Grzałka ograniczenie mocy

Chciałbyś coś zrobić, ale nie wiesz jak? Pytaj śmiało.
ODPOWIEDZ
sztapl
Majsterkowicz
Posty: 117
Rejestracja: 21 gru 2014, 16:01
Lokalizacja: Limerick

Grzałka ograniczenie mocy

Post autor: sztapl » 2 sty 2015, 04:28

Jak ograniczyć moc grzałki? Mam grzałkę 2,2 kw (z czajnika elektrycznego) i potrzebuje ograniczyć jej moc pomiędzy 800 a 600 watt. Chodzi o to żeby nie nagrzewała płynu za szybko. Zależy mi na spowolnieniu nagrzewania o połowę albo nawet troszkę więcej. Jakiś opornik?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Nefarious19
Starszy majsterkowicz
Posty: 373
Rejestracja: 4 cze 2014, 23:04

Re: Grzałka ograniczenie mocy

Post autor: Nefarious19 » 2 sty 2015, 10:30

Sterowanie fazowe lub grupowo fazowe. Wpisz sobie w google: "ściemniacz AVT". Sterując czasem do załączenia triaka regulujesz jednocześnie moc dostarczana do odbiornika. Zapomnij o oporniku. Można też ewentualnie dać mostek prostowniczy, spory kondek na 400V i kluczować to mosfetem mocy za pomocą chociażby ne555 i jakiegoś prostego drivera. Co do opornika jeszcze to policz sobie ze wzoru P=U*I i U =I*R jaki Twoja grzałka ma opór, później oblicz potrzebny rezystor szeregowy i Co wyjdzie że na tym rezystorze odłoży się 1400-1600W. Juz pomijam że takie rezystory tanie i małe nie są. Masakra. W Twoim przypadku wystarczy np sterowanie grupowe. Bierzesz komplet czyli MOC3041 i triak taki na 15A i łączysz to wedlug noty, odpalasz Arduino albo ATmege albo jakikolwiek uklad czasowy i co 100ms zmieniasz stan pinu na którym jest dioda optotriaka na przeciwny. W ten sposób ograniczysz prędkość nagrzewania o połowę.
pentos
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 2 sty 2013, 21:35

Re: Grzałka ograniczenie mocy

Post autor: pentos » 2 sty 2015, 11:48

http://allegro.pl/regulator-pradu-napie ... 80875.html i ustawisz sobie moc jaka Ci pasuje.
Awatar użytkownika
Nefarious19
Starszy majsterkowicz
Posty: 373
Rejestracja: 4 cze 2014, 23:04

Re: Grzałka ograniczenie mocy

Post autor: Nefarious19 » 2 sty 2015, 12:15

Ja myślałem że to forum o majsterkowaniu a nie o kupowaniu na allegro. Ale jak autorowi się nie chce pomyśleć to nich kupi tam gotowe ;) pamiętaj tylko o radiatorze na triaku.
pentos
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 2 sty 2013, 21:35

Re: Grzałka ograniczenie mocy

Post autor: pentos » 2 sty 2015, 12:37

Na aukcji o dziwo jest podany schemat, więc może być DIY ;-)
sztapl
Majsterkowicz
Posty: 117
Rejestracja: 21 gru 2014, 16:01
Lokalizacja: Limerick

Re: Grzałka ograniczenie mocy

Post autor: sztapl » 2 sty 2015, 13:08

Nefarious19 Nie interesuje mnie nic z aledrogo. A twój pierwszy post dla mnie (dekarza) jest tylko w połowie zrozumiały. Czy może mi ktoś to przetłumaczyć na język polski? Interesuje mnie coś prostego ale skutecznego i najlepiej bez regulacji. Jestem w stanie bez problemu wykonać DIY ale potrzebuje schematu. Niestetety nie posiadam Arduino i nie potrafię tym się bawić.
Awatar użytkownika
Nefarious19
Starszy majsterkowicz
Posty: 373
Rejestracja: 4 cze 2014, 23:04

Re: Grzałka ograniczenie mocy

Post autor: Nefarious19 » 2 sty 2015, 13:27

Tu masz gotowy schemat wraz z opisem, układ jest mega prosty:

LINK

Triak trzeba dać taki:

http://www.soltronik.pl/bt139600-600v-1 ... -6841.html

i dać na niego radiator. Przy 10A wydzieli się na triaku jakieś 15-17Watów. Taki będzie w sam raz.

http://www.tme.eu/pl/details/sk129-38st ... lektronik/#

Tu masz jeszcze nowszy opis tego urządzenia:

http://serwis.avt.pl/manuals/AVT2210.pdf

Tu masz ukłąd do samodzielnego montażu:

http://sklep.semicon.com.pl/shop2/?lang ... oduct=4416
pentos
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 2 sty 2013, 21:35

Re: Grzałka ograniczenie mocy

Post autor: pentos » 2 sty 2015, 13:37

Prosta i skuteczna będzie dioda prostownicza na 16A połączona w szereg z grzałką, moc spadnie idealnie o połowę.
Ale można poskładać jeszcze prostszy regulator niż to co podał kolega wyżej:
Obrazek
Awatar użytkownika
Nefarious19
Starszy majsterkowicz
Posty: 373
Rejestracja: 4 cze 2014, 23:04

Re: Grzałka ograniczenie mocy

Post autor: Nefarious19 » 2 sty 2015, 13:56

pentos pisze:Prosta i skuteczna będzie dioda prostownicza na 16A połączona w szereg z grzałką, moc spadnie idealnie o połowę.
Hah, genialne ;) Człowiek szuka regulatorów fazowych a tu zwykły prostownik jednpołówkowy by przecież wystarczył :)


Twój układ to to samo co ja dałem tyle że nie ma elementów odpowiedzialnych za filtracje zakłóceń ;) typu dławik i kondensator. Sieć nie będzie zadowolona ale kto tam tu zauważy ^^
sztapl
Majsterkowicz
Posty: 117
Rejestracja: 21 gru 2014, 16:01
Lokalizacja: Limerick

Re: Grzałka ograniczenie mocy

Post autor: sztapl » 2 sty 2015, 13:58

Pentos wpięcie diody będzie dla mnie najlepszym rozwiązaniem. Bo spełnia moje założenia (bez regulacji i o połowę).

cyt : Sieć nie będzie zadowolona ale kto tam tu zauważy ^^ Co to oznacza?


Jeszcze jeden pomysł. Mam w domu starą kuchenkę elektryczną. Czy regulator z kuchenki sie nada?
Ostatnio zmieniony 2 sty 2015, 14:11 przez sztapl, łącznie zmieniany 1 raz.
pentos
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 2 sty 2013, 21:35

Re: Grzałka ograniczenie mocy

Post autor: pentos » 2 sty 2015, 14:09

sztapl pisze:Pentos wpięcie diody będzie dla mnie najlepszym rozwiązaniem. Bo spełnia moje założenia (bez regulacji i o połowę).

cyt : Sieć nie będzie zadowolona ale kto tam tu zauważy ^^ Co to oznacza?
To dotyczy tylko tego najprostszego regulatora na triaku, zakłócenia przez niego generowane mogłyby być słyszalne w radiu. Ja osobiście się z tym nie spotkałem no ale jest taka możliwość.
sztapl
Majsterkowicz
Posty: 117
Rejestracja: 21 gru 2014, 16:01
Lokalizacja: Limerick

Re: Grzałka ograniczenie mocy

Post autor: sztapl » 2 sty 2015, 14:13

Słucham tylko radia z internetu a poza tym to urządzenie będzie działać w warsztacie przy domu a nie w domu.
pentos
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 2 sty 2013, 21:35

Re: Grzałka ograniczenie mocy

Post autor: pentos » 2 sty 2015, 14:41

sztapl pisze:Jeszcze jeden pomysł. Mam w domu starą kuchenkę elektryczną. Czy regulator z kuchenki sie nada?
Nie nada się. Tam jest regulator temperatury (bimetaliczny najprawdopodobniej) i to od 100st. wzwyż, nie reguluje on mocy grzałki.
sztapl
Majsterkowicz
Posty: 117
Rejestracja: 21 gru 2014, 16:01
Lokalizacja: Limerick

Re: Grzałka ograniczenie mocy

Post autor: sztapl » 2 sty 2015, 14:44

Myślę że najlepszym sposobem będzie opis kolegi Nefarious19 bo taki regulator to mi sie przyda do innych celów. Muszę poszukać części na ebay i jeszcze dziś zamówić, a puki co to wepnę diodę. Na pewno będę miał pytania odnośnie części. Ale z czasem.
sztapl
Majsterkowicz
Posty: 117
Rejestracja: 21 gru 2014, 16:01
Lokalizacja: Limerick

Re: Grzałka ograniczenie mocy

Post autor: sztapl » 3 sty 2015, 16:19

Czy ten triak mogę zastąpić na BTA136-600B ?
sztapl
Majsterkowicz
Posty: 117
Rejestracja: 21 gru 2014, 16:01
Lokalizacja: Limerick

Re: Grzałka ograniczenie mocy

Post autor: sztapl » 3 sty 2015, 19:18

Sorki źle napisałem chodziło mi o BTA 16 600b. Taki mają u mnie w sklepie, da rade?
sztapl
Majsterkowicz
Posty: 117
Rejestracja: 21 gru 2014, 16:01
Lokalizacja: Limerick

Re: Grzałka ograniczenie mocy

Post autor: sztapl » 4 sty 2015, 13:17

MrLewerence twój post dotyczy rysunku pentosa? Tn drut miedziany to mam nawinąć i wyciągnąć wiertło czy wiertło ma zostać? Wczoraj wykonałem regulator z pierwszego LINKU dzisiaj sprawdzę czy działa. Ale jeżeli z postu pentosa by działało to chyba jeszcze prostsze.
sztapl
Majsterkowicz
Posty: 117
Rejestracja: 21 gru 2014, 16:01
Lokalizacja: Limerick

Re: Grzałka ograniczenie mocy

Post autor: sztapl » 6 sty 2015, 21:34

Wielkie dzięki. Nurtuje mnie jedno pytanie. Co się stanie jak podłącze np.4 diody prostownicze szeregowo/równolegle? Wiem że dla was jest to banalne pytanie ale kto pyta nie błądzi...

PS
Jeszcze rok temu to nie wiedziałem co to napięcie lub natężenie. Jestem dekarzem ale bardzo lubię majsterkować czasami sam się denerwuje na siebie że dopiero teraz zacząłem sie tym interesować a nie 20 lat temu...
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: