Odcinka w kompie

Chciałbyś coś zrobić, ale nie wiesz jak? Pytaj śmiało.
ODPOWIEDZ
clocker
Majsterkowicz
Posty: 116
Rejestracja: 17 paź 2012, 21:01
Lokalizacja: Mazowieckie
Kontakt:

Odcinka w kompie

Post autor: clocker » 15 lis 2012, 15:39

Jestem mocno niezadowolony gdy ktoś odpala mojego kompa bez pozwolenia, a potem jeszcze dzwoni i się o hasło pyta, dlaczego nie mam żadnych gier itd. Chciałbym zrobić odcięcie tylko nie wiem gdzie:

1. Przeciąć kabel POWER_ON za zasilaczu i puścić go na ukryty włącznik,
2. Odpiąć przycisk znajdujący się w obudowie, a zamiast niego wpiąć jakiś inny, ukryty.

Miejsce na przełącznik już mam, gdzie nikt go nie znajdzie :D

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Odcinka w kompie

Post autor: Tomasz.B » 15 lis 2012, 16:31

Ja bym zastosował Kontaktron szeregowo z przyciskiem (tym z przodu obudowy) i gdzieś pod plastikami schować.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
macin
Majsterkowicz
Posty: 190
Rejestracja: 1 lip 2012, 11:24
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Odcinka w kompie

Post autor: macin » 15 lis 2012, 16:36

Można też zrobić tak że odcinasz całkowicie włącznik i podpinasz go pod kontaktron.
clocker
Majsterkowicz
Posty: 116
Rejestracja: 17 paź 2012, 21:01
Lokalizacja: Mazowieckie
Kontakt:

Re: Odcinka w kompie

Post autor: clocker » 15 lis 2012, 17:01

Fajna zabawka, ciekawe czy dostanę ją w sklepie, czy będę musiał zamówić
Awatar użytkownika
Peszel
Starszy majsterkowicz
Posty: 321
Rejestracja: 11 wrz 2012, 15:11
Lokalizacja: offline

Re: Odcinka w kompie

Post autor: Peszel » 16 lis 2012, 13:04

Miałem zasilacz z osobnym włącznikiem. Wystarczyło z tyłu pstryknąć i komputer "nie działał":)
szczerość to nie chamstwo
Awatar użytkownika
Kuba
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 22 lis 2011, 13:34
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Odcinka w kompie

Post autor: Kuba » 16 lis 2012, 15:41

clocker pisze:Fajna zabawka, ciekawe czy dostanę ją w sklepie, czy będę musiał zamówić
kontaktron bez problemu dostaniesz w kazdym sklepie elektronicznym ;)
uważaj tylko, bo jest to dość delikatny elemencik
clocker
Majsterkowicz
Posty: 116
Rejestracja: 17 paź 2012, 21:01
Lokalizacja: Mazowieckie
Kontakt:

Re: Odcinka w kompie

Post autor: clocker » 16 lis 2012, 17:04

Peszel pisze:Miałem zasilacz z osobnym włącznikiem. Wystarczyło z tyłu pstryknąć i komputer "nie działał":)
Niestety, za łatwo odkryliby ten wyłącznik :( Dzieciaka małego da się nabrać, starszych już nie


EDIT: mam kontaktron :D
Awatar użytkownika
Peszel
Starszy majsterkowicz
Posty: 321
Rejestracja: 11 wrz 2012, 15:11
Lokalizacja: offline

Re: Odcinka w kompie

Post autor: Peszel » 16 lis 2012, 18:01

clocker pisze: Niestety, za łatwo odkryliby ten wyłącznik :( Dzieciaka małego da się nabrać, starszych już nie
:D chyba na odwrót

a tak poważnie to jeszcze zależy jak stoi, jak we wnęce i trzeba badać ręką to jest wyzwanie, jak można łatwo spojrzeć to faktycznie mało kto się nabierze
szczerość to nie chamstwo
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Odcinka w kompie

Post autor: nightex » 16 lis 2012, 19:04

Pamiętam mój pierwszy imobilajzer jaki zrobiłem właśnie na kontaktronie :) teraz bym użył NFC lub RIFD :)
Obrazek
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Odcinka w kompie

Post autor: Sarkazm » 21 lis 2012, 14:11

A może odpalanie kluczykiem?
clocker
Majsterkowicz
Posty: 116
Rejestracja: 17 paź 2012, 21:01
Lokalizacja: Mazowieckie
Kontakt:

Re: Odcinka w kompie

Post autor: clocker » 21 lis 2012, 20:13

stacyjka też by się nalazła :D
Awatar użytkownika
gibon139
Młodszy majsterkowicz
Posty: 49
Rejestracja: 8 maja 2012, 21:06

Re: Odcinka w kompie

Post autor: gibon139 » 22 lis 2012, 23:40

A ja wpadłem na taki pomysł żeby wykorzystać dwa przyciski do odpalenia kompa. widzę to tak żeby odpalić komputer musiał byś wcisnąć naraz reset i główny włącznik a z podłączeniem szeregowym to już chyba każdy sobie poradzi;)
Awatar użytkownika
Peszel
Starszy majsterkowicz
Posty: 321
Rejestracja: 11 wrz 2012, 15:11
Lokalizacja: offline

Re: Odcinka w kompie

Post autor: Peszel » 23 lis 2012, 10:57

Myślę że pomysł na włączanie dwoma przyciskami na raz, jako zabezpieczenie jest bardzo dobry!
szczerość to nie chamstwo
clocker
Majsterkowicz
Posty: 116
Rejestracja: 17 paź 2012, 21:01
Lokalizacja: Mazowieckie
Kontakt:

Re: Odcinka w kompie

Post autor: clocker » 23 lis 2012, 22:09

ALE RESET MUSI ZOSTAĆ!

Ale można guziczek (o ile tam jest przycisk a nie jakaś dźwignia) od stacji dyskietek wykorzystać :D
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Odcinka w kompie

Post autor: Tomasz.B » 23 lis 2012, 22:57

clocker pisze:Ale można guziczek (o ile tam jest przycisk a nie jakaś dźwignia) od stacji dyskietek wykorzystać :D
A ten znajdziemy tylko w leciwych komputerach :)
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Odcinka w kompie

Post autor: Sarkazm » 25 lis 2012, 09:49

A tak mi ostatnio wpadło do głowy - czytnik RFID. Nie wiem jak by to finansowo wyszło, nie wiem jak to zrobić, ale wtedy bez karty dostępu do kompa brak ;)

Kurcze, tak mi się to spodobało, że chyba sam coś takiego spróbuje zmajstrować. Choć z moją wiedzą może być to problematyczne ;)

EDIT: Kurcze, właśnie zauważyłem, że nightex mnie ubiegł ;)

Swoją drogą, może ktoś byłby w stanie mi pomóc dobrą radą z majstrowaniu takiego cudeńka? Od czego zacząć, co kupić. Ceny czytników nie są jakieś kosmiczne, karty czy breloki są tanie jak barszcz. Tylko to zebrać jakoś do kupy :)
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Odcinka w kompie

Post autor: nightex » 25 lis 2012, 15:30

kupujesz gotowy zestaw RFID (czytnik + token). Programujesz (zestaw startowy umożliwia jego programowanie) czytnik aby po zbliżeniu danego tokena wykonywał funkcję czyli np. aktywował przekaźnik który pozwala włączyć guzik power
Obrazek
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Odcinka w kompie

Post autor: Sarkazm » 25 lis 2012, 15:50

Reasumując - potrzebuje czytnika, tokenów (dla pewności - chodzi o karty/breloczki?) i przekaźnika (jakiego konkretnie?)
Awatar użytkownika
gibon139
Młodszy majsterkowicz
Posty: 49
Rejestracja: 8 maja 2012, 21:06

Re: Odcinka w kompie

Post autor: gibon139 » 25 lis 2012, 16:08

Przekaźnik pewnie na 5v cewka bo takie masz zasilanie masz stale w kompie ;D
Poprawcie mnie jeśli się mylę
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Odcinka w kompie

Post autor: Maxik » 25 lis 2012, 16:14

Do tego musi być mikrokontroler, który będzie aktywował ten przekaźnik lub inny element wykonawczy dla konkretnych tokenów, chyba, że każdy token(tak, karta/breloczek)ma działać.
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Odcinka w kompie

Post autor: Tomasz.B » 25 lis 2012, 16:59

gibon139 pisze:Przekaźnik pewnie na 5v cewka bo takie masz zasilanie masz stale w kompie ;D
Poprawcie mnie jeśli się mylę
Pewnie chodziło ci o +5VSB, ono jest cały czas tylko wydajność nie powala bo zazwyczaj w granicach 2-3A a coś z tego bierze komp.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Odcinka w kompie

Post autor: nightex » 25 lis 2012, 23:29

Obrazek
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: