Programowanie Pro Mini 3.3 poprzez USBASP v2.0

Chciałbyś coś zrobić, ale nie wiesz jak? Pytaj śmiało.
ODPOWIEDZ
tombag
Majsterkowicz
Posty: 62
Rejestracja: 30 sty 2017, 15:32

Programowanie Pro Mini 3.3 poprzez USBASP v2.0

Post autor: tombag » 15 kwie 2017, 16:57

Szukałem w internecie ale nie znalazłem jak to podłączyć :/

W Arduino Pro mini korzystamy z pinów: DTR , TXO, RX, VCC, GND ( góra Arduino na zdjęciu ) ale które to wyjścia w tym programatorze ? :/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Programowanie Pro Mini 3.3 poprzez USBASP v2.0

Post autor: Slawek » 15 kwie 2017, 18:04

To nie do pinów TX,RX tylko do SPI czyli MISO, MOSI, SCK, RESET, GND i 3.3V - musisz przełożyć zworkę na USBasp z 5V na 3.3V !!
my_pinout_1.JPG
Pozdr
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
tombag
Majsterkowicz
Posty: 62
Rejestracja: 30 sty 2017, 15:32

Re: Programowanie Pro Mini 3.3 poprzez USBASP v2.0

Post autor: tombag » 15 kwie 2017, 22:07

Wgrywałem programem Zidig sterowniki :
1. libusb-win32 (v1.2.6.0) poprawnie się instaluję
2. libusbK (v3.0.7.0) nie instaluje się

Po kliknięciu pobierz informację o płytce mamy:
BN: Nieznana płytka
VID: 04E8
PID: 6860
SN: [Wgraj najpierw jakikolwiek szkic]

Sprawdziłem już porty: COM1, COM2,COM6,COM7 = nic

mini.png
why?
mini_IDE.png
IDE3.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Programowanie Pro Mini 3.3 poprzez USBASP v2.0

Post autor: Slawek » 15 kwie 2017, 23:03

USBasp nie będziesz widział w Arduino, programjesz poprzez menu Plik->Wgraj używając programatora tylko wcześniej wybierz go z listy.

Po
tombag
Majsterkowicz
Posty: 62
Rejestracja: 30 sty 2017, 15:32

Re: Programowanie Pro Mini 3.3 poprzez USBASP v2.0

Post autor: tombag » 15 kwie 2017, 23:54

Teraz coś takiego.

W Google znalazłem, że podobno trzeba zrobić coś ze zworką SLOW-CLOSK - zmostkować ale na aukcji Allegro było napisane jak byk, że do programatora jest wgrana auto obsługa prędkości.
Podłączenie sprawdzane 5x :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Programowanie Pro Mini 3.3 poprzez USBASP v2.0

Post autor: Slawek » 16 kwie 2017, 06:57

Jak to chinski programator to wgrywają stary soft z którym sa problemy, proponuje wgrać aktualny zgodnie z ta instrukcja http://www.rogerclark.net/updating-firm ... from-ebay/

Czy wybrałeś właściwy programator z listy ? Wybrałeś płytkę ? i,widzę, ze kolega używa najnowszych wersji arduino IDE, zainstaluj 1.0.6 i wtedy bedzie działać bez problemu bo te nowe wersje to shit ;)
https://www.arduino.cc/en/Main/OldSoftw ... s#previous

Pozdr
tombag
Majsterkowicz
Posty: 62
Rejestracja: 30 sty 2017, 15:32

Re: Programowanie Pro Mini 3.3 poprzez USBASP v2.0

Post autor: tombag » 16 kwie 2017, 11:29

update: mam komunikacje przez Arduino Mega z USBasp

Porzuciłem USBasp v2 dla Arduino Mega i nim programuje pro mini

Instrukcja bardzo ładnie opisana poniżej:
http://www.plociennik.info/index.php/in ... o-pro-mini

W Arduino Mega tutaj są wyprowadzenia RESET,CLK i MISO, MOSI
https://www.google.pl/search?q=arduino+ ... I3NEk5_TM:



Dzieki Slawek za pomoc ale nie idzie się nawet skomunikować z USBasp poprzez instrukcje wgrania softu.
Podłączenie sprawdzałem z 10x
Odpowiedni port w IDE wybrany
Odpowiednia płytka w IDE wybrana: pro mini 3.3v ATmega 328 8mhz
Odpowiedni programator wybrany : USBasp - sterowniki zainstalowane przez ZADIG 2_2
Wgrywanie sketch'a poprzez "Wgraj używając programator nie działa"
Pobierz informację o płytce - "wgraj jakikolwie soft, płytka unknow"

Kod: Zaznacz cały

avrdude: stk500_program_enable(): protocol error, expect=0x14, resp=0x50
avrdude: initialization failed, rc=-1
         Double check connections and try again, or use -F to override
         this check.

avrdude: stk500_disable(): protocol error, expect=0x14, resp=0x51
Reklamuje do Allegro i spróbuje się nauczyć wgrać sketch przez Arduino Mega :)
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: