Jak włączyć przycisk pojemnościowy na płycie grzewczej

Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Dołączył: 18 mar 2015, 22:45

Jak włączyć przycisk pojemnościowy na płycie grzewczej

Postprzez wiwo » 30 mar 2015, 21:30

Cześć


Pracuję nad projektem nakładki na płytę elektryczną/grzewczą dla osób niewidomych, która byłaby sterowana głosowo aplikacją mobilną. Na daną komendę coś w stylu solenoidy naciskałoby na odpowiedni przycisk na płycie.
W skrócie aplikacja na iOS, sterowana głosowo, łącząca się przez bluetooth z arduino do którego mam podpięte najprawdopodobniej solenoidy które wciskają przyciski na płycie grzewczej do gotowania.
Jednak nie mam pojęcia jak 'oszukać' pojemnościowe przyciski? Oszukać bo mam na myśli uruchomić je bez ludzkiego palca? Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi, pomysły. Przyznaje że z elektroniką nie jestem najlepszy, lepiej radzę sobie z programowaniem. Solenoid z 'czystą' metalową główką niestety nie uruchamia przycisku.

Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Dołączył: 14 paź 2014, 21:45
Pochwały: 1

Re: Jak włączyć przycisk pojemnościowy na płycie grzewczej

Postprzez Skejnia » 31 mar 2015, 17:55

Nie można wykorzystać tanich rysików do ekranów pojemnościowych? Ew. jak to nie zadziała to parówka :D

Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Dołączył: 18 mar 2015, 22:45

Re: Jak włączyć przycisk pojemnościowy na płycie grzewczej

Postprzez wiwo » 31 mar 2015, 22:31

i parówka i tani rysik działają tylko jak są trzymane w dłoni. Mi chodzi o wykorzystanie układu mechanicznego pozbawionego ludzkich kończyn ;)
Taka sama sytuacja jest z ziemniakiem, gąbką, ogórkiem i kilkoma innymi które przewodzą prąd.
Dowiedziałem się już że potrzebny jest tu kondensator połączony z rezystorem do rozładowywania. Tylko jak 'zamknąć' taki układ. Jak podpiąć się do masy takiej płyty indukcyjnej? Jeden kabel do gniazkda? Boje się, że to będzie mało bezpieczne :/

Złota rączka
Avatar użytkownika
Posty: 1510
Dołączył: 12 paź 2013, 20:48
Miasto: Lohr am Main / Bayern / DE
Pochwały: 133

Re: Jak włączyć przycisk pojemnościowy na płycie grzewczej

Postprzez MrLewerence » 31 mar 2015, 22:59

Masz możliwość rozmontować tą płytę grzewczą? Podaj markę i model płyty.
Wszyscy kłamią... [Gregory House M.D.]

Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Dołączył: 18 mar 2015, 22:45

Re: Jak włączyć przycisk pojemnościowy na płycie grzewczej

Postprzez wiwo » 31 mar 2015, 23:26

zamysł jest taki, żeby przystawka mogła działać z każdą płytą - bez rozmontowywania z tylko ewentualnym przeniesieniem solenoidów (czy czegoś co będzie wciskać przyciski) w odpowiednie miejsca

Złota rączka
Posty: 811
Dołączył: 8 kwi 2013, 21:34
Pochwały: 60

Re: Jak włączyć przycisk pojemnościowy na płycie grzewczej

Postprzez Krapi » 1 kwi 2015, 00:22

i parówka i tani rysik działają tylko jak są trzymane w dłoni.

na pewno? a przypadkiem rysikiem nie można obsługiwać telefonu, jak się ma założone rękawiczki?

Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Dołączył: 2 kwi 2015, 14:16

Re: Jak włączyć przycisk pojemnościowy na płycie grzewczej

Postprzez andrzejlujek » 2 kwi 2015, 14:17

Pewnie że się da ;)

Złota rączka
Posty: 811
Dołączył: 8 kwi 2013, 21:34
Pochwały: 60

Re: Jak włączyć przycisk pojemnościowy na płycie grzewczej

Postprzez Krapi » 2 kwi 2015, 18:01

Pewnie że się da ;)

no więc właśnie - bo po to te rysiki zostały wymyślone, by ciemną zimną nocą na dworze nie trzeba było wyciągać rączki z ciepłej rękawiczki :)

Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Dołączył: 18 mar 2015, 22:45

Re: Jak włączyć przycisk pojemnościowy na płycie grzewczej

Postprzez wiwo » 14 kwi 2015, 15:25

niestety się nie da, w rękawiczce może i tak bo jest jakiś tam bliski kontakt z ręką i ciałem człowieka. Niestety próbowałem uruchomić moją płytę gazową która wygląda jak w załączniku
za pomocą takiego wskaźnika trzymanego przez długie plastikowe szczypce i nic.

Wyczytałem, że potrzebuję kondensator z rezystorem który będzie go rozładowywał. Jednak nie mam pomysłu jak zamknąć obwód bez rozkręcania płyty.
Będę ogromnie wdzięczny za pomoc.

Znalazłem takie info: hackaday. com/ 2012/05/ 04/ reaching-out-to-a-touch-screen-with-a-microcontroller/
czy ktoś mógł by się do tego odnieść? Jak tutaj wygląda sprawa masy? bo domyślam się że na filmie i arduino i iphone są podłączone do tego samego zasilacza co daje wspólną masę. Czy jeżeli podepnę arduino do zasilacza który będzie podpięty obok kabla do pyty grzewczej (220V) to będzie podobnie?
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Złota rączka
Avatar użytkownika
Posty: 1510
Dołączył: 12 paź 2013, 20:48
Miasto: Lohr am Main / Bayern / DE
Pochwały: 133

Re: Jak włączyć przycisk pojemnościowy na płycie grzewczej

Postprzez MrLewerence » 14 kwi 2015, 16:01

Pytania zasadnicze:
- Czy rozumiemy na jakiej zasadzie działają przyciski dotykowe?
- Czy rozumiemy różnicę pomiędzy przyciskiem dotykowym pojemnościowym a przyciskiem dotykowym rezystancyjnym?
Wszyscy kłamią... [Gregory House M.D.]

Majsterkowicz
Posty: 119
Dołączył: 19 sty 2015, 13:42
Pochwały: 2

Re: Jak włączyć przycisk pojemnościowy na płycie grzewczej

Postprzez Xtream » 14 kwi 2015, 16:52

Ułatwię wam sprawę. Nie widziałem płyty na przyciski rezystancyjne, dlatego pomińmy te dywagacje.

send @tt||S3

Złota rączka
Avatar użytkownika
Posty: 1510
Dołączył: 12 paź 2013, 20:48
Miasto: Lohr am Main / Bayern / DE
Pochwały: 133

Re: Jak włączyć przycisk pojemnościowy na płycie grzewczej

Postprzez MrLewerence » 14 kwi 2015, 20:49

Dobrze, pomińmy dywagacje.
Skoro przycisk na płycie jest odporny na działanie wody, oleju czy przypadkiem postawiony garnek to bez rozkręcenia nie da się nic zrobić.
Można wyposażyć się w płytę z komunikacją NFC, albo dedykowane dla osób niepełnosprawnych urządzenia.
Wszyscy kłamią... [Gregory House M.D.]

Majsterkowicz
Posty: 119
Dołączył: 19 sty 2015, 13:42
Pochwały: 2

Re: Jak włączyć przycisk pojemnościowy na płycie grzewczej

Postprzez Xtream » 14 kwi 2015, 21:14

Wykorzystanie przycisków sensorycznych jest bez sensu z prostego powodu. Jak woda częściowo wykipi i zaleje przyciski to płyta albo zmieni program albo się wyłączy - moja przy zwarciu dwóch klawiszy przechodzi w tryb blokady. Najbezpieczniej byłoby wyprowadzić fizyczne przyciski.

send @tt||S3

Powrót do Elektronika

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości