Stacja Lutownicza

Chcesz się poradzić przed zakupem nowych narzędzi? Pytaj śmiało!
ODPOWIEDZ
rafik113
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 8 cze 2013, 19:15
Lokalizacja: Racibórz

Stacja Lutownicza

Post autor: rafik113 » 8 cze 2013, 19:29

Witam,
Mam problem z doborem stacji lutowniczej. Stacji chciałbym używać hobbystycznie, np. do lutowania układów SMD, ale także do ich wylutowywania. Zaczynam dopiero zabawę z lutowaniem układów, dlatego nie chce kupować stacji powiedzmy za 500 zł. Za górną granice budżetu obrałem sobie 300 zł. Myślałem o stacjach firmy Zhaoxin np.: allegro.pl/stacja-lutownicza-868d-hot-air-zhaoxin-2w1-cyfrowa-i3258605311.html
lub firmy W.E.P : allegro.pl/stacja-lutownicza-2-w-1-wep-852d-fan-2xled-dysze-i3266366951.html
Niestety nie mogłem znaleźć żadnych jednoznacznych opinii, które to ukazały by mi różnice.
Może wy mi pomożecie?? Albo polecicie coś innego?
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Rafał

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Stacja Lutownicza

Post autor: Tomasz.B » 9 cze 2013, 01:38

Dla początkującego/nie chcącego dużo wydać wystarczy taka:
http://diolut.pl/stacja-lutownicza-zhao ... -3466.html
Sam myślę nad jej zakupem. Jeżeli zdecydujesz się na jakąś stację tej firmy to od razu kup jakiś grot bo z opinii jakie przeczytałem to te w zestawie są trochę lipne i szybko się zużywają.
Recenzja http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2166532.html
No chyba że chcesz 2w1
http://diolut.pl/stacja-lutownicza-hota ... -4113.html
W tym modelu(czyli na "turbince") jest taka pewna niedogodność że jest problem z dostępnością dysz(chyba że się coś zmieniło) bo mają trochę inny system montażu (nie dotyczy modeli na kompresorze). Ale mi się wydaje że 99% rzeczy które będziesz robił te 3 co są w zestawie wystarczą (to tylko moja opinia).

Co do tego WEP to jakoś nie mam zaufania (mało informacji) ja bym bardziej ku firmie Zhaoxin, znalazłem troszkę zdjęć "flaków" ich stacji i wszystko wygląda na dobrze zrobione (bez fuszerki). Ten Zhaoxin 936D jest na mikrokontrolerze ATMega nie pamiętam jakim :D
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
rafik113
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 8 cze 2013, 19:15
Lokalizacja: Racibórz

Re: Stacja Lutownicza

Post autor: rafik113 » 9 cze 2013, 09:22

Hmmm....
Nad tą 936D też już myślałem. Tylko wyszedłem z założenia, że lepiej kupić stacje 2w1 za 250 zł niż zwykłą za 100 i po pół roku kupować stacje z hot air :) Musze się jeszcze poważnie zastanowić czy będę na tyle często korzystał z hot air, aby zakup był sensowny. Póki co bardziej skłaniam się ku stacji Zhaoxin 898D. Jednak pewny dalej nie jestem. Nadal proszę o opinie lub inne propozycje. Oczywiście może być jakaś stacja lutownicza bez HA, którą bez problemu dam rade lutować scalaki.
rafik113
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 8 cze 2013, 19:15
Lokalizacja: Racibórz

Re: Stacja Lutownicza

Post autor: rafik113 » 11 cze 2013, 15:55

Naprawdę?? Ostatni post napisany 9 cze 2013, 09:22 i do tej pory żadnej odpowiedzi więcej ?? Sprawdzam forum średnio co godzinę i oczekuje odpowiedzi. Naprawdę bez większej ilości opinii lub innych propozycji nie chce kupować. Bo to tak jakby brać w ciemno. Nie chce wydać pieniędzy na coś co będzie bublem.
Awatar użytkownika
Peszel
Starszy majsterkowicz
Posty: 321
Rejestracja: 11 wrz 2012, 15:11
Lokalizacja: offline

Re: Stacja Lutownicza

Post autor: Peszel » 12 cze 2013, 05:28

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Ostatnio zmieniony 19 lis 2014, 17:17 przez Peszel, łącznie zmieniany 1 raz.
szczerość to nie chamstwo
rafik113
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 8 cze 2013, 19:15
Lokalizacja: Racibórz

Re: Stacja Lutownicza

Post autor: rafik113 » 12 cze 2013, 07:29

Poprzednie tematy o lutownicach jakoś nie wystarczały. Mój poprzedni post pisałem z niedowierzaniem, nie miał zabrzmieć chamsko czy arogancko. Po prostu byłem przekonany, że gdzie jak gdzie, ale na tym forum otrzymam szybką i dobrą odpowiedź. Póki co dziękuje. Temat można zamknąć.
rafik113
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 8 cze 2013, 19:15
Lokalizacja: Racibórz

Re: Stacja Lutownicza

Post autor: rafik113 » 14 cze 2013, 19:38

Jednak jeszcze trochę was pomęczę. Znalazłem taką o to stacje lutownicza(firma polecona przez Peszla):
sklep.avt.pl/p/pl/49278/stacja+lutownicza+rt-2480w+elwik.html
Uważam, że byłbym w stanie dołożyć troszkę kasy i kupić właśnie taką stację, tylko problem w tym, że nie znalazłem żadnych opinii na temat komfortu pracy, dostępności grotów i grzałek. Może jakoś źle szukam czy coś :)
Miał może ktoś styczność z tą stacja ??

A osobno. Peszel - mówisz najtańsze lutownice. Jak możesz to poleć jakąś, którą będzie się fajnie lutowało smd.
Awatar użytkownika
Peszel
Starszy majsterkowicz
Posty: 321
Rejestracja: 11 wrz 2012, 15:11
Lokalizacja: offline

Re: Stacja Lutownicza

Post autor: Peszel » 14 cze 2013, 20:12

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Ostatnio zmieniony 19 lis 2014, 17:17 przez Peszel, łącznie zmieniany 1 raz.
szczerość to nie chamstwo
rafik113
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 8 cze 2013, 19:15
Lokalizacja: Racibórz

Re: Stacja Lutownicza

Post autor: rafik113 » 14 cze 2013, 20:35

Właśnie o to chodzi, że moja lutownica z Lidla właśnie padła. Będę musiał od kogoś pożyczyć i zrobić sobie taki zasilacz.
Mam na oku dokładnie taki:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1623882.html
Chyba, że kupie już tą lutownice ze stacją:
sklep.avt.pl/p/pl/492131/stacja+lutownicza+zd-927+z+lutownica+zd-20a.html
Sam nie wiem :) Powiedz mi jeszcze tylko, jak tam z czasem nagrzewania się tej lutownicy? Podejrzewam, że dość trochę się musi nagrzewać.
Awatar użytkownika
Peszel
Starszy majsterkowicz
Posty: 321
Rejestracja: 11 wrz 2012, 15:11
Lokalizacja: offline

Re: Stacja Lutownicza

Post autor: Peszel » 14 cze 2013, 21:19

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Ostatnio zmieniony 19 lis 2014, 17:17 przez Peszel, łącznie zmieniany 1 raz.
szczerość to nie chamstwo
rafik113
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 8 cze 2013, 19:15
Lokalizacja: Racibórz

Re: Stacja Lutownicza

Post autor: rafik113 » 14 cze 2013, 21:27

Czyli reasumując,
Musze pożyczyć jakąś lutownice i zrobić sobie zasilacz.
Jak zrobię zasilacz to zamówię lutownice z zapasowym grotem :)
Chyba tak zrobię. Dzięki wielkie za pomoc :)
Awatar użytkownika
Peszel
Starszy majsterkowicz
Posty: 321
Rejestracja: 11 wrz 2012, 15:11
Lokalizacja: offline

Re: Stacja Lutownicza

Post autor: Peszel » 14 cze 2013, 21:50

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Ostatnio zmieniony 19 lis 2014, 17:17 przez Peszel, łącznie zmieniany 1 raz.
szczerość to nie chamstwo
rafik113
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 8 cze 2013, 19:15
Lokalizacja: Racibórz

Re: Stacja Lutownicza

Post autor: rafik113 » 14 cze 2013, 22:14

Okej. Dzięki wielkie za pomoc. Chyba wykorzystam ten transformator:
sklep.avt.pl/p/pl/486536/transformator+sieciowy+toroidalny+tst35+2x12v-2x1-45a.html
Niedługo zacznę kompletować części. Jak będę miał jakieś problemy(chociaż nie powinny wystąpić) to się zgłosze.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: