Mocniejszy układ od L293D

Nie wiesz, czym możesz zastąpić jakąś rzecz? Zapytaj tutaj.
ODPOWIEDZ
svalmont
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 20 paź 2013, 21:22

Mocniejszy układ od L293D

Post autor: svalmont » 6 mar 2014, 20:25

Witam poszukuje układu typu L293D lecz mocniejszego.
L293D wytrzymuje 0,6A a ja bym potrzebował ok 2A lub nawet dużo więcej
Będę wdzięczny za każdą pomoc

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

Re: Odp: Mocniejszy układ od L293D

Post autor: v-cu » 6 mar 2014, 20:33

L298
Ostatnio zmieniony 6 mar 2014, 20:36 przez v-cu, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Peszel
Starszy majsterkowicz
Posty: 321
Rejestracja: 11 wrz 2012, 15:11
Lokalizacja: offline

Re: Mocniejszy układ od L293D

Post autor: Peszel » 6 mar 2014, 20:34

szczerość to nie chamstwo
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Mocniejszy układ od L293D

Post autor: cube » 6 mar 2014, 20:56

L298 to stary układ, pracuje z reguły w duecie z L297, sterowanie tylko półkrokowe.
W zamian, z nowszych możesz użyć:
- stepsticków do drukarek 3d, z reguły do 1,5A; różne układy tam siedzą
- Allegro A3977; do 2,5A
- Texas Instruments DRV8811, -18, -25; odpowiednio do 2,5A
- Toshiba TB6600, TB6560 - wymagają pilnowania kolejności włączania napięć
svalmont
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 20 paź 2013, 21:22

Re: Mocniejszy układ od L293D

Post autor: svalmont » 6 mar 2014, 21:28

Ja potrzebuje sterownika do zwykłego silnika a nie krokowego
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Mocniejszy układ od L293D

Post autor: cube » 7 mar 2014, 15:56

Aha, mój błąd.
A prosty mostek typu 4 mosfety + drobnica nie sprawdzi Ci się?
svalmont
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 20 paź 2013, 21:22

Re: Mocniejszy układ od L293D

Post autor: svalmont » 7 mar 2014, 19:47

Nie bardzo. Sterowanie ma być z Atmegi328, ogólnie jest to potrzebne do robota w stylu programu "Robotica" .
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1188
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Mocniejszy układ od L293D

Post autor: Marhef » 8 mar 2014, 20:09

To dlaczego nie zbudować mostka z prostych elementów? Może to być tańsze niż kupowanie gotowego mostka.
Mam gdzieś gotowy projekt do sterowania silnikiem krokowym, sterowane z attiny2313. Przy odrobinie chęci można przerobic na mostek, jaki Cię interesuje
svalmont
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 20 paź 2013, 21:22

Re: Mocniejszy układ od L293D

Post autor: svalmont » 8 mar 2014, 20:41

Jednym z powodów jest to że przy mostku H trzeba poświęcić 2 kanały PWM na silnik
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Mocniejszy układ od L293D

Post autor: cube » 9 mar 2014, 01:25

DRV8800 może? 2,8A peak. Na stronie TI jest do znalezienia nota aplikacyjna pokazująca jak podłączyć ten sterownik aby sterować nim całkowicie przez jedno wyjście pwm. Wartości w okolicy gnd to maksymalna prędkość obrotu w jedną stronę; wartości około VCC to maksymalne obroty w przeciwnym kierunku. Dla VCC/2 silnik stoi.
svalmont
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 20 paź 2013, 21:22

Re: Mocniejszy układ od L293D

Post autor: svalmont » 9 mar 2014, 02:52

czytam, szukam i jednak przekonuje się do pomysłu kolegi Marhef lecz przesladuje mnie jedno pytanie (słabo znam się na parametrach tranzystorów) z tego co wiem to to ile tranzystor przepuszcza między colektorem a emiterem zależy od tego ile napięcia damy na bazę więc czy użyciu np. MJE3055 nie będzie tak że 5V na bazie nie pozwoli na przepuszenie 100% między colektorem a bazą?
siwy2411
Młodszy majsterkowicz
Posty: 29
Rejestracja: 4 cze 2013, 14:56

Re: Mocniejszy układ od L293D

Post autor: siwy2411 » 9 mar 2014, 16:54

ale dlaczego nie L298?
w trybie pracy ciągłej masz dwa ampery na kanał (dwa kanały w jednym scalaku), a w szczycie możesz bezpiecznie osiągnąć nawet 3A/kanał. jeżeli to mało, a zależy Ci na scalaku a nie tranzystorach to możesz zmostkować kanały uzyskując dwukrotnie większą wytrzymałość prądową.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1188
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Mocniejszy układ od L293D

Post autor: Marhef » 9 mar 2014, 17:04

svalmont pisze:czytam, szukam i jednak przekonuje się do pomysłu kolegi Marhef lecz przesladuje mnie jedno pytanie (słabo znam się na parametrach tranzystorów) z tego co wiem to to ile tranzystor przepuszcza między colektorem a emiterem zależy od tego ile napięcia damy na bazę więc czy użyciu np. MJE3055 nie będzie tak że 5V na bazie nie pozwoli na przepuszenie 100% między colektorem a bazą?

Mylisz tranzystory. Kolektor i emiter są w tranzystorze bipolarnym, a te są sterowane prądowo.
Są również tranzystory unipolarne (z drenem i źródłem) sterowane napięciowo. I np. IRL640 jest w pełni wysterowany przy napięciu na bramce 5V
svalmont
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 20 paź 2013, 21:22

Re: Mocniejszy układ od L293D

Post autor: svalmont » 9 mar 2014, 17:09

Czyli powinienem użyć tranzystorów Mosfet żeby przy 5V były w pełni otwarte?
siwy2411 pisze:ale dlaczego nie L298?
w trybie pracy ciągłej masz dwa ampery na kanał (dwa kanały w jednym scalaku), a w szczycie możesz bezpiecznie osiągnąć nawet 3A/kanał. jeżeli to mało, a zależy Ci na scalaku a nie tranzystorach to możesz zmostkować kanały uzyskując dwukrotnie większą wytrzymałość prądową.
Mało bo chce użyć dwóch silników 12V 100W czyli troche ponad 8A
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1188
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Mocniejszy układ od L293D

Post autor: Marhef » 9 mar 2014, 20:40

Podałem przykład rozwiązania. Na pewno są inne sposoby.
Podany przeze mnie tranzystor (IRL640) przy 5V jest w pełni otwarty.

Ale uważaj, bo jest też tranzystor IRF640. Parametry ma podobne, ale do pełnego otwarcia potrzebuje 12V
svalmont
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 20 paź 2013, 21:22

Re: Mocniejszy układ od L293D

Post autor: svalmont » 9 mar 2014, 21:33

Ponieważ nie robiłem nigdy mostka H a i tranzystory mało urzywałem to znalazłem taki schemat:
mostek_h_1_4298.png
Podzieliłem to jakby na pół i wstawiłem zamiast silnika diode, wyszło coś takiego:
test mosfet.jpg
Dioda się nie świeci więc silniczek też by się nie obracał, co tu jest nie tak?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pentos
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 2 sty 2013, 21:35

Re: Mocniejszy układ od L293D

Post autor: pentos » 9 mar 2014, 21:51

Wywal rezystor R1 i tranzystor Q2, diode podłącz bezpośrednio do masy. Ale nie wiem czy 5V to nie za mało dla tego tranzystora.
svalmont
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 20 paź 2013, 21:22

Re: Mocniejszy układ od L293D

Post autor: svalmont » 9 mar 2014, 22:38

pentos pisze:Wywal rezystor R1 i tranzystor Q2, diode podłącz bezpośrednio do masy. Ale nie wiem czy 5V to nie za mało dla tego tranzystora.
Tranzystory to P4NK60Z.
Jak wywale to co mówisz to oczywiście działa dioda ale niema to nic wspólnego z mostkiem H ze schematu .
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1188
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Mocniejszy układ od L293D

Post autor: Marhef » 9 mar 2014, 23:50

Sprawdzałeś na jednym tranzystorze?
Elektrycznie jest dobrze podłączone. Próbowałeś z mniejszym rezystorem R3?
svalmont
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 20 paź 2013, 21:22

Re: Mocniejszy układ od L293D

Post autor: svalmont » 10 mar 2014, 00:35

Marhef pisze:Sprawdzałeś na jednym tranzystorze?
Elektrycznie jest dobrze podłączone. Próbowałeś z mniejszym rezystorem R3?
sprawdzałem na jednym tranzystorze, sprawdzałem nawet bez rezystora R3.
Mój wniosek to ten projekt mostka H jest zły.
Powinny być dwa PNP i dwa NPN a nie wszystkie NPN.
Zle myśle?
svalmont
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 20 paź 2013, 21:22

Re: Mocniejszy układ od L293D

Post autor: svalmont » 10 mar 2014, 00:42

svalmont pisze:
Marhef pisze:Sprawdzałeś na jednym tranzystorze?
Elektrycznie jest dobrze podłączone. Próbowałeś z mniejszym rezystorem R3?
sprawdzałem na jednym tranzystorze, sprawdzałem nawet bez rezystora R3.
Mój wniosek to ten projekt mostka H jest zły.
Powinny być dwa PNP i dwa NPN a nie wszystkie NPN.
Zle myśle?

w tranzystorze prąd płynie od C(S) do E(D) ale w zaleznosci czy jest to PNP czy NPN to urządzenie którym ma sterować (np. dioda) musi być przy PNP przed tranzystorem a przy NPN za tranzystorem.
Dobrze spiewam czy zalewam?
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Mocniejszy układ od L293D

Post autor: cube » 10 mar 2014, 01:13

http://www.talkingelectronics.com/proje ... dge-1.html
DESIGN 6 - to jest to czego szukasz. Dwa N i dwa P sterowane przez zwykły tranzystor. PWM podany na tranzystor bipolarny kluczuje mosfeta P; N z przeciwnej gałęzi jest w tym czasie cały czas otwarty.
svalmont
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 20 paź 2013, 21:22

Re: Mocniejszy układ od L293D

Post autor: svalmont » 19 mar 2014, 01:14

Zrobiłem dokładnie taki układ:
mostek H.jpg
Gdy daje 5V na ster1 lub ster2 to na wyjściu silnika pojawia mi się ledwo 8,3V a to dla mnie stanowczo za duża strata.
Co zrobić by mostek nie generował takiej straty?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
svalmont
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 20 paź 2013, 21:22

Re: Mocniejszy układ od L293D

Post autor: svalmont » 20 mar 2014, 20:23

Marhef pisze:Podałem przykład rozwiązania. Na pewno są inne sposoby.
Podany przeze mnie tranzystor (IRL640) przy 5V jest w pełni otwarty.

Ale uważaj, bo jest też tranzystor IRF640. Parametry ma podobne, ale do pełnego otwarcia potrzebuje 12V
A możesz dać przykład innego takiego tranzystora bo w moim sklepie (sklep.avt.pl) niema IRL640
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: