Zastępcze zasilanie pompy C.O

Chciałbyś coś zrobić, ale nie wiesz jak? Pytaj śmiało.
ODPOWIEDZ
fisi3l
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 26 paź 2013, 20:15
Lokalizacja: Białystok

Zastępcze zasilanie pompy C.O

Post autor: fisi3l » 26 lut 2014, 21:23

Witam, chciałbym zapytać wszystkich majsterkowiczów jak wykonać coś na pokrój zastępczego zasilania 230V do pompy wody do ogrzewania domu z kotła grzewczego. Moje pytanie bierze się stąd, że w moim domu zdarzają się przerwy w dostawie prądu i najczęściej to się dzieje, gdy akurat pali się w piecu, więc trzeba z niego czym prędzej wybierać drzewo, aby zawór ciśnieniowy nie wystrzelił i nie zalał całego garażu. Postanowiłem wykorzystać w tym celu akumulator 12V (samochodowy), przetwornicę napięcia 12/230V oraz prostownik z możliwością podtrzymywania w celu ładowania akumulatora. Jednakże pozostaje jeszcze jedna kwestia - przekaźnika, który po zaniku napięcia na linii elektrycznej przełączałby zasilanie pompy na mój układ. Jaki przekaźnik mógłbym wykorzystać, by po powrocie napięcia zasilanie znów zostało przełączone na linię elektryczną ?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


fisi3l
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 26 paź 2013, 20:15
Lokalizacja: Białystok

Re: Zastępcze zasilanie pompy C.O

Post autor: fisi3l » 27 lut 2014, 10:04

Bywało i do 20/30 minut. Myślałem nad upsem, ale skoro mam resztę komponentów to myślę, że sam przekaźnik by wyszedł trochę taniej niż ups.
fisi3l
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 26 paź 2013, 20:15
Lokalizacja: Białystok

Re: Zastępcze zasilanie pompy C.O

Post autor: fisi3l » 27 lut 2014, 12:52

Przetwornicę samochodową z 12V na 230V posiadam i po podłączeniu jej do akumulatora i podłączeniu pompy do niej dawała radę, więc akumulator, przetwornicę i prostownik podtrzymujący napięcie 12V na akumulatorze również posiadam. Poszukuję jedynie "przełącznika", który by przełączał pompę od razu na zasilanie akumulatorowe, gdy zabraknie prądu, a gdy ten powróci to zasilanie znów byłoby z linii elektrycznej.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1190
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Zastępcze zasilanie pompy C.O

Post autor: Marhef » 28 lut 2014, 00:19

Przekaźnik zwierno-rozwierny z cewką na 230V. Styki normalnie zwarte podłączasz do pompy i zasilania z sieci elektrycznej, a styk normalnie otwarty do zasilania z akumulatora.
fisi3l
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 26 paź 2013, 20:15
Lokalizacja: Białystok

Re: Zastępcze zasilanie pompy C.O

Post autor: fisi3l » 28 lut 2014, 08:59

A moglibyście doradzić jakiś dokładny model przekaźnika ? I czy na linii akumulator przekaźnik trzeba zastosować przetwornicę 12/230 ?
fisi3l
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 26 paź 2013, 20:15
Lokalizacja: Białystok

Re: Zastępcze zasilanie pompy C.O

Post autor: fisi3l » 28 lut 2014, 12:57

I którą nóżkę do czego podłączyć, bo schemat rozumiem, ale już podłączenie niekoniecznie ? Wybaczcie głupie pytania, ale dopiero się uczę podstaw.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1190
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Zastępcze zasilanie pompy C.O

Post autor: Marhef » 28 lut 2014, 18:28

Do przekaźnika podłączasz się za przetwornicą. Na 230V.
Musisz mieć przekaźnik taki jak w dokumentacji w linku podanym przez MrLewerence oznaczony jako 46.52. Koniecznie z cewką na 230V!
Podłączenie:
Do zacisków A1 i A2 podłączasz linie z gniazdka sieciowego (L i N).
Łączysz A1 z 12 i A2 z 22. (Styki od napięcia z sieci)
11 i 21 -> do pompy
14 i 24 podłączasz za przetwornicą (tam, gdzie masz napięcie 230V).
Jasne?
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1190
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Zastępcze zasilanie pompy C.O

Post autor: Marhef » 28 lut 2014, 18:37

Pomyliłeś. 7 z 5 i 2 z 4
fisi3l
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 26 paź 2013, 20:15
Lokalizacja: Białystok

Re: Zastępcze zasilanie pompy C.O

Post autor: fisi3l » 28 lut 2014, 19:15

Dzięki wielkie ;)
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1190
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Zastępcze zasilanie pompy C.O

Post autor: Marhef » 28 lut 2014, 20:04

Zaczekaj. To jest źle. Stosując oznaczenia używane powszechnie, jeśli będzie napięcie sieciowe, to przkaźnik przełączy zasilanie na zasilanie z akumulatora.
MrLewerene dobrze oznaczył na rysunku wyprowadzenia, tylko przekaźnik normalnie ma połączone styki 6 z 7 i 3 z 4.
fisi3l
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 26 paź 2013, 20:15
Lokalizacja: Białystok

Re: Zastępcze zasilanie pompy C.O

Post autor: fisi3l » 28 lut 2014, 20:26

A moglibyście poprawić, bo już się zgubiłem trochę w wypowiedziach Marhef.
fisi3l
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 26 paź 2013, 20:15
Lokalizacja: Białystok

Re: Zastępcze zasilanie pompy C.O

Post autor: fisi3l » 28 lut 2014, 21:10

Czyli powyższy schemat jest prawidłowy?
jas67
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 22 mar 2014, 23:00

Re: Zastępcze zasilanie pompy C.O

Post autor: jas67 » 22 mar 2014, 23:03

Witam. Napiałeś że przy przegrzaniu układu wylewa Ci się woda przez zawór bezpieczeństwa więc domyślam się że masz układ zamknięty przy kotle stałopalnym co jest bardzo niebezpieczne. Czy zdajesz sobie z tego sprawę?
fisi3l
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 26 paź 2013, 20:15
Lokalizacja: Białystok

Re: Zastępcze zasilanie pompy C.O

Post autor: fisi3l » 23 mar 2014, 13:56

To działa na takiej zasadzie, że mam dwa kotły, jeden olejowy i jeden na drzewo, one są zamknięte w jednym obiegu, więc C.O idzie swoim obiegiem, a woda do kranu swoim obiegiem, chociaż wiem, że nie powinne być spięte razem to niestety przy budowie domu był tylko plan ogrzewania olejowego, ale przez kilka lat cena wzrosła z 1,60 zł za litr na około 3,40 teraz i jest to mało opłacalne, więc został zamontowany piec na drzewo, a olejowy podgrzewa wodę 4 razy w ciągu dnia. Wszystko zostało zrobione przez kwalifikowanych hydraulików.
jas67
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 22 mar 2014, 23:00

Re: Zastępcze zasilanie pompy C.O

Post autor: jas67 » 24 mar 2014, 07:33

Kwalifikowany fachowiec nie połączył by kotła stałopalnego w układzie zamkniętym. Człowieku przerób ten układ jak Ci życie miłe. Poczytaj sobie o skutku wybuchu takiego kotła. Zawór bezpieczeństwa to marne zabezpieczenie.
jas67
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 22 mar 2014, 23:00

Re: Zastępcze zasilanie pompy C.O

Post autor: jas67 » 24 mar 2014, 20:07

MrLewerence Właśnie z powodów które opisujesz, u siebie nie mam zaworu zwrotnego na bojlerze.
fisi3l
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 26 paź 2013, 20:15
Lokalizacja: Białystok

Re: Zastępcze zasilanie pompy C.O

Post autor: fisi3l » 25 mar 2014, 19:44

To nie jest złączone w jednym obwodzie, tylko dwa kotły są spięte równolegle, tak, że jak nie pali się w olejowym, to pali się w tym na drzewo i jak temperatura jest dość wysoka to załącza się ogrzewanie podłogowe i bardzo szybko się zbija ta temperatura i jak się zapoznałem to nie jest to układ zamknięty ;)

A ten zawór zwrotny dotyczy tylko obwodu samego pieca na drzewo, bo jak pompa przestanie przepompowywać wodę, to ta, która się w nim znajduje może się zagotować i wtedy otworzy się ten zawór.
jas67
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 22 mar 2014, 23:00

Re: Zastępcze zasilanie pompy C.O

Post autor: jas67 » 25 mar 2014, 22:35

Skoro to nie jest układ zamknięty to jaki zawór Ci się otwiera jak się woda zagotuje?
fisi3l
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 26 paź 2013, 20:15
Lokalizacja: Białystok

Re: Zastępcze zasilanie pompy C.O

Post autor: fisi3l » 26 mar 2014, 19:59

Ten, który się znajduje na samym piecu na drzewo, kiedy nie ma przepływu wody, a "stoi ona w kotle", mam nadzieję, że rozumiesz o co chodzi i przepraszam za błąd, jeżeli w takowy wprowadziłem swoimi wypowiedziami. Nie miałem okazji co prawda sprawdzać działania tego zaworu (na szczęście) i dlatego prosiłem o pomoc w znalezieniu zasilania jeśli zaniknie napięcie.
nhieuquadi
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 9 kwie 2014, 18:51
Lokalizacja: New York, NY
Kontakt:

Re: Zastępcze zasilanie pompy C.O

Post autor: nhieuquadi » 9 kwie 2014, 19:03

Myślę, że w tym przypadku UPS jest opcja
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: