Model z diodami LED

Chciałbyś coś zrobić, ale nie wiesz jak? Pytaj śmiało.
ODPOWIEDZ
Rafalw
Młodszy majsterkowicz
Posty: 10
Rejestracja: 25 sie 2016, 09:06

Model z diodami LED

Post autor: Rafalw » 25 sie 2016, 09:11

Witam

Mam problem muszę zrobić projekt z wykorzystaniem arudino.
Mianowicie ma być podłączona płytka 64 diody led i min 3 przyciski ,które maja aktywować jakeś emotki potrzebowałbym pomocy co potrzebuje prócz arudino i płytki z diodami jak to połączyć i jak zaprogramować bibliografie

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1257
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Model z diodami LED

Post autor: Marhef » 25 sie 2016, 09:42

Projekt na zaliczenie? Czy do pracy dyplomowej?
Rafalw
Młodszy majsterkowicz
Posty: 10
Rejestracja: 25 sie 2016, 09:06

Re: Model z diodami LED

Post autor: Rafalw » 25 sie 2016, 10:39

na zaliczenie przedmiotu prosiłbym o pomoc
Awatar użytkownika
poliakustyczny
Młodszy majsterkowicz
Posty: 29
Rejestracja: 9 gru 2015, 09:55
Lokalizacja: Łódź

Re: Model z diodami LED

Post autor: poliakustyczny » 25 sie 2016, 11:39

W zależności od koloru ledów będziesz potrzebować rezystorków o odpowiedniej rezystancji. Możliwe że przyda Ci się też rejestr przesuwny do zwiększenia ilości pinów (chociaż wątpię). Poczytaj o multipleksowaniu led. Co do kodu to jeśli kiedykolwiek miałeś styczność z jakimkolwiek programowaniem i znasz składnię języka c-podobnego to dasz sobie radę.
Rafalw
Młodszy majsterkowicz
Posty: 10
Rejestracja: 25 sie 2016, 09:06

Re: Model z diodami LED

Post autor: Rafalw » 25 sie 2016, 11:47

Płytkę z diodami mam gotową tylko potrzebuje jak to zmontować a i czy mikrokontrolery bedą potrzebne ?
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1257
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Model z diodami LED

Post autor: Marhef » 25 sie 2016, 11:58

Rafalw pisze:Płytkę z diodami mam gotową
W jakim sensie? Napisz dokładnie, co to ma robić
Awatar użytkownika
poliakustyczny
Młodszy majsterkowicz
Posty: 29
Rejestracja: 9 gru 2015, 09:55
Lokalizacja: Łódź

Re: Model z diodami LED

Post autor: poliakustyczny » 25 sie 2016, 12:02

Rafalw pisze:Płytkę z diodami mam gotową tylko potrzebuje jak to zmontować a i czy mikrokontrolery bedą potrzebne ?
Zamieść schemat, albo chociaż zdjęcie tej "płytki".
Tak jak mówi kolega wyżej, opisz jaki chcesz efekt osiągnąć.
Potencjalnie jesteś wstanie osiągnąć parę emotków tworząc na sztywno połączenia i załączając różne obwody za pomocą przycisków dwustanowych. Wtedy nie potrzebujesz żadnego mikrokontrolera, ale podejrzewam że nie o to chodzi.
Rafalw
Młodszy majsterkowicz
Posty: 10
Rejestracja: 25 sie 2016, 09:06

Re: Model z diodami LED

Post autor: Rafalw » 25 sie 2016, 12:10

https://botland.com.pl/wyswietlacze-led ... b-led.html
jest to taka płytka a efekt chce osiągnąć taki ze jak wcisne okreslony prze ze mnie przycisk wyswietli mi sie emotka
Awatar użytkownika
poliakustyczny
Młodszy majsterkowicz
Posty: 29
Rejestracja: 9 gru 2015, 09:55
Lokalizacja: Łódź

Re: Model z diodami LED

Post autor: poliakustyczny » 25 sie 2016, 12:21

Droga zabawka jak na kogoś kto zaczyna się bawić z elektroniką. Mikrokontroler jest wymagany, musi on wysłać sygnał konieczny do zapalenia panelu.
Jeżeli jeszcze nie zakupiłeś tej matrycy to wstrzymałbym się na Twoim miejscu.
Rafalw
Młodszy majsterkowicz
Posty: 10
Rejestracja: 25 sie 2016, 09:06

Re: Model z diodami LED

Post autor: Rafalw » 25 sie 2016, 12:25

mam juz tą matryce bo mam okreslone w poleceniu płytka z 64 diodami led głównie mam problem ze zmontowaniem wszystkiego bo bibliografie do tego to nawet na tej stronce można dostac do arudino jakis tutorial byl by wskazany np bo w ogole nie mialem nic wspolnego nigdy z elektronika
Rafalw
Młodszy majsterkowicz
Posty: 10
Rejestracja: 25 sie 2016, 09:06

Re: Model z diodami LED

Post autor: Rafalw » 25 sie 2016, 14:34

Jeżeli nie masz nic konstruktywnego do dodania to sie nie wypowiadaj. Chodzi o informatyke po pierwsze w dzisiejszych czasach jeżeli coś ci sie spali albo coś kupujesz nowe układy scalone po drugie mój poziom edukacji znam biegle 6 języków programowania i ucze sie assemplera, więc głąbem ty jestes przy mnie.
A to pod loginem złota roczką to chyba otrzymałeś z racji aktywności i ilosci napisanych postów
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1257
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Model z diodami LED

Post autor: Marhef » 25 sie 2016, 14:50

Panowie, spokój ma być, to nie elektroda.
Rafalw, jeżeli chcesz pomocy, to napisz JASNO w czym problem, co masz, co chcesz z tego zrobić, w czym masz problem. Po Twoim stylu pisania uznałem Cię za "gimbazę", więc nie dziwię się reakcji kolegi Krapi
Rafalw
Młodszy majsterkowicz
Posty: 10
Rejestracja: 25 sie 2016, 09:06

Re: Model z diodami LED

Post autor: Rafalw » 25 sie 2016, 15:06

nie używam polskich znaków stylistycznie jest to poprawe pismo i jedynie no brak znaków interpunkcyjnych.
Moje zadanie polega na zaprojektowaniu przy pomocy arudino płytke z diodami LED , żeby przy wciśnięciu odpowiednich guzików wyświetlało mi określone prze ze mnie emotki.
Arudino mam płytkę z diodami link wyżej potrzebowałbym informacji jakie materiały bedą mi jeszcze potrzebne i jak to złożyć w całość, ponieważ z elektroniki jestem noga jestem programistą a że taki mam przedmiot na uczelni muszę to zaliczyć
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1257
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Model z diodami LED

Post autor: Marhef » 25 sie 2016, 15:22

No dobra, wypowiedzieli się już chyba wszyscy... skończymy z offtopem i wrócimy do merytorycznej dyskusji?

Z tego, co widzę, płytka z diodami jest sterowana cyfrowo. Więc jeśli masz arduino i tą płytkę, powinno bez niczego więcej działać. Podłącz zasilanie pod płytkę z diodami, pod arduino, połącz masy (czyli sygnały GND) obydwu układów, podłącz pin DIN na module diod z jednym z pinów cyfrowych na arduino, przyciski podłącz do innych pinów cyfrowych (polecam wpinać pomiędzy pin i GND).
A jeśli znasz 6 języków programowania, to wybierz odpowiedni z nich, i napisz program do arduino, który Ci te diody zaświeci odpowiednio. W poprawkach w kodzie na pewno pomożemy
Rafalw
Młodszy majsterkowicz
Posty: 10
Rejestracja: 25 sie 2016, 09:06

Re: Model z diodami LED

Post autor: Rafalw » 25 sie 2016, 15:28

Widząc po twoim stylu pisania używając slangu typu "wtf"? Przy mnie jesteś gówniarz. Wracając do mojego projektu nie miałem nic o arudio tak Pan profesor sobie zarzyczył i tyle. Nie zbadane są wyroki Pana profesora a i chciałbym tylko nadmienić że mając jakies tam podstawy przy mnie jesteś głąb. Po za tym pisząc tutaj na forum chcę się dowiedzieć i nauczyć czegoś. Reasumując nic konstruktywnego nie dodałeś i proszę administracje o usuniecie twoich postów ze względu na spam
Pozdrawiam

Za takie słownictwo nagradzam kolegę ostrzeżeniem. Proszę o zachowanie kultury wypowiedzi.
Ostatnio zmieniony 25 sie 2016, 18:24 przez MrLewerence, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyzwiska.
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 767
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Model z diodami LED

Post autor: ethanak » 25 sie 2016, 16:29

A ja ponawiam pytanie - z czym masz konkretnie problem? Do Arduino masz pełną dokumentację na arduino.cc, znając 6 języków programowania Wiringa nauczysz się w ciągu paru minut (to w rzeczywistości nic innego jak C++ z preprocesorem).
Chyba nie liczysz na to, że ktoś Ci na forum będzie omawiał podstawy programowania mikrokontrolerów - od tego masz podręczniki, a interfejs do tutoriala masz nie w tym okienku.
Btw jeśli już mam zniżyć się do Twojego poziomu - przy mnie to akurat Ty jesteś ten na g ;)
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
Rafalw
Młodszy majsterkowicz
Posty: 10
Rejestracja: 25 sie 2016, 09:06

Re: Model z diodami LED

Post autor: Rafalw » 25 sie 2016, 16:31

Chodziło mi poprostu od strony elektronicznej jak to złożyć bo bibliografie zrobie samemu
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 767
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Model z diodami LED

Post autor: ethanak » 25 sie 2016, 16:35

Co znaczy "jak to złożyć"? Podpinasz zasilanie, jeden pin z Arduino do wejścia matrycy, ileś tam pinów do mikroswitchy i tyle. Reszta to programowanie, a na tym się już znasz.
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
Rafalw
Młodszy majsterkowicz
Posty: 10
Rejestracja: 25 sie 2016, 09:06

Re: Model z diodami LED

Post autor: Rafalw » 25 sie 2016, 16:50

Dziekuje za pomoc
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 767
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Model z diodami LED

Post autor: ethanak » 25 sie 2016, 19:02

W kwestii formalnej: poprawna polska pisownia to Asembler (z wielkiej litery i przez jedno s).
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Model z diodami LED

Post autor: Slawek » 25 sie 2016, 19:21

Grubo :) proponuję wyluzować bo wystarczy jeden post i od razu robi się spinka :)

Pozdr
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: