Zastępcze zasilanie pompy C.O
Zastępcze zasilanie pompy C.O
Witam, chciałbym zapytać wszystkich majsterkowiczów jak wykonać coś na pokrój zastępczego zasilania 230V do pompy wody do ogrzewania domu z kotła grzewczego. Moje pytanie bierze się stąd, że w moim domu zdarzają się przerwy w dostawie prądu i najczęściej to się dzieje, gdy akurat pali się w piecu, więc trzeba z niego czym prędzej wybierać drzewo, aby zawór ciśnieniowy nie wystrzelił i nie zalał całego garażu. Postanowiłem wykorzystać w tym celu akumulator 12V (samochodowy), przetwornicę napięcia 12/230V oraz prostownik z możliwością podtrzymywania w celu ładowania akumulatora. Jednakże pozostaje jeszcze jedna kwestia - przekaźnika, który po zaniku napięcia na linii elektrycznej przełączałby zasilanie pompy na mój układ. Jaki przekaźnik mógłbym wykorzystać, by po powrocie napięcia zasilanie znów zostało przełączone na linię elektryczną ?
Re: Zastępcze zasilanie pompy C.O
Bywało i do 20/30 minut. Myślałem nad upsem, ale skoro mam resztę komponentów to myślę, że sam przekaźnik by wyszedł trochę taniej niż ups.
Przetwornicę samochodową z 12V na 230V posiadam i po podłączeniu jej do akumulatora i podłączeniu pompy do niej dawała radę, więc akumulator, przetwornicę i prostownik podtrzymujący napięcie 12V na akumulatorze również posiadam. Poszukuję jedynie "przełącznika", który by przełączał pompę od razu na zasilanie akumulatorowe, gdy zabraknie prądu, a gdy ten powróci to zasilanie znów byłoby z linii elektrycznej.
Przekaźnik zwierno-rozwierny z cewką na 230V. Styki normalnie zwarte podłączasz do pompy i zasilania z sieci elektrycznej, a styk normalnie otwarty do zasilania z akumulatora.
A moglibyście doradzić jakiś dokładny model przekaźnika ? I czy na linii akumulator przekaźnik trzeba zastosować przetwornicę 12/230 ?
I którą nóżkę do czego podłączyć, bo schemat rozumiem, ale już podłączenie niekoniecznie ? Wybaczcie głupie pytania, ale dopiero się uczę podstaw.
Do przekaźnika podłączasz się za przetwornicą. Na 230V.
Musisz mieć przekaźnik taki jak w dokumentacji w linku podanym przez MrLewerence oznaczony jako 46.52. Koniecznie z cewką na 230V!
Podłączenie:
Do zacisków A1 i A2 podłączasz linie z gniazdka sieciowego (L i N).
Łączysz A1 z 12 i A2 z 22. (Styki od napięcia z sieci)
11 i 21 -> do pompy
14 i 24 podłączasz za przetwornicą (tam, gdzie masz napięcie 230V).
Jasne?
Musisz mieć przekaźnik taki jak w dokumentacji w linku podanym przez MrLewerence oznaczony jako 46.52. Koniecznie z cewką na 230V!
Podłączenie:
Do zacisków A1 i A2 podłączasz linie z gniazdka sieciowego (L i N).
Łączysz A1 z 12 i A2 z 22. (Styki od napięcia z sieci)
11 i 21 -> do pompy
14 i 24 podłączasz za przetwornicą (tam, gdzie masz napięcie 230V).
Jasne?
Pomyliłeś. 7 z 5 i 2 z 4
Dzięki wielkie ;)
Zaczekaj. To jest źle. Stosując oznaczenia używane powszechnie, jeśli będzie napięcie sieciowe, to przkaźnik przełączy zasilanie na zasilanie z akumulatora.
MrLewerene dobrze oznaczył na rysunku wyprowadzenia, tylko przekaźnik normalnie ma połączone styki 6 z 7 i 3 z 4.
MrLewerene dobrze oznaczył na rysunku wyprowadzenia, tylko przekaźnik normalnie ma połączone styki 6 z 7 i 3 z 4.
A moglibyście poprawić, bo już się zgubiłem trochę w wypowiedziach Marhef.
Czyli powyższy schemat jest prawidłowy?
Witam. Napiałeś że przy przegrzaniu układu wylewa Ci się woda przez zawór bezpieczeństwa więc domyślam się że masz układ zamknięty przy kotle stałopalnym co jest bardzo niebezpieczne. Czy zdajesz sobie z tego sprawę?
To działa na takiej zasadzie, że mam dwa kotły, jeden olejowy i jeden na drzewo, one są zamknięte w jednym obiegu, więc C.O idzie swoim obiegiem, a woda do kranu swoim obiegiem, chociaż wiem, że nie powinne być spięte razem to niestety przy budowie domu był tylko plan ogrzewania olejowego, ale przez kilka lat cena wzrosła z 1,60 zł za litr na około 3,40 teraz i jest to mało opłacalne, więc został zamontowany piec na drzewo, a olejowy podgrzewa wodę 4 razy w ciągu dnia. Wszystko zostało zrobione przez kwalifikowanych hydraulików.
Kwalifikowany fachowiec nie połączył by kotła stałopalnego w układzie zamkniętym. Człowieku przerób ten układ jak Ci życie miłe. Poczytaj sobie o skutku wybuchu takiego kotła. Zawór bezpieczeństwa to marne zabezpieczenie.
MrLewerence Właśnie z powodów które opisujesz, u siebie nie mam zaworu zwrotnego na bojlerze.
To nie jest złączone w jednym obwodzie, tylko dwa kotły są spięte równolegle, tak, że jak nie pali się w olejowym, to pali się w tym na drzewo i jak temperatura jest dość wysoka to załącza się ogrzewanie podłogowe i bardzo szybko się zbija ta temperatura i jak się zapoznałem to nie jest to układ zamknięty ;)
A ten zawór zwrotny dotyczy tylko obwodu samego pieca na drzewo, bo jak pompa przestanie przepompowywać wodę, to ta, która się w nim znajduje może się zagotować i wtedy otworzy się ten zawór.
A ten zawór zwrotny dotyczy tylko obwodu samego pieca na drzewo, bo jak pompa przestanie przepompowywać wodę, to ta, która się w nim znajduje może się zagotować i wtedy otworzy się ten zawór.
Skoro to nie jest układ zamknięty to jaki zawór Ci się otwiera jak się woda zagotuje?
Ten, który się znajduje na samym piecu na drzewo, kiedy nie ma przepływu wody, a "stoi ona w kotle", mam nadzieję, że rozumiesz o co chodzi i przepraszam za błąd, jeżeli w takowy wprowadziłem swoimi wypowiedziami. Nie miałem okazji co prawda sprawdzać działania tego zaworu (na szczęście) i dlatego prosiłem o pomoc w znalezieniu zasilania jeśli zaniknie napięcie.
-
- Młodszy majsterkowicz
- Kontakt:
Myślę, że w tym przypadku UPS jest opcja