Czujnik czy w koszu znajduje się węgiel

Chciałbyś coś zrobić, ale nie wiesz jak? Pytaj śmiało.
ODPOWIEDZ
Karolek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 30 gru 2015, 18:46

Czujnik czy w koszu znajduje się węgiel

Post autor: Karolek » 30 gru 2015, 18:49

Hej,
Tworzę właśnie sterownik do pieca z podajnikiem. Potrzebuję jakoś rozwiązać problem sprawdzania w koszu na węgiel jest wystarczająca ilość tego węgla. Myślałem nad wyłącznikiem krańcowym, jednak boję się, że nie przetrwa tego zbyt długo. Macie jakieś pomysły?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Karolek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 30 gru 2015, 18:46

Re: Czujnik czy w koszu znajduje się węgiel

Post autor: Karolek » 30 gru 2015, 20:13

Jak zbudowany jest kosz czy co?
Można by spróbować z tą barierą w sumie ;]
darecki258
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 3 sty 2014, 19:39

Re: Czujnik czy w koszu znajduje się węgiel

Post autor: darecki258 » 30 gru 2015, 20:49

Mozesz tez użyć czujnika ultradźwiękowego zamontowanego u góry i jesli odległość bedzie za duża to dostaniesz informacje o malej ilości węgla
Bariera podczerwieni moze sie w tym wypadku nie zdać bo osad z wegla moze zasłonić diodę nadawcza i czujnik nie zadziała

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka
kiati
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 2 sty 2016, 22:36

Re: Czujnik czy w koszu znajduje się węgiel

Post autor: kiati » 2 sty 2016, 23:02

Można też spróbować z czujnikiem pojemnościowym, jest odporny na zapylenie. Są jeszcze czujniki membranowe.
rumunn95
Majsterkowicz
Posty: 174
Rejestracja: 12 mar 2015, 18:32

Re: Czujnik czy w koszu znajduje się węgiel

Post autor: rumunn95 » 3 sty 2016, 09:48

pomysl z krancowka mechaniczna jest bardzo dobry wszelkie czujniki w srodku zasobnika nie pozyja dlugo w weglu jest wszystko od zwiazkow siarki itp po wode a para wodna wraz z ta cala dobrocia z wegla jest zabójcza dla elektroniki .Producenci robia to tak ze sterownik mierzy czas podawania i dzieki temu szacuje ile jest wegla ,na poczatku trzeba kalibrowac zasyb i wklepywac w ster kazdy zasyp (minuty, sekundy). Ja bym zrobil to tak jak na rysunku
Bez tytułu.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: