Oświetlenie szafiki 230V zalączane przy otwarciu

Chciałbyś coś zrobić, ale nie wiesz jak? Pytaj śmiało.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Peszel
Starszy majsterkowicz
Posty: 321
Rejestracja: 11 wrz 2012, 15:11
Lokalizacja: offline

Oświetlenie szafiki 230V zalączane przy otwarciu

Post autor: Peszel » 3 sty 2014, 16:32

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Ostatnio zmieniony 19 lis 2014, 16:50 przez Peszel, łącznie zmieniany 1 raz.
szczerość to nie chamstwo

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Dave
Majsterkowicz
Posty: 69
Rejestracja: 26 kwie 2012, 17:59
Lokalizacja: Ełk

Re: Oświetlenie szafiki 230V zalączane przy otwarciu

Post autor: Dave » 3 sty 2014, 17:29

A zwykły mikroprzełącznik? Coś takiego: http://sklep.avt.pl/mikroprzelacznik-ss ... -16mm.html
Niektóre z tych przełączników włączają się z użyciem naprawdę niewielkiej siły. U mnie zdaje egzamin w podświetleniu szafki (12v).
Ewentualnie chyba najprostszym rozwiązaniem do kontaktronu byłoby użycie przekaźnika.
Awatar użytkownika
Peszel
Starszy majsterkowicz
Posty: 321
Rejestracja: 11 wrz 2012, 15:11
Lokalizacja: offline

Re: Oświetlenie szafiki 230V zalączane przy otwarciu

Post autor: Peszel » 3 sty 2014, 20:31

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Ostatnio zmieniony 19 lis 2014, 16:50 przez Peszel, łącznie zmieniany 1 raz.
szczerość to nie chamstwo
pentos
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 2 sty 2013, 21:35

Re: Oświetlenie szafiki 230V zalączane przy otwarciu

Post autor: pentos » 3 sty 2014, 21:32

Bez problemu powinieneś dostać kontaktron. https://www.google.pl/search?client=ope ... el=suggest
Dave
Majsterkowicz
Posty: 69
Rejestracja: 26 kwie 2012, 17:59
Lokalizacja: Ełk

Re: Oświetlenie szafiki 230V zalączane przy otwarciu

Post autor: Dave » 3 sty 2014, 21:46

Różnie ludzie na to mówią :) U mnie, pomimo, iż szafka ma 1mm przerwy, za każdym razem działa. Kwestia dobrego przyklejenia.
Awatar użytkownika
jacek1234gml
Majsterkowicz
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2013, 19:55

Re: Oświetlenie szafiki 230V zalączane przy otwarciu

Post autor: jacek1234gml » 5 sty 2014, 22:42

Taka krańcówka pod 230v jest najlepiej dostępna w starej lodówce typu silesia. Którą chyba każdy majsterkowicz miał przyjemność rozebrać i pobrać z niej agregat:)
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: