Model z diodami LED
Model z diodami LED
Witam
Mam problem muszę zrobić projekt z wykorzystaniem arudino.
Mianowicie ma być podłączona płytka 64 diody led i min 3 przyciski ,które maja aktywować jakeś emotki potrzebowałbym pomocy co potrzebuje prócz arudino i płytki z diodami jak to połączyć i jak zaprogramować bibliografie
Mam problem muszę zrobić projekt z wykorzystaniem arudino.
Mianowicie ma być podłączona płytka 64 diody led i min 3 przyciski ,które maja aktywować jakeś emotki potrzebowałbym pomocy co potrzebuje prócz arudino i płytki z diodami jak to połączyć i jak zaprogramować bibliografie
Re: Model z diodami LED
Projekt na zaliczenie? Czy do pracy dyplomowej?
na zaliczenie przedmiotu prosiłbym o pomoc
- poliakustyczny
- Młodszy majsterkowicz
W zależności od koloru ledów będziesz potrzebować rezystorków o odpowiedniej rezystancji. Możliwe że przyda Ci się też rejestr przesuwny do zwiększenia ilości pinów (chociaż wątpię). Poczytaj o multipleksowaniu led. Co do kodu to jeśli kiedykolwiek miałeś styczność z jakimkolwiek programowaniem i znasz składnię języka c-podobnego to dasz sobie radę.
Płytkę z diodami mam gotową tylko potrzebuje jak to zmontować a i czy mikrokontrolery bedą potrzebne ?
W jakim sensie? Napisz dokładnie, co to ma robićRafalw pisze:Płytkę z diodami mam gotową
- poliakustyczny
- Młodszy majsterkowicz
Zamieść schemat, albo chociaż zdjęcie tej "płytki".Rafalw pisze:Płytkę z diodami mam gotową tylko potrzebuje jak to zmontować a i czy mikrokontrolery bedą potrzebne ?
Tak jak mówi kolega wyżej, opisz jaki chcesz efekt osiągnąć.
Potencjalnie jesteś wstanie osiągnąć parę emotków tworząc na sztywno połączenia i załączając różne obwody za pomocą przycisków dwustanowych. Wtedy nie potrzebujesz żadnego mikrokontrolera, ale podejrzewam że nie o to chodzi.
https://botland.com.pl/wyswietlacze-led ... b-led.html
jest to taka płytka a efekt chce osiągnąć taki ze jak wcisne okreslony prze ze mnie przycisk wyswietli mi sie emotka
jest to taka płytka a efekt chce osiągnąć taki ze jak wcisne okreslony prze ze mnie przycisk wyswietli mi sie emotka
- poliakustyczny
- Młodszy majsterkowicz
Droga zabawka jak na kogoś kto zaczyna się bawić z elektroniką. Mikrokontroler jest wymagany, musi on wysłać sygnał konieczny do zapalenia panelu.
Jeżeli jeszcze nie zakupiłeś tej matrycy to wstrzymałbym się na Twoim miejscu.
Jeżeli jeszcze nie zakupiłeś tej matrycy to wstrzymałbym się na Twoim miejscu.
mam juz tą matryce bo mam okreslone w poleceniu płytka z 64 diodami led głównie mam problem ze zmontowaniem wszystkiego bo bibliografie do tego to nawet na tej stronce można dostac do arudino jakis tutorial byl by wskazany np bo w ogole nie mialem nic wspolnego nigdy z elektronika
Jeżeli nie masz nic konstruktywnego do dodania to sie nie wypowiadaj. Chodzi o informatyke po pierwsze w dzisiejszych czasach jeżeli coś ci sie spali albo coś kupujesz nowe układy scalone po drugie mój poziom edukacji znam biegle 6 języków programowania i ucze sie assemplera, więc głąbem ty jestes przy mnie.
A to pod loginem złota roczką to chyba otrzymałeś z racji aktywności i ilosci napisanych postów
A to pod loginem złota roczką to chyba otrzymałeś z racji aktywności i ilosci napisanych postów
Panowie, spokój ma być, to nie elektroda.
Rafalw, jeżeli chcesz pomocy, to napisz JASNO w czym problem, co masz, co chcesz z tego zrobić, w czym masz problem. Po Twoim stylu pisania uznałem Cię za "gimbazę", więc nie dziwię się reakcji kolegi Krapi
Rafalw, jeżeli chcesz pomocy, to napisz JASNO w czym problem, co masz, co chcesz z tego zrobić, w czym masz problem. Po Twoim stylu pisania uznałem Cię za "gimbazę", więc nie dziwię się reakcji kolegi Krapi
nie używam polskich znaków stylistycznie jest to poprawe pismo i jedynie no brak znaków interpunkcyjnych.
Moje zadanie polega na zaprojektowaniu przy pomocy arudino płytke z diodami LED , żeby przy wciśnięciu odpowiednich guzików wyświetlało mi określone prze ze mnie emotki.
Arudino mam płytkę z diodami link wyżej potrzebowałbym informacji jakie materiały bedą mi jeszcze potrzebne i jak to złożyć w całość, ponieważ z elektroniki jestem noga jestem programistą a że taki mam przedmiot na uczelni muszę to zaliczyć
Moje zadanie polega na zaprojektowaniu przy pomocy arudino płytke z diodami LED , żeby przy wciśnięciu odpowiednich guzików wyświetlało mi określone prze ze mnie emotki.
Arudino mam płytkę z diodami link wyżej potrzebowałbym informacji jakie materiały bedą mi jeszcze potrzebne i jak to złożyć w całość, ponieważ z elektroniki jestem noga jestem programistą a że taki mam przedmiot na uczelni muszę to zaliczyć
No dobra, wypowiedzieli się już chyba wszyscy... skończymy z offtopem i wrócimy do merytorycznej dyskusji?
Z tego, co widzę, płytka z diodami jest sterowana cyfrowo. Więc jeśli masz arduino i tą płytkę, powinno bez niczego więcej działać. Podłącz zasilanie pod płytkę z diodami, pod arduino, połącz masy (czyli sygnały GND) obydwu układów, podłącz pin DIN na module diod z jednym z pinów cyfrowych na arduino, przyciski podłącz do innych pinów cyfrowych (polecam wpinać pomiędzy pin i GND).
A jeśli znasz 6 języków programowania, to wybierz odpowiedni z nich, i napisz program do arduino, który Ci te diody zaświeci odpowiednio. W poprawkach w kodzie na pewno pomożemy
Z tego, co widzę, płytka z diodami jest sterowana cyfrowo. Więc jeśli masz arduino i tą płytkę, powinno bez niczego więcej działać. Podłącz zasilanie pod płytkę z diodami, pod arduino, połącz masy (czyli sygnały GND) obydwu układów, podłącz pin DIN na module diod z jednym z pinów cyfrowych na arduino, przyciski podłącz do innych pinów cyfrowych (polecam wpinać pomiędzy pin i GND).
A jeśli znasz 6 języków programowania, to wybierz odpowiedni z nich, i napisz program do arduino, który Ci te diody zaświeci odpowiednio. W poprawkach w kodzie na pewno pomożemy
Widząc po twoim stylu pisania używając slangu typu "wtf"? Przy mnie jesteś gówniarz. Wracając do mojego projektu nie miałem nic o arudio tak Pan profesor sobie zarzyczył i tyle. Nie zbadane są wyroki Pana profesora a i chciałbym tylko nadmienić że mając jakies tam podstawy przy mnie jesteś głąb. Po za tym pisząc tutaj na forum chcę się dowiedzieć i nauczyć czegoś. Reasumując nic konstruktywnego nie dodałeś i proszę administracje o usuniecie twoich postów ze względu na spam
Pozdrawiam
Za takie słownictwo nagradzam kolegę ostrzeżeniem. Proszę o zachowanie kultury wypowiedzi.
Pozdrawiam
Za takie słownictwo nagradzam kolegę ostrzeżeniem. Proszę o zachowanie kultury wypowiedzi.
Ostatnio zmieniony 25 sie 2016, 18:24 przez MrLewerence, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyzwiska.
Powód: Wyzwiska.
A ja ponawiam pytanie - z czym masz konkretnie problem? Do Arduino masz pełną dokumentację na arduino.cc, znając 6 języków programowania Wiringa nauczysz się w ciągu paru minut (to w rzeczywistości nic innego jak C++ z preprocesorem).
Chyba nie liczysz na to, że ktoś Ci na forum będzie omawiał podstawy programowania mikrokontrolerów - od tego masz podręczniki, a interfejs do tutoriala masz nie w tym okienku.
Btw jeśli już mam zniżyć się do Twojego poziomu - przy mnie to akurat Ty jesteś ten na g ;)
Chyba nie liczysz na to, że ktoś Ci na forum będzie omawiał podstawy programowania mikrokontrolerów - od tego masz podręczniki, a interfejs do tutoriala masz nie w tym okienku.
Btw jeśli już mam zniżyć się do Twojego poziomu - przy mnie to akurat Ty jesteś ten na g ;)
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
Chodziło mi poprostu od strony elektronicznej jak to złożyć bo bibliografie zrobie samemu
Co znaczy "jak to złożyć"? Podpinasz zasilanie, jeden pin z Arduino do wejścia matrycy, ileś tam pinów do mikroswitchy i tyle. Reszta to programowanie, a na tym się już znasz.
Dziekuje za pomoc
W kwestii formalnej: poprawna polska pisownia to Asembler (z wielkiej litery i przez jedno s).
Grubo :) proponuję wyluzować bo wystarczy jeden post i od razu robi się spinka :)
Pozdr
Pozdr