Wentylator sterowany czujnikiem czadu i dymu

Chciałbyś coś zrobić, ale nie wiesz jak? Pytaj śmiało.
ODPOWIEDZ
fisi3l
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 26 paź 2013, 20:15
Lokalizacja: Białystok

Wentylator sterowany czujnikiem czadu i dymu

Post autor: fisi3l » 10 lut 2015, 15:58

Witam Majsterkowiczów,

Jako że mamy zimę, okres palenia w piecach to chciałbym zbudować wentylator, który załączałby się po wykryciu czadu bądź dymu w kotłowni. Wentylator miałby oprowadzać w pewnym stopniu opary do kratki wentylacyjnej. Pomysł mam taki, żeby wykorzystać 3-pinowy wentylator komputerowy 140x140 mm zamontowany w obudowie zwykłej kratki wentylacji, gdzie przewód sterujący byłby podłączony na stałe do wyjścia arduino, które z kolei otrzymywałoby sygnał w czujnika dymu i czadu w pomieszczeniu, całość oczywiście byłaby zasilana z gniazdka, które znajduje się w pobliżu.
Czy moglibyście mi doradzić jak to wszystko połączyć i zgrać w całość, by wentylator się załączał jedynie po wykryciu dymu, bądź czadu ?

Pozdrawiam,
Marcin

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


razorxx100
Starszy majsterkowicz
Posty: 329
Rejestracja: 1 sie 2014, 22:57

Re: Wentylator sterowany czujnikiem czadu i dymu

Post autor: razorxx100 » 13 lut 2015, 18:52

Jedynym rozwiazaniem jest raczej czujnik dymu i czadu xD
fisi3l
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 26 paź 2013, 20:15
Lokalizacja: Białystok

Re: Wentylator sterowany czujnikiem czadu i dymu

Post autor: fisi3l » 16 lut 2015, 16:26

Nie o taką odpowiedź mi chodziło .. :D
e-szymek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 35
Rejestracja: 31 sty 2015, 00:23

Re: Wentylator sterowany czujnikiem czadu i dymu

Post autor: e-szymek » 16 lut 2015, 16:59

1. Czujnik MG-9
2. Moduł przekaźnika RM1 z izolacją optoelektroniczną 5V 10A/125VAC
3. Arduino
5. Zasilacz 12V

Arduino zasilasz z zasilacza 12V. Przekaźnik podłączasz do Arduino. Wentylator do Przekaźnika. Czujnik do Arduino na przewodzie sobie podciągniesz gdzie Ci wygodnie.

W programie piszesz warunek, jeśli wskazanie czujnika przekroczy jakąś wartość (podejrzewam, że jakieś wskazanie oparów będzie mimo to w kotłowni pokazywał) to załącza się przekaźnik, który uruchamia w konsekwencji wentylator. Nawet jakbyś jakiś inny wentylator zamontował (zasilany z sieci) to tworzysz obwód z przekaźnikiem. Możesz jeszcze przed wyłączeniem przekaźnika odczekać kilka minut, żeby się wentylowało pomieszczenie.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: