PCB - pytanie o schemat

Chciałbyś coś zrobić, ale nie wiesz jak? Pytaj śmiało.
ODPOWIEDZ
Crax
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 11 lis 2016, 19:07

PCB - pytanie o schemat

Post autor: Crax » 11 lis 2016, 19:25

Dobry wieczór.
Pierwszy raz będę wytrawiał płytkę a nie mam dużego zapasu laminatu ani doświadczenia i chciałem bardziej doświadczonych zapytać czy taki wzór nadaję się już do przeniesienia na płytkę (metoda termotransfer), czy może muszę coś jeszcze poprawić?

Laminat jednostronny, matryca led 9 x 7, sterowanie i zasilanie z osobnej płytki - schemat też niedługo dodam ale jest bardzo skomplikowany i potrzebuje dużo czasu.
Obrazek

Pozdrawiam Crax.

P.S. Z góry przepraszam jeżeli zły dział.
Ostatnio zmieniony 11 lis 2016, 20:37 przez Crax, łącznie zmieniany 2 razy.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


stiven
Złota rączka
Posty: 1594
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: PCB - pytanie o schemat

Post autor: stiven » 11 lis 2016, 19:50

Do każdej diody masz dołączoną jedną ścieżkę, te poziome, a do tych drugich nóżek będziesz lutował przewody? No bo ścieżek nie ma. No ale i tak by się nie dało ich zrobić na płytce jednostronnej.
Jak to ma być wykorzystane do termotransferu, to musisz wyłączyć widok elementów i ich symboli.

EDIT
W międzyczasie zmieniłeś obrazek. Teraz parę tych poziomych ścieżek brakuje i tło jasne musi być.
Crax
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 11 lis 2016, 19:07

Re: PCB - pytanie o schemat

Post autor: Crax » 11 lis 2016, 20:11

Anody będę lutował na płytce, katody będę drutem/lutował nóżki razem.

Zmieniłem żeby zmniejszyć wielkość płytki, później 3 identyczne płytki będę łączył razem, i każda odległość musi być policzona.
W których miejscach brakuje ścieżek?
stiven
Złota rączka
Posty: 1594
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: PCB - pytanie o schemat

Post autor: stiven » 11 lis 2016, 21:28

Teraz już masz te ścieżki zrobione, coś poszło nie tak, bo zostały w tych miejscach te linie do łączenia, ale to nie powinno przeszkadzać. Musisz jeszcze wyłączyć pokazywanie elementów i nie jestem pewien czy jest to możliwe, ale nie może też być widać tych linii pionowych od niepołączonych ścieżek. Jeśli nie da się tego wyłączyć, to będziesz musiał zmodyfikować schemat, żeby nie było tam tych połączeń.
stiven
Złota rączka
Posty: 1594
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: PCB - pytanie o schemat

Post autor: stiven » 11 lis 2016, 21:42

MrLewerence pisze:Nie wiem jak to masz zamiar podłączyć, ale jak na szybko przejrzane stwierdzam, że co byś nie podłączał - zaświeci 9 z 63 diod.
Nie będzie tak, te duże pola zostają niepołączone do niczego przecież. To jest po to, żeby mniej miedzi wytrawić, między innymi szybciej się wtedy wytrawia. Wyjdzie taka matryca, na płytce poziome ścieżki są a pionowe będą przez połączenie nóżek.
Crax
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 11 lis 2016, 19:07

Re: PCB - pytanie o schemat

Post autor: Crax » 11 lis 2016, 21:46

Tak jak pisałem + jest poprowadzony na płytce, - będę łączył nóżki razem tak tak aby się nie stykały z +.
Podobnie jak tutaj - https://majsterkowo.pl/matryca-led-7x7/

Sterowanie z trochę bardziej rozbudowanej płytki:
Arduino mini, 3 x PCF8547, rezystory i tranzystory do regulowania...

Plik płytki i schemat:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Crax
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 11 lis 2016, 19:07

Re: PCB - pytanie o schemat

Post autor: Crax » 11 lis 2016, 21:54

Coś takiego? Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 lis 2016, 22:03 przez Crax, łącznie zmieniany 2 razy.
stiven
Złota rączka
Posty: 1594
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: PCB - pytanie o schemat

Post autor: stiven » 11 lis 2016, 21:57

Te plusiki takie jeszcze przeszkadzają. Sprawdź tak jak MrLewerence napisał, może w opcjach drukowania coś znajdziesz. Ja instaluję eagle'a, zaraz spojrzę też.
stiven
Złota rączka
Posty: 1594
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: PCB - pytanie o schemat

Post autor: stiven » 11 lis 2016, 22:08

W View -> Layer setting odznaczyć 23 tOrigins i 24 bOrigins i nie będzie tego.

Edit
O właśnie coś takiego. Przy drukowaniu zaznaczyć black.
Crax
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 11 lis 2016, 19:07

Re: PCB - pytanie o schemat

Post autor: Crax » 11 lis 2016, 22:13

Dzięki wielkie wszystkim za pomoc.
Do przyszłego tygodnia postaram się już wszystko przygotować i wytrawić, jak się uda pochwalę się efektem :)
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: