Sterowanie drzwiami

Chciałbyś coś zrobić, ale nie wiesz jak? Pytaj śmiało.
ODPOWIEDZ
Pechs4
Młodszy majsterkowicz
Posty: 15
Rejestracja: 15 wrz 2016, 14:45

Sterowanie drzwiami

Post autor: Pechs4 » 16 lis 2016, 13:05

Witam wszystkich i szukam pomocy w problemie. Mieszkam w starym budownictwie drzwi wejściowe są zamykane na noc na klucz (wiadomo jak z kluczem czasem można zapomnieć). Chodzi mi o zrobienie układu który od rana do wieczora (podane godziny) by utrzymywał zamek otwarty, w godzinach nocnych by się zazbrajal, aby nikt się w nocy nie kręcił np po piwnicy. Myślałem o zastosowaniu pastylki na otwarcie drzwi w nocy. Pomysł padł na arduino nie ukrywam, że moje znajomości są bardzo podstawowe na razie walczę z obsługa rolet pilotem od tv. A tu nie wiem jak ugryźć temat za wszelką pomóc i wskazówki dziękuję.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Pechs4
Młodszy majsterkowicz
Posty: 15
Rejestracja: 15 wrz 2016, 14:45

Re: Sterowanie drzwiami

Post autor: Pechs4 » 16 lis 2016, 18:18

Widziałem tego typu urządzenia ale nie o to mi chodzi zamek na pastylki to nie problem. Potrzebne jest aby w dzień drzwi były otwarte większość lokatorów to starsze osoby wieczorem nie wychodzą nigdzie. Problem mam jak zrobić zegar czasu rzeczywistego który by zamykał i otwierał zamek z pastylkami może bym sam ogarną. Priorytet to sterowanie zamka bo 2 razy już piwnice obrobili. Uprzedzę że domofon nie wchodzi w grę za duży koszt.
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 764
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Sterowanie drzwiami

Post autor: ethanak » 16 lis 2016, 18:34

Chcesz aby elektromagnes w zamku pracował przez cały dzień? Gwarantuję, że jeśli mieszkasz na parterze to zdemontujesz to ustrojstwo szybciej niż instalowałeś, a jeśli wyżej to licz się z tym, że sąsiad z parteru wsadzi ci to następnego dnia w (censored).
Zegar czasu rzeczywistego to akurat mały problem (albo jakiś moduł za 10 PLN, albo ESP za 20 i połączenie z netem). Domofon jest tu akurat dobrym rozwiązaniem - w dzień wystarczy naciśnięcie guzika aby otworzyć drzwi, w nocy trzeba albo znać kod, abo mieć przy sobie pizdryka RFID (którego nota bene też można zgubić).
Koszty?
Co masz w piwnicy, że nie opłaca się instalować domofonu? Dla jednego słoika ogórków to się może nie opłaca, ale przy dwóch to już bym się zastanowił.
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
Pechs4
Młodszy majsterkowicz
Posty: 15
Rejestracja: 15 wrz 2016, 14:45

Re: Sterowanie drzwiami

Post autor: Pechs4 » 16 lis 2016, 19:20

Jaki koszt domofonu liczysz ? Biorąc, że jest 9 mieszkań koszt urządzenia i przewody. Z zamkiem liczyłem bardziej na serwomechanizm pomysł i wykonanie nie problem. Co do domofonu to nie wszyscy go chcą bo po co i im nie przetlumaczysz, żeby zapłacili za coś czego nie chcą więc taki pomysł mi przyszedł do głowy i wszyscy by byli szczesliwi. Jak wstepnie pytalem wycenili mi około 200zl mieszkanie jeśli chodzi o domofon mi może wielkiego problemu by to nie zrobiło ale "babci" z renty gdzie prawie połowę ma zapłacić to już robi. Ale podsumowanie mi pomysł muszę poszukać dalej
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 764
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Sterowanie drzwiami

Post autor: ethanak » 16 lis 2016, 19:25

Nie musisz mieć pełnego domofonu - wystarczy coś co potrafi otworzyć zamek w drzwiach. Jeśli babcia z trzeciego piętra nie chce domofonu to jej sprawa. W dzień drzwi otworzysz zwykłym przyciskiem, a po godzinie policyjnej wnuczek się odbije od drzwi i albo babci zasponsoruje domofon, albo babci nie kocha i nie musi przychodzić.
I tak musisz mieć elektrozamek i jakieś sterowanie, prawda?
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
Pechs4
Młodszy majsterkowicz
Posty: 15
Rejestracja: 15 wrz 2016, 14:45

Re: Sterowanie drzwiami

Post autor: Pechs4 » 17 lis 2016, 13:21

Dzięki za ten zegar prawie spełnia oczekiwania. Chociaż liczyłem na inna pomoc... no nic powiem tyle zamek dziś będzie skończony zastosowane serwo które blokuje zapadke bolcem i uniemożliwia otwarcie drzwi. Sterowanie, zmierzę się z tym mam już punkt zaczepienia i coś już tworze, nie dostalem gotowca bo o to nie prosiłem ale mam pomoc w tworzeniu programu. W każdym razie dziękuję za komentarze i zainteresowanie się tematem. Pozdrawiam
Pechs4
Młodszy majsterkowicz
Posty: 15
Rejestracja: 15 wrz 2016, 14:45

Re: Sterowanie drzwiami

Post autor: Pechs4 » 17 lis 2016, 21:55

O to możesz być spokojny drzwi od środka można otworzyć normalnie z zewnątrz zwykłym kluczem też się da (np pod czas zaniku zasilania) zamontowane i działa więc zostaje sterownik bo na razie testowane na pilocie od tv.
Pechs4
Młodszy majsterkowicz
Posty: 15
Rejestracja: 15 wrz 2016, 14:45

Re: Sterowanie drzwiami

Post autor: Pechs4 » 26 gru 2016, 14:29

Wszystko jest podobnie jak, ze zwykłym domofonem jest tylko blokada jest z serwem. Czyli klamka w drzwiach jest stała nie przekrecana, można go otworzyć kluczem (klasyczny domofon) w ramie mamy coś jak w zwykłym domofonie jest kontownik na sprężynie os obrotu odchylenia jest na zagięciu kontownika. W drugiej jego części jest otwór blokowaniu kawałkiem preta kwadratowego przesuwanego przez serwo. Mam nadzieję że jest wystarczająco obrazowo jak coś nie jasne pytaj.
Piotr51p
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 4 sty 2017, 21:03

Re: Sterowanie drzwiami

Post autor: Piotr51p » 4 sty 2017, 21:06

W każdym poście link do stron z treściami pornograficznymi BLOKADA STAŁA
Pechs4
Młodszy majsterkowicz
Posty: 15
Rejestracja: 15 wrz 2016, 14:45

Re: Sterowanie drzwiami

Post autor: Pechs4 » 6 sty 2017, 12:54

Krapi niestety filmiku z tego nie mam a cały mechanizm jest zabudowany i szczerze nie chce mi się go demontowac, a nagranie jak działa wszystko to w zasadzie zobaczysz tyle jak w zwykłym domofonie. Jeśli coś, mogę narysować jak to mniej więcej wygląda. Tylko u mnie futryna była stara gruba i drewniana więc miejsce było i cały mechanizm mam wpuszczony w środek niej (dość cienkie, a długie). Jeśli masz konkretne elementy, ograniczenia itd to chętnie pomogę różne rzeczy "rzeźbie" więc nie ma problemu.

Był pomysł zrobić model ale stwierdziłem, że w sumie to proste jest i zejdzie tyle czasu co zrobić ten zamek teraz zamiast kontownika dałbym rure było by znacznie mocniejsze
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: