Odcinka w kompie
Odcinka w kompie
Jestem mocno niezadowolony gdy ktoś odpala mojego kompa bez pozwolenia, a potem jeszcze dzwoni i się o hasło pyta, dlaczego nie mam żadnych gier itd. Chciałbym zrobić odcięcie tylko nie wiem gdzie:
1. Przeciąć kabel POWER_ON za zasilaczu i puścić go na ukryty włącznik,
2. Odpiąć przycisk znajdujący się w obudowie, a zamiast niego wpiąć jakiś inny, ukryty.
Miejsce na przełącznik już mam, gdzie nikt go nie znajdzie :D
1. Przeciąć kabel POWER_ON za zasilaczu i puścić go na ukryty włącznik,
2. Odpiąć przycisk znajdujący się w obudowie, a zamiast niego wpiąć jakiś inny, ukryty.
Miejsce na przełącznik już mam, gdzie nikt go nie znajdzie :D
- Tomasz.B
- Starszy majsterkowicz
Re: Odcinka w kompie
Ja bym zastosował Kontaktron szeregowo z przyciskiem (tym z przodu obudowy) i gdzieś pod plastikami schować.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję 

Można też zrobić tak że odcinasz całkowicie włącznik i podpinasz go pod kontaktron.
Fajna zabawka, ciekawe czy dostanę ją w sklepie, czy będę musiał zamówić
Miałem zasilacz z osobnym włącznikiem. Wystarczyło z tyłu pstryknąć i komputer "nie działał":)
szczerość to nie chamstwo
kontaktron bez problemu dostaniesz w kazdym sklepie elektronicznym ;)clocker pisze:Fajna zabawka, ciekawe czy dostanę ją w sklepie, czy będę musiał zamówić
uważaj tylko, bo jest to dość delikatny elemencik
Niestety, za łatwo odkryliby ten wyłącznik :( Dzieciaka małego da się nabrać, starszych już niePeszel pisze:Miałem zasilacz z osobnym włącznikiem. Wystarczyło z tyłu pstryknąć i komputer "nie działał":)
EDIT: mam kontaktron :D
:D chyba na odwrótclocker pisze: Niestety, za łatwo odkryliby ten wyłącznik :( Dzieciaka małego da się nabrać, starszych już nie
a tak poważnie to jeszcze zależy jak stoi, jak we wnęce i trzeba badać ręką to jest wyzwanie, jak można łatwo spojrzeć to faktycznie mało kto się nabierze
Pamiętam mój pierwszy imobilajzer jaki zrobiłem właśnie na kontaktronie :) teraz bym użył NFC lub RIFD :)

A może odpalanie kluczykiem?
stacyjka też by się nalazła :D
A ja wpadłem na taki pomysł żeby wykorzystać dwa przyciski do odpalenia kompa. widzę to tak żeby odpalić komputer musiał byś wcisnąć naraz reset i główny włącznik a z podłączeniem szeregowym to już chyba każdy sobie poradzi;)
Myślę że pomysł na włączanie dwoma przyciskami na raz, jako zabezpieczenie jest bardzo dobry!
ALE RESET MUSI ZOSTAĆ!
Ale można guziczek (o ile tam jest przycisk a nie jakaś dźwignia) od stacji dyskietek wykorzystać :D
Ale można guziczek (o ile tam jest przycisk a nie jakaś dźwignia) od stacji dyskietek wykorzystać :D
- Tomasz.B
- Starszy majsterkowicz
A ten znajdziemy tylko w leciwych komputerach :)clocker pisze:Ale można guziczek (o ile tam jest przycisk a nie jakaś dźwignia) od stacji dyskietek wykorzystać :D

A tak mi ostatnio wpadło do głowy - czytnik RFID. Nie wiem jak by to finansowo wyszło, nie wiem jak to zrobić, ale wtedy bez karty dostępu do kompa brak ;)
Kurcze, tak mi się to spodobało, że chyba sam coś takiego spróbuje zmajstrować. Choć z moją wiedzą może być to problematyczne ;)
EDIT: Kurcze, właśnie zauważyłem, że nightex mnie ubiegł ;)
Swoją drogą, może ktoś byłby w stanie mi pomóc dobrą radą z majstrowaniu takiego cudeńka? Od czego zacząć, co kupić. Ceny czytników nie są jakieś kosmiczne, karty czy breloki są tanie jak barszcz. Tylko to zebrać jakoś do kupy :)
Kurcze, tak mi się to spodobało, że chyba sam coś takiego spróbuje zmajstrować. Choć z moją wiedzą może być to problematyczne ;)
EDIT: Kurcze, właśnie zauważyłem, że nightex mnie ubiegł ;)
Swoją drogą, może ktoś byłby w stanie mi pomóc dobrą radą z majstrowaniu takiego cudeńka? Od czego zacząć, co kupić. Ceny czytników nie są jakieś kosmiczne, karty czy breloki są tanie jak barszcz. Tylko to zebrać jakoś do kupy :)
kupujesz gotowy zestaw RFID (czytnik + token). Programujesz (zestaw startowy umożliwia jego programowanie) czytnik aby po zbliżeniu danego tokena wykonywał funkcję czyli np. aktywował przekaźnik który pozwala włączyć guzik power

Reasumując - potrzebuje czytnika, tokenów (dla pewności - chodzi o karty/breloczki?) i przekaźnika (jakiego konkretnie?)
Przekaźnik pewnie na 5v cewka bo takie masz zasilanie masz stale w kompie ;D
Poprawcie mnie jeśli się mylę
Do tego musi być mikrokontroler, który będzie aktywował ten przekaźnik lub inny element wykonawczy dla konkretnych tokenów, chyba, że każdy token(tak, karta/breloczek)ma działać.
- Tomasz.B
- Starszy majsterkowicz
Pewnie chodziło ci o +5VSB, ono jest cały czas tylko wydajność nie powala bo zazwyczaj w granicach 2-3A a coś z tego bierze komp.gibon139 pisze:Przekaźnik pewnie na 5v cewka bo takie masz zasilanie masz stale w kompie ;D

mała instrukcja od nettigo :)
http://starter-kit.nettigo.pl/2011/06/c ... d-125-khz/
http://starter-kit.nettigo.pl/2011/06/c ... d-125-khz/