Układ na Atmega328P-PU

Chciałbyś coś zrobić, ale nie wiesz jak? Pytaj śmiało.
ODPOWIEDZ
Koder
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 23 maja 2016, 15:23

Układ na Atmega328P-PU

Post autor: Koder » 25 maja 2016, 11:55

Witam,
Chciałbym stworzyć prosty układ złożony z Mikrokontrolera AVR - ATmega328P-PU oraz mechanizmu który co określony przedział czasu "wciska" przycisk. Ruch wykonywany w linii prostej, siła nacisku porównywalna do wciskania klawiszy w starych nokiach. Zastanawiam co użyć, czy elektromagnes-wypychajacy-12v-05kg będzie dobrym wyborem? Czy można coś takiego oprzeć o serwomechanizm?
Wybór czasu odbywałby się za pomocą 2 przycisków (+/-). Posiadam Arduino Uno, jednakże nie chciałbym poświęcić całego układu stad ten mikrokontroler. Całość to : Mikrokontroler, mechanizm, przycisk ON/OFF,2xTact Switch,Moduł 4 x wyświetlacz 7-segmentowy - wyświetla ilośc ustawionych minut. Czy całość da radę zasilić 2x baterią 9V?
Wybaczcie jeżeli któreś pytania wydają się absurdalne, dopiero zaczynam zabawę z Arduino i wolabym sie upewnic czy odpowiednio dobrałem elementy.
Pozdrawiam.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Koder
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 23 maja 2016, 15:23

Re: Układ na Atmega328P-PU

Post autor: Koder » 25 maja 2016, 12:31

Jest to czytnik który musi być odbity co określoną ilość czasu, w żaden sposób nie można odłączyć przycisku. Ten układ nie może być ruszony dlatego zaproponowałem takie rozwiązanie.
sztapl
Majsterkowicz
Posty: 117
Rejestracja: 21 gru 2014, 16:01
Lokalizacja: Limerick

Re: Układ na Atmega328P-PU

Post autor: sztapl » 25 maja 2016, 23:21

A jak dla mnie to próba oszukania jakiegoś urządzenia bezpieczeństwa. Na przykład w niektórych lokomotywach jest przycisk który musi być naciskany co jakiś czas przez motorniczego czy jak go zwał, inaczej się zatrzyma.
Koder
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 23 maja 2016, 15:23

Re: Układ na Atmega328P-PU

Post autor: Koder » 27 maja 2016, 17:30

Mi naprawde nie robi roznicy jak to zakwalifikujesz, czy jako urzadzenie do łamania bezpieczenstwa, czy prymitywny wylacznik swiatla czy tak jak ja to opisalem. Rownie dobrze moze to byc wylacznik do jakiegos starego TV nie posiadajacego wewnetrznego oprogramowania ktore wylaczyloby odbiornik.


Czy ktos mi pomoze i odpowie na pytania ktore zawarlem w pierwszym poscie?
sztapl
Majsterkowicz
Posty: 117
Rejestracja: 21 gru 2014, 16:01
Lokalizacja: Limerick

Re: Układ na Atmega328P-PU

Post autor: sztapl » 29 maja 2016, 12:56

Z tą lokomotywą to nie jakiś tam mój wymysł tylko prawda. Mój teść pracował jako pomocnik maszynisty czy jakoś tak i mi o tym opowiadał.
sztapl
Majsterkowicz
Posty: 117
Rejestracja: 21 gru 2014, 16:01
Lokalizacja: Limerick

Re: Układ na Atmega328P-PU

Post autor: sztapl » 24 lip 2016, 21:38

Może i stary temat ale warto to zapamiętać ku przestrodze. Jakoś Koder nie wytłumaczył co chciał osiągnąć więc napewno chciał oszukać jakieś zabezpieczenia. Trzeba być czujnym , zwłaszcza jak ktoś pokrętnie tłumaczy o co mu chodzi albo jak ktoś zapyta jak podłączyć budzik do iskrownika

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: