wkretarka z lidla
wkretarka z lidla
Witajcie majsterkowicze :)
co sadzicie o tej wkretarce z lidla
http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-D74 ... _41827.htm
wiem ze ogolnie to szmelc ale nada sie do wkrecenia kilku wkretow raz na ruski rok? nie chce inwestowac w nic duzo drozszego bo az tak czesto tego uzywac nie bede, ale czasem lapa juz boli od srubokreta
co sadzicie o tej wkretarce z lidla
http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-D74 ... _41827.htm
wiem ze ogolnie to szmelc ale nada sie do wkrecenia kilku wkretow raz na ruski rok? nie chce inwestowac w nic duzo drozszego bo az tak czesto tego uzywac nie bede, ale czasem lapa juz boli od srubokreta
Re: wkretarka z lidla
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Ostatnio zmieniony 19 lis 2014, 17:16 przez Peszel, łącznie zmieniany 1 raz.
szczerość to nie chamstwo
Miałem taką, tylko, że jeszcze bardziej chińską (jakiś kompletny no-name) i może nie jest jakoś strasznie silna, ale da rade wciągnąć obciążenie 10 kg jakbyś odpowiednio linkę zaczepił, wkręty do drewna bez problemu wkręci. Ręką tego nie zatrzymasz.
Aby poprawnie osadzić wkręt, otwór należy najpierw przewiercić małym wiertłem (mniej-więcej średnicy rdzenia wkrętu lub trochę mniejszym). Wtedy wkręcenie jest proste, nawet śrubokrętem ręcznym. Bez otarć ;) Minimalizuje się również ryzyko rozszczepienia drewna jeśli wkręt jest blisko krańca.
To urządzenie z lidla jest wkrętakiem. Aby tym wiercić musisz mieć specjalny adapter z uchwytem trójszczękowym. Ale jeśli adapter będzie miał tylko sześciokąt, bez wcięcia (jak te dwa duże bity w prawym dolnym rogu) to po każdym wierceniu będziesz musiał cały uchwyt, razem z wiertłem, wyrywać z materiału.
Jeśli natomiast potrzebujesz tylko wkręcać lub wykręcać śrubki z gotowych już urządzeń - elektryczny wkrętak to świetny wynalazek, sporo roboty ułatwia.
To urządzenie z lidla jest wkrętakiem. Aby tym wiercić musisz mieć specjalny adapter z uchwytem trójszczękowym. Ale jeśli adapter będzie miał tylko sześciokąt, bez wcięcia (jak te dwa duże bity w prawym dolnym rogu) to po każdym wierceniu będziesz musiał cały uchwyt, razem z wiertłem, wyrywać z materiału.
Jeśli natomiast potrzebujesz tylko wkręcać lub wykręcać śrubki z gotowych już urządzeń - elektryczny wkrętak to świetny wynalazek, sporo roboty ułatwia.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Ostatnio zmieniony 19 lis 2014, 17:15 przez Peszel, łącznie zmieniany 1 raz.
szczerość to nie chamstwo
Teść kupił i jest zadowolony.
Chyba też się skuszę, nie wszędzie można dojść pełnowymiarową wkrętarką:)
Jeśli kupię to postaram się skrobnąć tutaj kilka słów.
Chyba też się skuszę, nie wszędzie można dojść pełnowymiarową wkrętarką:)
Jeśli kupię to postaram się skrobnąć tutaj kilka słów.
Nie wiem czy to ma sens - nie jestem przekonany do sprzętu marketowego. Nie lepiej?
To WIERTARKO-WKRĘTARKA JEDNOBIEGOWA WAK-Li 14 DB - powinna być ok, lepiej kupować sprzęt 2 w 1, przynajmniej pod osobiste potrzeby.
To WIERTARKO-WKRĘTARKA JEDNOBIEGOWA WAK-Li 14 DB - powinna być ok, lepiej kupować sprzęt 2 w 1, przynajmniej pod osobiste potrzeby.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Burek, jakie masz związki z firmą celma? Bo jakość wcale nie jest taka fantastyczna jak to piszesz. Wiem z autopsji, ani jakością złożenia ani kulturą pracy, tyłka nie urywa.
Przynajmniej część ich gratów szła lub idzie nadal z ryżowej republiki, tylko naklejkę z nazwą dokładają.
Przynajmniej część ich gratów szła lub idzie nadal z ryżowej republiki, tylko naklejkę z nazwą dokładają.
Kupiłem ten wkrętak do prostych prac takich jak skręcanie/rozkręcanie urządzeń i mebli, małe wkręty do elektroniki, etc. Którejś wizyty u rodziców tato poprosił mnie, żebym pomógł mu przykręcić sztachety do płotu. O dziwo poszło! Dwa 10 cm wkręty w sezonowane, suchutkie drewno liściaste weszły. Nie powiem, że jak w masło, bo było i w tył i w przód, ale w końcu poszły. Byłem w szoku.
Moim zdaniem - warta swojej ceny. Jeżeli nie będziesz tym orać dzień i noc powinno starczyć. No i gwarancja 3 lata! ;)
EDIT: Warto jeszcze wspomnieć o bitach, które są w zestawie. Do wkręcania w/w wkrętów użyłem bitu z zestawu bez większych szkód dla niego. Bity są dobrej jakości, ale podstawowym warunkiem przy cięższych pracach jest dokładne spasowanie z wkrętem - inaczej się ślizga, przeskakuje i niszczy. No, ale to chyba oczywiste...
Moim zdaniem - warta swojej ceny. Jeżeli nie będziesz tym orać dzień i noc powinno starczyć. No i gwarancja 3 lata! ;)
EDIT: Warto jeszcze wspomnieć o bitach, które są w zestawie. Do wkręcania w/w wkrętów użyłem bitu z zestawu bez większych szkód dla niego. Bity są dobrej jakości, ale podstawowym warunkiem przy cięższych pracach jest dokładne spasowanie z wkrętem - inaczej się ślizga, przeskakuje i niszczy. No, ale to chyba oczywiste...
Nie zgodzę się z tobą, mam taki wkrętak już pół roku i ani jeden bit nie przetrwał. Odłamywały się w nich czubki. PH2 pękł gdy miałem go włożonego do zwykłego wkrętaka ;)pd1987 pisze:. Bity są dobrej jakości,.
Jako, ze to moj pierwszy post to sie witam wszystkich.
Odnośnie tematu i tej wkrętareczki , to coś takiego mam i .... nie polecam.
Generalnie jest to sprzęt o malutkiej mocy i dlatego ma bardzo ograniczone zastosowanie. Na pewno pomoże przy skręcaniu mebli czy wkręcaniu wkrętu do kolka ale niewiele więcej. Owszem można się męczyć i wkręcać nawet 5 cm wkręty bezpośrednio w drewno ale ani to przyjemne ani efektywne.
Do tego ma upierdliwe ładowanie akumulatorka - brak automatycznego wyłączenia ładowania, przez co trzeba pamiętać o wyłączeniu.
Jeżeli coś kupować to minimum 10,5 V. Nawet w tym Lidlu jest od czasu do czasu coś takiego za 160-170 pln.
Naprawdę warto dołożyć i mieć coś bardziej uniwersalnego.
Odnośnie tematu i tej wkrętareczki , to coś takiego mam i .... nie polecam.
Generalnie jest to sprzęt o malutkiej mocy i dlatego ma bardzo ograniczone zastosowanie. Na pewno pomoże przy skręcaniu mebli czy wkręcaniu wkrętu do kolka ale niewiele więcej. Owszem można się męczyć i wkręcać nawet 5 cm wkręty bezpośrednio w drewno ale ani to przyjemne ani efektywne.
Do tego ma upierdliwe ładowanie akumulatorka - brak automatycznego wyłączenia ładowania, przez co trzeba pamiętać o wyłączeniu.
Jeżeli coś kupować to minimum 10,5 V. Nawet w tym Lidlu jest od czasu do czasu coś takiego za 160-170 pln.
Naprawdę warto dołożyć i mieć coś bardziej uniwersalnego.
Jak nie pracujesz na sprzęcie codziennie to ok, a poza tym kto powiedział, że sprzęt z Lidla miałby nie służyć dłużej?
Widze ze maja tez stacje lutownicza.. warto wydac te 50zł? Kupiłem ostatnio zd-708 to bedzie to samo czy ta stacja z lidla bedzie ciut lepsza?
Tutaj filmik http://www.youtube.com/embed/4nqD7srMAG ... E18C31B0C8
Mam tą stacje, jest to moja pierwsza stacja lutownicza więc nie mam porównania. Największym problemem są groty bardzo ciężko je dokupić, groty są gwintowane, gwint ma bardzo mały skok , kolejną wadą jest krótki i twardy kabel kolby.
Poczytałem o tym na elektrodzie i tam podaja jakie groty pasuja. Ponadto kiedys była juz w sprzedazy kilka lat temu i jedni mieli termiki w srodku inni nie. jedni mieli 1 pcb inni w srodku 2 :D
A to nie wiedziałem, ja mam tylko 1 płytkę termika nigdzie tam nie widziałem, kupiłem uboższą wersje :D
W tej chwili czuje się oszukany... ;D
- Tomasz.B
- Starszy majsterkowicz
Według mnie nie warto już lepiej dołożyć i kupić np. Zhaoxin 936 nawet w najprostszej wersji analogowej.donau pisze:Widze ze maja tez stacje lutownicza.. warto wydac te 50zł? Kupiłem ostatnio zd-708 to bedzie to samo czy ta stacja z lidla bedzie ciut lepsza?
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję 

A dlaczego z lidla nie miałoby być coś dobrego, to jakiś stereotyp, że to co z marketu to nie może mieć dobrej jakości.