Brak prądu na lutach.

Chciałbyś coś zrobić, ale nie wiesz jak? Pytaj śmiało.
ODPOWIEDZ
Barbo
Młodszy majsterkowicz
Posty: 14
Rejestracja: 3 sty 2013, 21:58

Brak prądu na lutach.

Post autor: Barbo » 25 lut 2013, 16:03

Czołem majstry i majsterki ;-)
W moim lapku zepsuło się gniazdo ładowania więc postanowiłem je wymienić. Po przelutowaniu gniazda okazuje się że nie ma napięcia na lutach. Ktoś ma jakiś pomysł dlaczego tak jest? Dodam że na samym gnieździe przed wlutowaniem było napięcie.

Pozdrawiam ;-)

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Basil Fawlty
Młodszy majsterkowicz
Posty: 18
Rejestracja: 3 lut 2013, 01:30

Re: Brak prądu na lutach.

Post autor: Basil Fawlty » 25 lut 2013, 16:22

1. Odłącz zasilacz od notebooka i sprawdź na wtyku czy tam ( jeszcze? ;) )masz napięcie ?
2. Przełącz miernik na sprawdzenie ciągłości obwodu ( buzzerek ) , i na gnieździe sprawdź czy nie będziesz miał sygnału na dwóch nóżkach? ( zwarcie wskutek np. nadmiernego rozlania lutu).
3. Jeśli zasilacz wciąż działa, a na gnieździe nie znajdziesz zwarcia, popraw luty ( tylko nie przegrzej! )

Pozdrawiam :)

p.s Przyszła mi jeszcze do głowy taka być może najprostsza sprawa - te nowe gniazdo na pewno jest kompatybilne z wtykiem zasilacza ? ;>
Ostatnio zmieniony 25 lut 2013, 17:11 przez Basil Fawlty, łącznie zmieniany 1 raz.
leszektg
Młodszy majsterkowicz
Posty: 14
Rejestracja: 19 sty 2013, 20:49

Re: Brak prądu na lutach.

Post autor: leszektg » 25 lut 2013, 16:41

No i podstawowe pytanie: co to ma wspólnego z arduino?
Barbo
Młodszy majsterkowicz
Posty: 14
Rejestracja: 3 sty 2013, 21:58

Re: Brak prądu na lutach.

Post autor: Barbo » 25 lut 2013, 16:49

O cholerka, przez przypadek pomyliłem działy ;-) Proszę o przeniesienie.

1. Na wtyku jest napięcie.
2. Brak obwodu na nóżkach
3. Poprawiałem je już 2 razy i nic to nie daje.
4. Gniazdo jest identyczne jak oryginalne.

Po prostu jakieś jaja...
Awatar użytkownika
Basil Fawlty
Młodszy majsterkowicz
Posty: 18
Rejestracja: 3 lut 2013, 01:30

Re: Brak prądu na lutach.

Post autor: Basil Fawlty » 25 lut 2013, 17:02

Czyli pozostaje nam uszkodzone/niekompatybilne gniazdo i zimny lut.
Ja bym je wylutował/odsłonił nóżki ( bo jak rozumiem w tej chwili te nóżki pozostają pod cyną? ) i sprawdził czy jest napięcie ?
W jaki sposób badałeś czy nie ma zwarcia ? W gnieździe czy na tych lutach ?
Barbo
Młodszy majsterkowicz
Posty: 14
Rejestracja: 3 sty 2013, 21:58

Re: Brak prądu na lutach.

Post autor: Barbo » 25 lut 2013, 17:12

Znalazłem problem ;-) Mianowicie wtyczka od ładowarki nie styka się z gniazdem. Gdy się mocno dociśnie wtyczkę do gniazda to napięcie się pojawia ;-)
Awatar użytkownika
Basil Fawlty
Młodszy majsterkowicz
Posty: 18
Rejestracja: 3 lut 2013, 01:30

Re: Brak prądu na lutach.

Post autor: Basil Fawlty » 25 lut 2013, 17:16

Tak przeczuwałem. Czyli gniazdo jednak nie jest identyczne ? ;>

p.s A finał taki że przypaliłem sobie obiad kursując między garem, a komputerem ;)))
Barbo
Młodszy majsterkowicz
Posty: 14
Rejestracja: 3 sty 2013, 21:58

Re: Brak prądu na lutach.

Post autor: Barbo » 25 lut 2013, 17:19

Jest identyczne. Tylko osoba która zepsuła te gniazdo na siłę wciskała wtyczkę...

I to jest prawdziwy majsterkowicz! Przyjara obiad aby tylko rozwiązać zagadkę ;-)

Rozwiązanie jest takie że to wtyczki wcisnąłem na sam spód kawałeczek foli aluminiowej i wszystko śmiga aż miło ;D Dzięki za pomoc.

Można zamknąć ;-)
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: