Witam.
Jakiś rok temu uszkodziłem kanał mojego analogowego oscyloskopu (przepicie na przekładniku), został jeden sprawny kanał, ale wolał bym zakupić coś mniejszego, co mógłbym zmieścić na biurku razem z układem badanym, bo na razie oscyloskop zajmuje całe biurko.
Chciałem sie zapytać o wasze doświadczenia odnośnie marek, koniecznych i zbytecznych funkcji i bajerów, sa także sklepów, które np będą lub nie realizować konserwacje/kalibracjie. Szukam oscyloskopu z zakresem do 30MHz, z rejestracją inicjowaną impulsem/ zboczem narastającym lub opadającym, podstawą czasu w zakresie pokazującym przebieg w przeciągu możliwie godziny oraz posiadającym możliwość rejestracji danych.
Dziękuję za wszelkie uwagi i opinie, wszystkie będą pomocne.
Oscyloskop cyfrowy
Re: Oscyloskop cyfrowy
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Ostatnio zmieniony 19 lis 2014, 16:31 przez Peszel, łącznie zmieniany 1 raz.
szczerość to nie chamstwo
Ostatnio interesowałem się tym tematem i można znaleźć coś innego niż wyżej wymieniony Rigol, mianowicie Siglent SDS1102CML, ewentualnie wersja dużo tańsza SDS1022DL. Wszystkie tanie oscyloskopy cyfrowe to praktycznie jedno i to samo pakowane w podobne obudowy, więc raczej nie ma sensu patrzeć na producenta, co najwyżej na jakość wykonania (a pewnie jest ona zbliżona, można się posiłkować recenzjami, zarówno tekstowymi jak i wideo).
Dzięki za propozycje. Rigol DS1052E ma wyświetlacz o małej wielkości i rozdzielczości, co przy dłuższej pracy męczył by oczy. SDS1102CML podobna historia, większa przekątna ale rozdzielczość podobna. Oprucz tego oba posiadają szukane przeze mnie funkcje.
Zastanawiam się nad Rigol DS1054Z. Posiada 4 kanały, może być to ciekawe udogodnienie przy bardziej skomplikowanych projektach. Dodatkowo cena nie dużo większa od tamtych modeli.
Zastanawiam się nad Rigol DS1054Z. Posiada 4 kanały, może być to ciekawe udogodnienie przy bardziej skomplikowanych projektach. Dodatkowo cena nie dużo większa od tamtych modeli.