Syrena wyłączenie i włączenie

Chciałbyś coś zrobić, ale nie wiesz jak? Pytaj śmiało.
ODPOWIEDZ
tomacha16
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 15 gru 2014, 01:32

Syrena wyłączenie i włączenie

Post autor: tomacha16 » 19 wrz 2016, 12:29

Witam,

Mam pewien problem który nie wiem jak ugryźć, mianowicie chcę zrobić sygnalizacje napełnienia zasada działania:
zbiornik się napełnia krańcówka włącza syrenę wydaje dźwięk przez 10 sec, następnie się wyłącza. Jeśli poziom napełnienia spadnie syrena włącza się na 2 sec i wyłącza. Jeśli zrobię to w pętli loop i zbiornik będzie pełny to syrena będzie włączała się za każdym razem czego chcę własnie uniknąć. Bardzo proszę o sugestie jak to rozwiązać. :idea:

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


tomacha16
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 15 gru 2014, 01:32

Re: Syrena wyłączenie i włączenie

Post autor: tomacha16 » 19 wrz 2016, 12:54

Krapi pisze:dodaj dodatkową zmienną, która będzie blokowała kolejne włączania
Dzięki za podpowiedź pokombinuje. :)
tomacha16
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 15 gru 2014, 01:32

Re: Syrena wyłączenie i włączenie

Post autor: tomacha16 » 20 wrz 2016, 14:20

Nadal mam problem z krańcówka:
krańcówka po włączeniu ma załączyć syrenę na 10 sec i ją wyłączyć
gdy poziom popadnie krańcówka odbije syrena ma się włączyć na 2 sec i wyłączyć do momentu
gdy poziom ponownie uruchomi krańcówkę znowu sygnał na 10 sec. i tak w kółko.


Poratuje ktoś kawałkiem kodu, lub w jakiej pętli to zamknąć żeby za każdym obiegiem nie uruchamiało mi syreny.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1188
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Syrena wyłączenie i włączenie

Post autor: Marhef » 20 wrz 2016, 14:43

Wklej swój kod, ktoś może poprawi
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: