Arduino Uno R3 FT232R(FTDI) Programowanie

Chciałbyś coś zrobić, ale nie wiesz jak? Pytaj śmiało.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
scorpion_1982
Majsterkowicz
Posty: 108
Rejestracja: 15 lut 2015, 00:55

Arduino Uno R3 FT232R(FTDI) Programowanie

Post autor: scorpion_1982 » 11 mar 2016, 14:40

Witam
Próbuje przy pomocy FT232R zaprogramować Arduino Uno, jeśli ktoś zapyta dlaczego nie robie tego poprzez USB.
na pokładzie mam ATMEGA16U2 który na chwile obecną nie działa pod Mac Os X El Capitan.
Sterownik zainstalowałem do FT232R, Serial Monitor jest widoczny ale nie jestem wstanie zaprogramować Arduino tym.

Podpinam
FT232R - > Arduino UNO

GND - > GND
VCC5V -> VIN
TX - >RX
RX - >TX
DTR - >RESET

Programator wybrany MK AVR II i port odpowiedni do usb ftdi.
Przed programowaniem na pinie DTR mam stan wysoki przy programowaniu stan niski ale cały czas brak komunikacji.
przy próbie resetu też nie działa, tyle że jak daje wgraj to za każdym razem mi kompiluje wcześniej Arduino, a nie wgrywa bezpośrednio.

Niestety cały czas wypluwa brak komunikacji.
Pomocy..

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


stiven
Złota rączka
Posty: 1581
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Arduino Uno R3 FT232R(FTDI) Programowanie

Post autor: stiven » 11 mar 2016, 17:03

Ten stan niski powinien być raczej na chwilę, żeby zresetować atmegę. Jak będzie cały czas, no to nie wgra się nic. Byś musiał spróbować bez tego pinu DTR i ręcznie resetować arduino. To się jakoś robi tak, że najpierw klika się na wgrywanie programu w arduino ide i od razu reset w arduino.
Awatar użytkownika
scorpion_1982
Majsterkowicz
Posty: 108
Rejestracja: 15 lut 2015, 00:55

Re: Arduino Uno R3 FT232R(FTDI) Programowanie

Post autor: scorpion_1982 » 12 mar 2016, 10:15

Wgrałem bootloader bo niestety padł dziwnym trafem. - Wgrywałem przez usbasp.
konwerter ftdi mam ten:
Obrazek
Opis pinów:

zasilanie USB
napięcie wyjściwe do wyboru za pomocą zworki 3.3V lub 5V
wyprowadzenia dolne VCC, GND, TXD, RXD, RTS, CTS - jest tu błąd na płytce mam napisane DTR

Opis: Konwerter umożliwiający emulacje portu COM na USB. Moduł oparty na układzie FT232RL.

Zwora ustawiona na 5V.
Próbowałem zasilać układ z konwertera i z zasilacza bez zmian.
Gdy nie podpinam DTR i zastosuje reset, wgrywa się wszystko ładnie, gdy podepnę DTR
przy wgrywaniu na pin DTR podawany jest stan niski i jest on cały czas co oczywiście uniemożliwia wgrywanie.

Moje pytanie ma ktoś taki konwerter jest mi wstanie potwierdzić czy wysyłać go na reklamacje, kupiłem go dwa dni temu i od początku są z nim problemy.
Dziękuje.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2016, 10:22 przez scorpion_1982, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
scorpion_1982
Majsterkowicz
Posty: 108
Rejestracja: 15 lut 2015, 00:55

Re: Arduino Uno R3 FT232R(FTDI) Programowanie

Post autor: scorpion_1982 » 12 mar 2016, 10:25

Tak kolego podpinam DTR, pomyliłem się w poście wyżej co już poprawiłem.
w opisie aukcji też jest błąd bo wyjścia u dołu mam od lewej:
DTR RX TX VCC CTS GND.
Przy programowaniu a dokładnie jak zaczyna wgrywać pojawia się na pinie DTR stan niski i już niestety pozostaje.
stiven
Złota rączka
Posty: 1581
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Arduino Uno R3 FT232R(FTDI) Programowanie

Post autor: stiven » 12 mar 2016, 10:32

A zobacz miernikiem czy ten pin DTR na dole, jest połączony z tym DTR na brzegu, albo czy jest stan niski cały czas przy wgrywaniu. Może na płytce jest źle oznaczone i byś musiał używać tego drugiego DTR.
Awatar użytkownika
scorpion_1982
Majsterkowicz
Posty: 108
Rejestracja: 15 lut 2015, 00:55

Re: Arduino Uno R3 FT232R(FTDI) Programowanie

Post autor: scorpion_1982 » 12 mar 2016, 10:36

Sprawdzałem jest przejście idealne, zgadzają się opisy na płycie pcb.
Odpinam DTR i podpinam pod miernik, przy kompilowaniu jest na nim 5V a przy wgrywaniu cały czas 0V.
Gdy zakończy się wgrywanie, dostaje komunikat że wgrywanie zakończone to pojawia się stan wysoki 5V.
jak by to nie był DTR to nie było by na nim 5V przed programowaniem i w trakcie pojawia się stan niski 0V tyle że zamiast wskoczyć z powrotem w stan wysoki to pozostaje niski do czasu aż zresetuje układ.
Specjalnie kupiłem FT232R by się nie bawić z resetem.
Gdy bym chciał sam serial monitor to przejściówki są po 4 zł. :(


Edycja:
Witam problem rozwiązany, kontakt z sprzedawcą rozwiązał sprawę.
Okazało się że cała seria tych układów ma ten sam problem więc towar już odesłany..
Temat zamykam.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2016, 22:26 przez scorpion_1982, łącznie zmieniany 1 raz.
sztapl
Majsterkowicz
Posty: 117
Rejestracja: 21 gru 2014, 16:01
Lokalizacja: Limerick

Re: Arduino Uno R3 FT232R(FTDI) Programowanie

Post autor: sztapl » 6 cze 2016, 11:35

Mam taki programator od roku i go nie używałem. Dzisiaj spróbowałem go użyć i okazuje się że też mam zepsuty! Ja poradziłem sobie tak że jak zaczyna ładować odpinam reset i ładuje mi program i jest ok!
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: