Chłodnica Procesora :)

Nie wiesz, czym możesz zastąpić jakąś rzecz? Zapytaj tutaj.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
carl0987
Majsterkowicz
Posty: 50
Rejestracja: 27 gru 2012, 18:48
Lokalizacja: Janów Podlaski Biała Podlaska
Kontakt:

Chłodnica Procesora :)

Post autor: carl0987 » 30 gru 2012, 21:01

Witam Mój Banalny Pomysł ... Więc z czego można] by było zrobić chłodnice zamiast wentylatora w komputerze :)... Oczywiście nie chcę kupować na allegro gotowej chłodnicy :)



EDIT: Wymyśliłem jak wodę będzie ganiać użyje do tego starej pompki od spryskiwaczy i podłącze pod arduino i będzie co np 2 sec się włączać... Ale jest jeszcze problem ponieważ nie mam pojęcia jakie ma napięcie taka pompka...

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
neoxic
Majsterkowicz
Posty: 64
Rejestracja: 21 gru 2012, 22:27
Lokalizacja: R-sko

Re: Chłodnica Procesora :)

Post autor: neoxic » 30 gru 2012, 21:36

Pompka, jak każde urządzenie w samochodzie jest na 12v DC
Awatar użytkownika
carl0987
Majsterkowicz
Posty: 50
Rejestracja: 27 gru 2012, 18:48
Lokalizacja: Janów Podlaski Biała Podlaska
Kontakt:

Re: Chłodnica Procesora :)

Post autor: carl0987 » 30 gru 2012, 21:38

czyli będzie ciężko podłączyć pod arduino no nie?
Awatar użytkownika
johny
Majsterkowicz
Posty: 148
Rejestracja: 31 lip 2012, 18:57

Re: Chłodnica Procesora :)

Post autor: johny » 30 gru 2012, 21:44

przez tranzystorek podepniesz
Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Chłodnica Procesora :)

Post autor: djbuh » 30 gru 2012, 21:47

Jak pompka ma być włączana co 2s to wystarczy jakiś przerzutnik monostabilny i tranzystor. Nie rozumiem, po co tu pchać coś takiego jak arduino.
Awatar użytkownika
carl0987
Majsterkowicz
Posty: 50
Rejestracja: 27 gru 2012, 18:48
Lokalizacja: Janów Podlaski Biała Podlaska
Kontakt:

Re: Chłodnica Procesora :)

Post autor: carl0987 » 30 gru 2012, 21:55

Niby masz racje :) teraz co z dalszą instalacją chłodzącą :) czekam na pomysły jakie wężyki myślę że około 10mm no nie?
Awatar użytkownika
johny
Majsterkowicz
Posty: 148
Rejestracja: 31 lip 2012, 18:57

Re: Chłodnica Procesora :)

Post autor: johny » 30 gru 2012, 22:38

ameryki nie odkryjesz zobacz jak inni to robia i kopiuj w necie masa podobnych
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Chłodnica Procesora :)

Post autor: Tomasz.B » 30 gru 2012, 23:03

Ta pompka to będzie niewypał.
Raz że ona jest przystosowana do pracy chwilowej a dwa wydajność marna a trzy przecież o wyje jak ......

Poszukaj na forum mojego bloku na procesor są fotki i parę filmów.
Najtaniej wyjdzie pompka akwariowa.

Wężyki tak jak piszesz optymalne jest 10mm średnicy wewnętrznej.

Jaki masz procesor (AMD,intel) i TDP?
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Chłodnica Procesora :)

Post autor: Sarkazm » 30 gru 2012, 23:25

Musisz pamiętać, aby układ był odpowiednio wydajny. Blok procesora najlepiej z miedzi. Powierzchnia przylegająca do procesora musi być jak najbardziej gładka. Najlepiej po oszlifowaniu jeszcze ją wypolerować. Blok procesora możesz zrobić na bazie starego miedzianego radiatora. Spodnia strona radiatora wyrównana, wyszlifowana, wypolerowana, woda przepływać będzie przez górną żebrowaną część, wzdłuż żeberek. Obudowujesz ten radiator szczelnie dookoła (najlepiej by było również miedzią, ale to się równa ze sporą ilością lutowania) a na wierzch dajesz płytkę/blaszkę z króćcami do podłączenia węży. Dobrze jakbyś zastosował rozwiązanie, gdzie woda wpływa do komory w dwóch miejscach (po bokach lub na rogach) a wypływa na środku. Wtedy procesor chłodzony jest bardziej równomiernie.

Do rozpraszania ciepła nada się nagrzewnica od żuka :) Jest stosunkowo niewielka, w połączeniu z jakimś wentylatorem będzie w stanie odebrać duże ilości ciepła. Generalnie wentylator czym większy tym lepiej, bo będzie mógł chodzić wolniej, co przekłada się bezpośrednio na ciszę.

Rurki 10mm moim zdaniem zdecydowanie powinny wystarczyć. Ważne żeby nigdzie się nie łamały. W takich miejscach możesz nałożyć na rurkę sprzężne albo owinąć ciasno sztywnym drutem.

Jeśli zdecydujesz się na układ zamknięty, istotne jest abyś całość odpowietrzył. Dobrym rozwiązaniem jest zamontowanie w najwyższym punkcie układu odpowietrznika jak w instalacjach C.O. Przy układzie otwartym nie ma tego problemu, ale masz wtedy w pobliżu kompa otwarty pojemnik. Przy stosowaniu wody niebezpieczne, do tego zwiększa się parowanie cieczy i trzeba częściej pamiętać o uzupełnieniu.

Co do chłodziwa, jeśli woda, to koniecznie destylowana. Inaczej szybko będziesz miał w układzie masę glonów i kamienia. Doskonałe byłoby wykorzystanie płynu do chłodnic, ale wiadomo, że są to dodatkowe koszty. Są także specjalne płyny do chłodzenia PC (np. Feser One) które nie przewodzą prądu, ale ich cena to ok 50zł/litr.

Obieg cieczy najlepiej żeby był stały. Zamiast włączania co x sekund na x sekund, lepiej niech ciecz krąży wolniej, ale nieustannie.
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Chłodnica Procesora :)

Post autor: cube » 31 gru 2012, 00:07

A teraz kluczowe pytanie. Czy potrzebujesz odebrać aż taką ilość ciepła czy to tylko chcesz mieć chłodzenie wodne?
Awatar użytkownika
carl0987
Majsterkowicz
Posty: 50
Rejestracja: 27 gru 2012, 18:48
Lokalizacja: Janów Podlaski Biała Podlaska
Kontakt:

Re: Chłodnica Procesora :)

Post autor: carl0987 » 31 gru 2012, 10:20

wiesz co potrzebuje średnio odebrać taką ilość ciepła :) Sam wentylator nie wystarcza :) @Tomasz.B Mój procek to intel .... Jak byś mógł to zrobiłbyś fotkę od dołu tego bloku.. Tam gdzie powinna być pasta....
@Sarkazm Pojadę w sobotę poszukać coś na szrocie :) raczej interesował bym się tym układem zamkniętym większe bezpieczeństwo :) Może kiedyś pomyślę o otwartym układzie ale to nie teraz :) co do cieczy którą będe chłodził mój procek to chyba najlepszym rozwiązaniem będzie petrygoQ...
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Chłodnica Procesora :)

Post autor: Tomasz.B » 2 sty 2013, 01:18

Ot tu masz całą galerię.
Podstawy jakoś specjalnie nie szlifowałem, najpierw papierem wodnym 800 a potem 2000 tak na oko były pierwsze zalążki lusterka, na fotkach jest jeszcze nie szlifowana
Jeden z czterech filmików, resztę znajdziesz na koncie http://www.youtube.com/watch?v=RGBmwSk4KXk
Na moim starym procku z TDP 65W (Athlon x2) jako chłodnica służyła "bańka 5l" a temp max 50-60 stopni, no ale nie porównuje się TDP między intelem a AMD.

Co do procesora pytałem o TDP

Na początek to lepiej chyba zacząć z wodą destylowaną(to nie to samo co demineralizowana) tańsza i jak coś się rozleje na np. podłogę to nic się nie stanie.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
carl0987
Majsterkowicz
Posty: 50
Rejestracja: 27 gru 2012, 18:48
Lokalizacja: Janów Podlaski Biała Podlaska
Kontakt:

Re: Chłodnica Procesora :)

Post autor: carl0987 » 4 sty 2013, 19:50

Więc tak mam już zrobiony blok :) teraz nie mogę Znajdź pompki może wiecie z czego może być niepotrzebna... lub z czego wykręcić..
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Chłodnica Procesora :)

Post autor: cube » 4 sty 2013, 20:21

carl0987 30 minut temu pisze: Więc tak mam już zrobiony blok :) teraz nie mogę Znajdź pompki może wiecie z czego może być niepotrzebna... lub z czego wykręcić..
Tomasz.B 30 gru 2012, 23:03 pisze: Poszukaj na forum mojego bloku na procesor są fotki i parę filmów.
Najtaniej wyjdzie pompka akwariowa.
...Ty nie czytasz nawet własnego tematu o_O
Awatar użytkownika
johny
Majsterkowicz
Posty: 148
Rejestracja: 31 lip 2012, 18:57

Re: Chłodnica Procesora :)

Post autor: johny » 4 sty 2013, 21:04

carl0987 pisze:Więc tak mam już zrobiony blok :) teraz nie mogę Znajdź pompki może wiecie z czego może być niepotrzebna... lub z czego wykręcić..
tatus ma samochod? to srubokret w lapy i do dziela
Awatar użytkownika
carl0987
Majsterkowicz
Posty: 50
Rejestracja: 27 gru 2012, 18:48
Lokalizacja: Janów Podlaski Biała Podlaska
Kontakt:

Re: Chłodnica Procesora :)

Post autor: carl0987 » 4 sty 2013, 21:40

Niestety Nie ma :)
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1257
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Chłodnica Procesora :)

Post autor: Marhef » 4 sty 2013, 22:08

A sąsiad ma?
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Chłodnica Procesora :)

Post autor: Tomasz.B » 4 sty 2013, 23:20

johny pisze:ameryki nie odkryjesz zobacz jak inni to robia i kopiuj w necie masa podobnych
Wszystko zostało ci powiedziane więc nie wiem w czym problem.

Zapewniam że Google nie gryzie, a jak byś się przyłożył porządnie do szukania to ten wątek by nawet nie powstał.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
johny
Majsterkowicz
Posty: 148
Rejestracja: 31 lip 2012, 18:57

Re: Chłodnica Procesora :)

Post autor: johny » 4 sty 2013, 23:22

carl0987 pisze:Niestety Nie ma :)
to moze ma akwarium?
Awatar użytkownika
carl0987
Majsterkowicz
Posty: 50
Rejestracja: 27 gru 2012, 18:48
Lokalizacja: Janów Podlaski Biała Podlaska
Kontakt:

Re: Chłodnica Procesora :)

Post autor: carl0987 » 5 sty 2013, 10:54

Nie ma postanowiłem kupić pompkę taką od filtra z akwarium :) http://allegro.pl/filtr-zewnetrzny-do-a ... 94332.html myślę ,że dobrze się będzie nadawała :) kupie takie 2 :) .. Sięgam do was po poradę czy tą kupić :)
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Chłodnica Procesora :)

Post autor: Tomasz.B » 5 sty 2013, 13:05

Musisz wziąć pod wzgląd to że pompki akwariowe nie są przystosowane do tłoczenia przez węże z wyjątkiem filtrów kubełkowych.
Sama moc i wydajność nie za wiele nam mówią ale że producenci zazwyczaj podają tylko te dwa parametry to musimy na nich operować.
Co do wydajności, na początku używałem pompki 260l/h 2,6W efekty były marne, tej co później używałem nie znam parametrów ale na oko 500-600l/h i tu już było dobrze ale nie wiem jak by sobie poradziła z tłoczeniem przesz jeszcze jakąś chłodnicę/nagrzewnicę.
Moc wiadomo im więcej tym lepiej ale dużo zależy od konstrukcji i czasami słabsza może dać większe ciśnienie niż mocniejsza
Allegro nie zawsze jest najtańsze.
A ja chętnie zobaczyłbym ten twój blok.

Wiesz już jaką mniej więcej wydajność powinna mieć pompka więc szukaj dalej, są fora akwarystyczne, szukaj, pytaj, jednym słowem DZIAŁAJ
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Chłodnica Procesora :)

Post autor: Sarkazm » 5 sty 2013, 15:08

Czytaj waść

http://forum.purepc.pl/topic/3681-wc-pr ... wariowych/

A czego tam nie znajdziesz, to wujek google Ci pokaże.
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
Awatar użytkownika
carl0987
Majsterkowicz
Posty: 50
Rejestracja: 27 gru 2012, 18:48
Lokalizacja: Janów Podlaski Biała Podlaska
Kontakt:

Re: Chłodnica Procesora :)

Post autor: carl0987 » 6 sty 2013, 20:14

Ok dzięki jak coś mi nie wypali to będę pisał :).
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: