Właczanie wyłączanie przekaźnika przełącznikiem chwilowym.

Nie wiesz, czym możesz zastąpić jakąś rzecz? Zapytaj tutaj.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gibon139
Młodszy majsterkowicz
Posty: 49
Rejestracja: 8 maja 2012, 21:06

Właczanie wyłączanie przekaźnika przełącznikiem chwilowym.

Post autor: gibon139 » 14 sie 2013, 17:37

Cześć. Mam taki o to problem. Potrzebuje zbudować układ, dzięki któremu będę mógł włączać i wyłączać przekaźnik. Cały problem w tym że przycisk nie jest blokowany. Układ ma działać jedno naciśnięcie włącza drugie rozłącza, cewka przekaźnika jest na 6v DC. Zastanawiałem się do aranżacji ne555 ale nic konkretnego nie wymyśliłem.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


juniorK23
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 2 lis 2012, 20:41
Lokalizacja: Rzeszów/Frankfurt

Re: Właczanie wyłączanie przekaźnika przełącznikiem chwilowy

Post autor: juniorK23 » 14 sie 2013, 17:47

Może urządzenie typu klaskacz? Co to ma być za układ, czym mają sterować przekaźniki?
Awatar użytkownika
gibon139
Młodszy majsterkowicz
Posty: 49
Rejestracja: 8 maja 2012, 21:06

Re: Właczanie wyłączanie przekaźnika przełącznikiem chwilowy

Post autor: gibon139 » 14 sie 2013, 18:09

Przerabiam właśnie starą segmętową wieże technicsa z segmętów ostała się tylko część wzmacniacza segmęty łączone były taśmą. Wszystko już mi fajnie gra lecz nie mam żadnego wyłącznika przy nim. Klaskacz może to był by i dobry pomysł właśnie coś kombinuje na układzie 4069.
juniorK23
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 2 lis 2012, 20:41
Lokalizacja: Rzeszów/Frankfurt

Re: Właczanie wyłączanie przekaźnika przełącznikiem chwilowy

Post autor: juniorK23 » 14 sie 2013, 18:31

Zobacz ten projekt http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT721_2.pdf
Jakiś czas temu sam sobie zrobiłem taki klaskacz i chodzi całkiem fajnie, steruje lampką nad biurkiem.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Właczanie wyłączanie przekaźnika przełącznikiem chwilowy

Post autor: cube » 14 sie 2013, 18:56

Poszukaj schematu "przerzutnika bistabilnego" - dwa tranzystory i parę rezystorów. Możesz zrobić to też układem 4017, wykorzystując dwa z dziesięciu wyjść.
Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Właczanie wyłączanie przekaźnika przełącznikiem chwilowy

Post autor: djbuh » 14 sie 2013, 19:30

Proszę:

Kod: Zaznacz cały

http://speedy.sh/M2sNA/Przelacznik-na-mikroprzycisk.rar
Awatar użytkownika
gibon139
Młodszy majsterkowicz
Posty: 49
Rejestracja: 8 maja 2012, 21:06

Re: Właczanie wyłączanie przekaźnika przełącznikiem chwilowy

Post autor: gibon139 » 19 sie 2013, 22:28

Dzięki za pomoc swój problem rozwiązałem układem 4017
Żeby nie pisać nowego postu mam jeszcze jedno pytanie. Czy można tak zastosować układ 4017 żeby miał 3 lub 4 wyjścia załączane w taki sposób; jeśli nacisnę raz przycisk włączy 1 gdy drugi raz nacisnę włączy 2 z 3 i 4 tak samo i tak w kółko dało by radę na tym układzie coś takiego wykonać?
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Właczanie wyłączanie przekaźnika przełącznikiem chwilowy

Post autor: cube » 19 sie 2013, 23:25

Nie za bardzo rozumiem co dokładnie chcesz osiągnąć?
Układ 4017 do licznik dziesiętny. Impuls na wejściu CLK powoduje przełączenie wyjścia ze stanu n na n+1. Jest ich dziesięć w układzie i jednocześnie aktywne jest jedno.
Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Właczanie wyłączanie przekaźnika przełącznikiem chwilowy

Post autor: djbuh » 20 sie 2013, 00:42

Jasne, że można. Musisz tak podłączyć układ, że gdy na wyjściu Q4 pojawi się "1", wtedy zadziała układ resetujący licznik. Nie zawsze jest tak różowo, ale w tym wypadku zadziała po prostu podłączenie wyjścia Q4 do MR. Jeśli korzystałeś z "mojego" schematu, po prostu odłącz przewód od pinu 4 i przepnij do pinu 10. Cała filozofia ;).

cube, licznik 4017 to licznik Johnsona, liczy on (w skrócie) tak:
1000
0100
0010
0001
1000
....

Bardzo lubię układy kombinacyjne ;). Mają w sobie tę prawdziwą magię elektroniki, nie to co mikrokontrolery :P.
noose
Młodszy majsterkowicz
Posty: 13
Rejestracja: 18 paź 2012, 14:15

Re: Właczanie wyłączanie przekaźnika przełącznikiem chwilowy

Post autor: noose » 20 sie 2013, 09:23

A może wystarczy Ci przerzutnik T? Zrobiłem z przerzutnika D (74LS74)

pl.wikipedia org/wiki/Przerzutnik_typu_D
Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Właczanie wyłączanie przekaźnika przełącznikiem chwilowy

Post autor: djbuh » 20 sie 2013, 13:38

Nawet jak połączy 4 przerzutniki T i tak potrzebuje dodatkowy koder, aby uzyskać działanie całego układu takie jak 4017. Tym dodatkowym układem może być multiplekser. Ale to już dwa scalkaki, a nie jeden - i masa różnych połączeń.
Awatar użytkownika
gibon139
Młodszy majsterkowicz
Posty: 49
Rejestracja: 8 maja 2012, 21:06

Re: Właczanie wyłączanie przekaźnika przełącznikiem chwilowy

Post autor: gibon139 » 20 sie 2013, 21:11

djbuh pisze:Jasne, że można. Musisz tak podłączyć układ, że gdy na wyjściu Q4 pojawi się "1", wtedy zadziała układ resetujący licznik. Nie zawsze jest tak różowo, ale w tym wypadku zadziała po prostu podłączenie wyjścia Q4 do MR. Jeśli korzystałeś z "mojego" schematu, po prostu odłącz przewód od pinu 4 i przepnij do pinu 10. Cała filozofia ;).

cube, licznik 4017 to licznik Johnsona, liczy on (w skrócie) tak:
1000
0100
0010
0001
1000
....

Bardzo lubię układy kombinacyjne ;). Mają w sobie tę prawdziwą magię elektroniki, nie to co mikrokontrolery :P.

Niestety twojego schematu nie mogłem otworzyć więc nawet nie wiedziałem co to jest w tym linku. Użyłem tego dodatkowo zastosowałem stabilizacje 5v. A przy moim schemacie jak można uzyskać ten efekt co pisałem wyżej?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Właczanie wyłączanie przekaźnika przełącznikiem chwilowy

Post autor: djbuh » 20 sie 2013, 22:40

Identycznie jak napisałem wyżej, przepnij anodę diody do pinu 10 (Q4). Na wyjściach Q0-Q3 będą po kolei pojawiać się "1".
noose
Młodszy majsterkowicz
Posty: 13
Rejestracja: 18 paź 2012, 14:15

Re: Właczanie wyłączanie przekaźnika przełącznikiem chwilowy

Post autor: noose » 21 sie 2013, 10:41

djbuh pisze:Nawet jak połączy 4 przerzutniki T i tak potrzebuje dodatkowy koder, aby uzyskać działanie całego układu takie jak 4017. Tym dodatkowym układem może być multiplekser. Ale to już dwa scalkaki, a nie jeden - i masa różnych połączeń.
Nie wiem po co te układy 4017 - możesz mi wytłumaczyć? :)
Przerzutnik T działa dość prosto - podajesz mi 1 - zmienia swój stan na 1, podajesz mu drugi raz 1 i zmienia swój stan na 0. Czyli to czego potrzebuje autor - chyba, że źle zrozumiałem....
Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Właczanie wyłączanie przekaźnika przełącznikiem chwilowy

Post autor: djbuh » 21 sie 2013, 10:56

Tak, w tej opcji rzeczywiście przerzutnik typu T jest prostszym rozwiązaniem. Natomiast autor w dalszej części tematu spytał o możliwość przerobienia układu w sposób w jaki działa licznik Johnsona. W tym wypadku sam licznik Johnsona chyba najlepiej działa jako licznik Johnsona, czyż nie?
Awatar użytkownika
gibon139
Młodszy majsterkowicz
Posty: 49
Rejestracja: 8 maja 2012, 21:06

Re: Właczanie wyłączanie przekaźnika przełącznikiem chwilowy

Post autor: gibon139 » 22 sie 2013, 21:16

Dzięki już widzę masę zastosowań dla tego układu w przyszłości.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: