Czym można zastąpić przekaźnik w ukłądzie na 12V prądu stałe

Nie wiesz, czym możesz zastąpić jakąś rzecz? Zapytaj tutaj.
ODPOWIEDZ
guzik121
Młodszy majsterkowicz
Posty: 44
Rejestracja: 10 wrz 2013, 17:51

Czym można zastąpić przekaźnik w ukłądzie na 12V prądu stałe

Post autor: guzik121 » 2 lis 2013, 11:25

Witam Kolegów.
W jednym z artykułów na blogu jest opisane jak sterować urządzeniem na 230V zastępując przekaźnik układem zbudowanym z optotriaka MOC3021 oraz triak BT138.
W związku z powyższym moje pytanie brzmi:
Czym / Jak zbudować podobne rozwiązanie zastępujące przekaźnik w układzie gdzie jest 12V prądu stałego?
Z góry dziękuje.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Czym można zastąpić przekaźnik w ukłądzie na 12V prądu s

Post autor: cube » 2 lis 2013, 11:33

Tranzystor dobrany do obciążenia. A elementem zastępującym optotriak w obwodach prądu stałego jest transoptor.
guzik121
Młodszy majsterkowicz
Posty: 44
Rejestracja: 10 wrz 2013, 17:51

Re: Czym można zastąpić przekaźnik w ukłądzie na 12V prądu s

Post autor: guzik121 » 2 lis 2013, 11:59

cube pisze:Tranzystor dobrany do obciążenia. A elementem zastępującym optotriak w obwodach prądu stałego jest transoptor.
A nie nadużyje życzliwości jak poproszę o jakiś schemat czy link z pokazanym przykładowym układem??
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Czym można zastąpić przekaźnik w ukłądzie na 12V prądu s

Post autor: cube » 2 lis 2013, 12:09

Clipboard02.jpg
GND i GNDA to dwie różne masy. GND jest masą mikrokontrolera a GNDA jest masą zasilania 12V. VCC to właśnie 12V. Obu mas nie łączy się. Urządzenie docelowe włącza się w miejsce "OBCIĄŻENIE", plus do VCC, minus do tranzystora. Tranzystor musisz dobrać do spodziewanego poboru prądu. I nie pamiętam czy rezystory R19 i R22 mają poprawnie dobraną wartość (raczej tak, ale nie gwarantuję).

edit. poprawiłem błędny schemat.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
guzik121
Młodszy majsterkowicz
Posty: 44
Rejestracja: 10 wrz 2013, 17:51

Re: Czym można zastąpić przekaźnik w ukłądzie na 12V prądu s

Post autor: guzik121 » 2 mar 2014, 15:28

Witam. Z góry przepraszam za moje pytanie laika ale:

Czy Przekaźniki półprzewodnikowy jak np.:

http://wolewygodniej.pl/ld.php/system/w ... 49&sW=2401
http://wolewygodniej.pl/ld.php/system/w ... 04&sW=2401


To w dużym uproszczeniu układ ze schematów powyżej zalany w małej obudowie?

Jakie są plusy a jakie minusy zastosowania „Przekaźniki półprzewodnikowego” zamiast układów ze schematów powyżej?
guzik121
Młodszy majsterkowicz
Posty: 44
Rejestracja: 10 wrz 2013, 17:51

Re: Czym można zastąpić przekaźnik w ukłądzie na 12V prądu s

Post autor: guzik121 » 7 mar 2014, 13:11

Witam. Znowu przepraszam za pytanie laika.

Czy dobrze rozumiem, że takim układem mogę zastąpić dwa przekaźniki prądu stałego przy napięciu 12V i max 2A.
przekażnik.jpg
http://arduinosolutions.com/pl/p/Motor- ... Bridge/410
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
wojt3k
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 18 paź 2015, 22:39

Re: Czym można zastąpić przekaźnik w ukłądzie na 12V prądu s

Post autor: wojt3k » 25 paź 2015, 21:58

A moje takie pytanie co by trzeba było zmienić w układzie z transoptorem by obciążenie na stałe było przy minusie a plus po jakiejś zmianie układu???
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: