Automatyczne rolety zewnętrzne

Chciałbyś coś zrobić, ale nie wiesz jak? Pytaj śmiało.
ODPOWIEDZ
lidersoul
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 3 maja 2013, 21:21

Automatyczne rolety zewnętrzne

Post autor: lidersoul » 3 maja 2013, 21:26

Witam.
Opis swojego 'problemu' zacznę od tego, że mam zamontowane rolety antywłamaniowe, zewnętrzne i są 'sterowane' manualnie. Czyli inaczej mówiąc, muszę się niemało namęczyć, gdyż rolety mają ok. 240cm długości i 220cm wysokości, przez co są piekielnie ciężkie.

Chciałabym zamontować sobie sterowanie automatyczne (nie gotowca kupionego za horrendalną cenę), ale kompletnie nie wiem jak się za takie coś zabrać.
Czy ktoś były w stanie mi pomóc i napisać co powinnam kupić, jak połączyć i zamontować, żeby to wszystko działało?

Będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam, Majsterkowiczka-Amatorka.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


juniorK23
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 2 lis 2012, 20:41
Lokalizacja: Rzeszów/Frankfurt

Re: Automatyczne rolety zewnętrzne

Post autor: juniorK23 » 3 maja 2013, 22:21

Potrzebujesz silniczek dość mocny na 12 lub 24v
Zasilacz 12 lub 24v w zależności jaki silnik, o wyższej wydajności prądowej niż potrzebuje silnik
Regulator obrotów prawo/lewo
Jakas przekładnia dzięki której połączysz silnik z roletą

Wstaw zdjęcia tej rolety będzie łatwiej coś doradzić
lidersoul
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 3 maja 2013, 21:21

Re: Automatyczne rolety zewnętrzne

Post autor: lidersoul » 4 maja 2013, 10:32

Niestety nie mogę umieścić linku. Zamiast '-' proszę wstawić kropki.

www-ifotos-pl/zobacz/DSCF5686J_nhaqnwp.JPG/
juniorK23
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 2 lis 2012, 20:41
Lokalizacja: Rzeszów/Frankfurt

Re: Automatyczne rolety zewnętrzne

Post autor: juniorK23 » 4 maja 2013, 14:02

Na tym zdjęciu nie wiele widać. Interesuje mnie górna część rolety schowana jest pod ta obudową
lidersoul
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 3 maja 2013, 21:21

Re: Automatyczne rolety zewnętrzne

Post autor: lidersoul » 4 maja 2013, 14:12

Niestety nie jestem w stanie wykonać takiego zdjęcia.
1. Nie wiem jak ściągnąć pokrywę.
2. Dom w którym są rolety jest kilkaset kilometrów ode mnie, a najwcześniej będę tam pod koniec maja.

Nie ma innego sposobu? Zdjęcie jest konieczne?
juniorK23
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 2 lis 2012, 20:41
Lokalizacja: Rzeszów/Frankfurt

Re: Automatyczne rolety zewnętrzne

Post autor: juniorK23 » 4 maja 2013, 16:28

Tak ponieważ nie wiem w jaki sposób roleta jest przymocowana poza tym treba pomyśleć nad sposobem połączenia silnika z mechanizmem zwijania i rozwijania rolety
lidersoul
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 3 maja 2013, 21:21

Re: Automatyczne rolety zewnętrzne

Post autor: lidersoul » 4 maja 2013, 16:45

Ok. Jak będę na miejscu postaram się coś zdziałać.
dominik80
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 13 cze 2013, 13:19

Re: Automatyczne rolety zewnętrzne

Post autor: dominik80 » 13 cze 2013, 13:23

Moim zdaniem jednak dobrze byś zrobiła gdybyś poradziła się jakiejś firmy. Ja mogę polecić takich specjalizujących się w tematyce która cię interesuje: oni robią rolety i są w tym naprawdę nieźli. Ta firma nazywa się Vertihor proś Pana Marka to zobaczysz że dużo nie zapłacisz i jeszcze ci miło poradą będzie służył. Ja przynajmniej dzięki niemu rozwiązałem swój problem.
doto
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 2 lip 2013, 08:44

Re: Automatyczne rolety zewnętrzne

Post autor: doto » 2 lip 2013, 08:47

Witam zadne silniczki na 24 czy 12 V - bzdura
Tylko silniki 230V i trzeba policzyc mase pancerza ( dokladne parametry aby dobrac moc silnika)
Potrzebujesz pomocy w tym temacie napisz.
Tak jestem pracownikiem firmy DOTO zajmujacej sie tematem rolet markiz żaluzji - prosze nie traktowac tego jako spam
Porady sa bezplatne :-)
zapraszam dotorzeszow i dodaj pl tam dowiesz sie wiecej
lidersoul
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 3 maja 2013, 21:21

Re: Automatyczne rolety zewnętrzne

Post autor: lidersoul » 20 lip 2014, 21:00

Odkopuję po roku czasu.

Dopiero ostatnio miałam możliwość wykonać zdjęcia rolet bez maskownicy. Wrzuciłam je tutaj: fotowrzut.pl/O2O7ZQYSX6

Czy to wystarczy do uzyskania informacji potrzebnych do zmontowania układu sterującego?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Automatyczne rolety zewnętrzne

Post autor: cube » 20 lip 2014, 22:34

W środku nie ma za bardzo miejsca na dołożenie czegokolwiek. Co potrzebne: gdzieś trzeba wcisnąć dwie krańcówki, i właśnie najlepiej było by je zabudować w tej puszce. Mogą być zwykłe przełączniki lub jakieś optyczne. Silnik już trzeba by zaadoptować gdzieś na zewnątrz puszki (lub w osi, ale to będzie zbyt trudne). Wtedy sterowanie można by wykonać nawet bez żadnej elektroniki cyfrowej, jedynie odpowiednio połączyć przełączniki z krańcówkami i silnikiem.
lidersoul
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 3 maja 2013, 21:21

Re: Automatyczne rolety zewnętrzne

Post autor: lidersoul » 21 lip 2014, 07:48

Hmm, a byłaby taka możliwość, że tę linkę która służy do podnoszenia/opuszczania rolet bym na coś nawinęła (początek), i do tego podpiąć silniczek, żeby się kręciło i nawijało/odwijało?
kubagut445
Młodszy majsterkowicz
Posty: 38
Rejestracja: 7 mar 2014, 20:09

Re: Automatyczne rolety zewnętrzne

Post autor: kubagut445 » 21 lip 2014, 09:06

Miałem takie rolety i szczerze.... Jedną ręką dźwigałem (w wieku 10 lat?). Ale jeżeli już ci to tak przeszkadza.... Powinnaś mieć w domu na końcu sznurka takie coś białe, w które wchodzi sznurek. Moim zdaniem najłatwiej było by zamontować tam silnik żeby sterował sznurkiem. Jakiś mostek H 2 przyciski i gotowe. :)
lidersoul
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 3 maja 2013, 21:21

Re: Automatyczne rolety zewnętrzne

Post autor: lidersoul » 22 lip 2014, 07:17

O właśnie. Coś w ten deseń! Czyli jest możliwość?

Co do dźwigania jedną ręką: owszem, nie jest to problem przy normalnych wymiarach, ale to niestety jest roleta 2.40x2.80 (lub 2.40x3.0 nie pamiętam), więc troszkę siły trzeba w to włożyć by je podciągnąć. Nie wspomnę o tym, że sznurek się przerwał...
Mrmajster
Młodszy majsterkowicz
Posty: 13
Rejestracja: 20 sie 2014, 18:05
Lokalizacja: kalisz

Re: Automatyczne rolety zewnętrzne

Post autor: Mrmajster » 21 sie 2014, 10:48

Moim zdaniem do paska od otwierania rolety przymocować silnik 24 v powinno starczyć do tego zasilanie i przełàcznik lub przycisk albo można wzbogacić o sterowanie na podczerwień lub wifi.
michal kop_12
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 9 lis 2015, 14:44

Re: Automatyczne rolety zewnętrzne

Post autor: michal kop_12 » 9 lis 2015, 15:33

Ja mam rolety z firmy ROLETYALU. Akurat mam wersję antywłamaniową. Obecnie sprawują się bardzo dobrze.
Dariusz65
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 29 paź 2015, 10:44

Re: Automatyczne rolety zewnętrzne

Post autor: Dariusz65 » 11 kwie 2016, 09:31

Ja zamontowałem u siebie inteligentne rolety Bubendorff z ruchomymi lamelami, choć wcześniej rozważałem shuttersy. Używam ich od kilku dobrych miesięcy, wszystko działa świetnie, tak jak zapewniał dystrybutor.
Awatar użytkownika
jacks
Majsterkowicz
Posty: 112
Rejestracja: 7 lut 2016, 12:14
Kontakt:

Re: Automatyczne rolety zewnętrzne

Post autor: jacks » 11 kwie 2016, 15:02

Ale Satel w swoich centralka ma zaimplementowane takie sterowniki do zwijania i rozwijania rolet zewnętrznych.
Awatar użytkownika
Ziemniak
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 15 mar 2019, 15:00

Re: Automatyczne rolety zewnętrzne

Post autor: Ziemniak » 7 sie 2019, 10:56

A jakiej marki były to rolety antywłamaniowe? Pytam, bo również chcielibyśmy do dwóch okien parterowych je zamontować.
Fajnie gdyby udało się to zrobić z automatycznym podnoszeniem i zamykaniem. Ciekawe jaki to koszt?

Ogólnie to oprócz rolet zastanawiam się też nad moskitierami http://medea.net.pl/moskitiery.php , mieszkam przy rzece i po prostu wieczorami komary mnie dobijają.A fajnie byłoby sobie wieczorem otworzyć okno. Myślicie, aby kombinować z montażem samodzielnie czy jednak brać firmę?
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: