rasperry pi ze starego komputera

Nie wiesz, czym możesz zastąpić jakąś rzecz? Zapytaj tutaj.
ODPOWIEDZ
pawel122133
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 11 kwie 2014, 13:17

rasperry pi ze starego komputera

Post autor: pawel122133 » 4 sty 2015, 21:43

Witam :) mam stary komputer stacjonarny nie uzywany juz jak wiadomo za slaby na gry i sie zastanawiam czt mozna by go uzyc jako rasperry pi. Co o tym myslicie?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
macin
Majsterkowicz
Posty: 190
Rejestracja: 1 lip 2012, 11:24
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: rasperry pi ze starego komputera

Post autor: macin » 4 sty 2015, 22:17

Można użyć, tylko będzie miał większy apetyt na energię. A po za tym to co planujesz na nim uruchomić?
Awatar użytkownika
macin
Majsterkowicz
Posty: 190
Rejestracja: 1 lip 2012, 11:24
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: rasperry pi ze starego komputera

Post autor: macin » 5 sty 2015, 00:27

MrLewerence pisze:Jeśli wyprowadzisz GPIO z komputera tak jak jest to w RPi, to czemu nie... Linuxa można zainstalować prawie wszędzie...
Zostaje do wykorzystania LPT. A po za tym kolega "pawel122133" nie określił co chce osiągnąć. :)
pawel122133
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 11 kwie 2014, 13:17

Re: rasperry pi ze starego komputera

Post autor: pawel122133 » 5 sty 2015, 12:19

na razie chciałem zapytać tylko bo miałem wyrzucać komputer a słyszałem że można to zastąpić.
a na razie nie mam szczególnego pomysłu lecz kiedyś w przyszłości chciałbym coś zrobić jak inteligentny dom.
Stefankar1000
Majsterkowicz
Posty: 126
Rejestracja: 24 wrz 2014, 18:35

Re: rasperry pi ze starego komputera

Post autor: Stefankar1000 » 5 sty 2015, 21:24

No właśnie. Dałoby się to zrobić na starym kompie?

Mam jakiegoś starego della z prockiem 700 intel celeron (:)

Jak zainstalować Raspbiana i zrobić wyjścia/wejścia?
Wysłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 7041D przy użyciu Tapatalka
Stefankar1000
Majsterkowicz
Posty: 126
Rejestracja: 24 wrz 2014, 18:35

Re: rasperry pi ze starego komputera

Post autor: Stefankar1000 » 5 sty 2015, 22:44

Czyli można Raspbiana zainstalować na swykłym dysku z laptopa?

Mam 4 dyski z odzysku. Nie wiadomo czy działają. Ciekawe czy dałoby się zrobić to na złączu ATA? Czy tylko karta SD wchodzi w grę?

Może dało by się zrobić na kompie MEGApi? :) byłoby dwa razy więcej wejść/wyjść. :D. Ciekawe czy obyłoby się bez modyfikacji jenzyka programistycznego:P.

Tak ogólnie to zawsze chciałem mieć chociaż jakieś Arduino. Chciałbym zrobić to na starym kompie to bym miał jakieś zajęcie na nudę :D.

W końcu racja z tym, że RPi to mały PC. Tylko nie mam pojęcia w jaki sposób zrobić wyjścia. Może ktoś zrobiłby na Majsterkowie jakiś tutorial?

Pozdrawiam/ Stefcio :D

Wysłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 7041D przy użyciu Tapatalka
Artur997
Majsterkowicz
Posty: 101
Rejestracja: 23 paź 2013, 20:22

Re: rasperry pi ze starego komputera

Post autor: Artur997 » 6 sty 2015, 13:33

Wydaje mi się że starasz się wyważać otwarte drzwi. Masz "pełnokrwisty" komputer i chciałbyś na nim uruchomić co zasymuluje Rasperry? A po co? Ładujesz na taki komputer pierwszego z brzegu Linuksa i masz dostęp do HDD, megabajtów RAM, USB, RS, LPT, VGA, ATA, SATA, WiFi z możliwością dowolnego upgrade i czego tam jeszcze sobie zamarzysz. Bez przejściówek, modułów itp. Tyle że będzie ciągnął 80W mocy a nie 5W. Zamiast tego na Alledrogo możesz kupić używany thinclient HP za ~100zł i masz komputer ciągnący 20W.

Chciałbyś mieć jakieś Arduino? Za ~100zł masz na Alledrogo zestawy startowe, za ~50 same Arduino a jak masz czas to zamawiasz sobie z Chin za $3 (~17zł z transportem) https://www.wish.com/search/arduino%20u ... 35a99367a7 albo od razu Arduino Nano za $1 (https://www.wish.com/c/548e91e444a2825faecd2e5f) i tyle :-) Tutaj więcej info: http://majsterkowo.pl/forum/arduino-za-1-t2582.html
Stefankar1000
Majsterkowicz
Posty: 126
Rejestracja: 24 wrz 2014, 18:35

Re: rasperry pi ze starego komputera

Post autor: Stefankar1000 » 6 sty 2015, 19:21

Nie za bardzo zrozumiałem :/.

Rozumiem, że głupim pytaniem było "da się przerobić PC na RPi?"

Wiem, że da się. Tylko nie mam pojęcia jak wyprowadzić wyjścia/wejście i dostosować do tego system jak to Powiedziałeś :/. BAAARDZO chętnie bym to zrobił. Mam jakieś zdolności, ale brak mi pomysłów.

Byłbym wdzięczny za jakiś tutorial.

Wysłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 7041D przy użyciu Tapatalka
Artur997
Majsterkowicz
Posty: 101
Rejestracja: 23 paź 2013, 20:22

Re: rasperry pi ze starego komputera

Post autor: Artur997 » 7 sty 2015, 01:56

Stefankar1000 pisze: Wiem, że da się. Tylko nie mam pojęcia jak wyprowadzić wyjścia/wejście i dostosować do tego system jak to Powiedziałeś :/. BAAARDZO chętnie bym to zrobił. Mam jakieś zdolności, ale brak mi pomysłów.
To krótko: co w ogóle chciałbyś zrobić?

Arduino: tani, prosty, mnóstwo poradników plus sporo sprzętu "for Arduino". Podłączasz i działa. Wejścia-wyjścia cyfrowe, przetworniki AC i na kilogramy softu. Rewelacyjna rzecz do wszelkiego rodzaju kontrolerów, sterowników, regulatorów, wskaźników, gadżetów i zabawek. Małe, popularne i pobiera prądu tule co nic.

RPi: droższy trudniejszy. Ale to już prawdziwy komputer. Wymaga trochę kombinowania.

PC: jak to komputer. Mniej portów we/wy ale USB, RS i dowolność rozbudowy. Można uruchamiać poważne aplikacje w poważnych celach. Mam taki co mi robi za serwer poczty i www, centralkę alarmową, VPN, accespoint, i nawet tor relay :-)

Jak więc chcesz porobić sobie coś do sterowania to Arduino, do kupienia za śmieszne pieniądze. A jak masz już PCta to wykorzystaj go jako PCta, jak dla mnie używanie sprzętu pobierającego 100W do regulacji oświetlenia to strzelanie z armaty do wróbla. Więc jak powiesz co chciałbyś zrobić to będzie łatwiej, bo póki co to "mam komputer i poradźcie co zrobić" :-)
Artur997
Majsterkowicz
Posty: 101
Rejestracja: 23 paź 2013, 20:22

Re: rasperry pi ze starego komputera

Post autor: Artur997 » 7 sty 2015, 11:49

A tu niekoniecznie się zgodzę. Mój komputero-serwerek działa na oszczędnościowej wersji procesora AMD, zegar bodajże 900MHz. Dysk SSD 512MB, RAM 512MB, więc bardzo skromnie. Działa na Linuksie, bez trybu graficznego (zarządzanie po ssh) i spokojnie daje radę. Podpiąłem kiedyż nawet dysk USB i odpaliłem rtorrenta, śmigało bez problemów. I oczywiście wyprowadzone piny cyfrowe ze złącza LPT do sterowania :-)

A na PIII to kiedyś miałem publiczny serwer Battlefield + TeamSpeak3, dawał radę. Choć ro może był P4, no nie pamietam...
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: