Głośnik ze starego radia,gdzie wlutować kabel na wejścieJACK

ODPOWIEDZ
hasebedej
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 2 kwie 2012, 19:27

Głośnik ze starego radia,gdzie wlutować kabel na wejścieJACK

Post autor: hasebedej » 26 kwie 2012, 17:38

Witam! Jestem tu nowy, więc za wszelkie niedociągnięcia przepraszam. :)
Przejdźmy do rzeczy. Jestem trochę zielony w tych sprawach, więc proszę mnie nie wyśmiać za to pytanie. Chodzi mi o to, że chcę mieć głośnik na baterie, więc wymontowałem sam głośnik ze starego radia. Niestety od głośnika wychodzą tylko dwa kable + i -. Teraz nie wiem gdzie mam podłączyć kabel na wejście JACK, bo do tych dwóch kabli chciałem podłączyć transformator i źródło prądu, a nigdzie więcej nie widzę miejsca, gdzie mógłbym wlutować ten kabelek. Ten + i - idą do płytki drukowanej, próbowałem rozgryźć gdzie i co ale jak tam można podłączyć jacka dalej nie wiem. Jestem niestety za cienki w tych sprawach. :) Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Dave
Majsterkowicz
Posty: 69
Rejestracja: 26 kwie 2012, 17:59
Lokalizacja: Ełk

Re: Głośnik ze starego radia,gdzie wlutować kabel na wejście

Post autor: Dave » 26 kwie 2012, 18:18

Witam!
Jeśli chcesz zrobić głośnik na baterię to przede wszystkim potrzebujesz wzmacniacza. Najprostszy wzmacniacz na kości TDA albo nawet z gotowego kitu. Do wzmacniacza wystarczy podpiąć zasilanie (np. bateria 9 volt), głośnik (w głośniku polaryzacja nie ma zbyt wielkiej różnicy) oraz wtyczkę jack według poniższego schematu:
http://vpx.pl/i/zadHE.jpg

Jakbyś mógł wstawić zdjęcie płytki od głośnika to mógłbym Ci doradzić jak można podłączyć do jacka.
Gdybyś potrzebował pomocy, pytaj. Postaram się pomóc.

Pozdrawiam
hasebedej
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 2 kwie 2012, 19:27

Re: Głośnik ze starego radia,gdzie wlutować kabel na wejście

Post autor: hasebedej » 26 kwie 2012, 18:34

Chyba się niejasno wyraziłem. Ta płytka drukowana to od całego radia jest. :) Tutaj zdjęcia, niestety aparat odmówił posłuszeństwa, dlatego robione telefonem. Transformator był podłączony do CNS 4. Na odwrocie płytki zaznaczyłem które luty są do czego. Ten bardziej w środku jest do transformatora :)
http://img43.imageshack.us/img43/5586/i ... 182257.jpg
http://img208.imageshack.us/img208/4609 ... 182308.jpg
http://img831.imageshack.us/img831/153/ ... 182319.jpg
http://img443.imageshack.us/img443/4818 ... 182338.jpg
http://img823.imageshack.us/img823/6915 ... 182354.jpg
Dave
Majsterkowicz
Posty: 69
Rejestracja: 26 kwie 2012, 17:59
Lokalizacja: Ełk

Re: Głośnik ze starego radia,gdzie wlutować kabel na wejście

Post autor: Dave » 26 kwie 2012, 18:37

Postaraj się sprawdzić czy nie ma na tej płytce układu scalonego zaczynającego się na TDA... . Jeśli jest to napisz tutaj nazwę tego układu i wtedy spróbuję podesłać Ci schemat wzmacniacza.
hasebedej
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 2 kwie 2012, 19:27

Re: Głośnik ze starego radia,gdzie wlutować kabel na wejście

Post autor: hasebedej » 26 kwie 2012, 18:47

Jak mówiłem, jestem zielony w tych sprawach, więc pytanie, jak to sprawdzić? :)
To schemat prawdopodobnie tej płytki http://www.diagram.com.ua/english/catal ... hp?row=727
Awatar użytkownika
Paweł
Majsterkowicz
Posty: 75
Rejestracja: 3 kwie 2012, 17:52
Lokalizacja: Bytom

Re: Głośnik ze starego radia,gdzie wlutować kabel na wejście

Post autor: Paweł » 26 kwie 2012, 18:51

Tak wygląda układ scalony
Obrazek

napis jaki to układ jest na tym czarnym polu malutkimi literkami,cyferkami...
Jeżeli masz słabszy wzrok ciężko to odczytać bez lupy.
hasebedej
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 2 kwie 2012, 19:27

Re: Głośnik ze starego radia,gdzie wlutować kabel na wejście

Post autor: hasebedej » 26 kwie 2012, 18:53

Jest tylko LAI(1)260 5W7
Dave
Majsterkowicz
Posty: 69
Rejestracja: 26 kwie 2012, 17:59
Lokalizacja: Ełk

Re: Głośnik ze starego radia,gdzie wlutować kabel na wejście

Post autor: Dave » 26 kwie 2012, 19:02

A ten drugi? Bo na zdjęciu widać 2 układy.
hasebedej
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 2 kwie 2012, 19:27

Re: Głośnik ze starego radia,gdzie wlutować kabel na wejście

Post autor: hasebedej » 26 kwie 2012, 19:03

Jest trochę zatarty, więc mogę się pomylić LA4555 5Z8
Dave
Majsterkowicz
Posty: 69
Rejestracja: 26 kwie 2012, 17:59
Lokalizacja: Ełk

Re: Głośnik ze starego radia,gdzie wlutować kabel na wejście

Post autor: Dave » 26 kwie 2012, 19:33

Dziwne. U mnie w radiu był wzmacniacz. Znajdował się w miejscu zaznaczonym na czerwono:
http://vpx.pl/i/gJ81a.jpg
http://vpx.pl/i/oSPJ.jpg
W takim wypadku chyba najlepszym rozwiązaniem będzie gotowy kit. W sklepie elektronicznym można taki już kupić za 10 zł i wtedy masz już gotową płytkę drukowaną i elementy. Wystarczy je przylutować. U mnie taki kit gra w przenośnym audio na 2 głośnikach wymontowanych z radia.
Oto ten kit:
http://vpx.pl/i/8OeZI.jpg
Na górze jest zasilanie 9 volt, po prawej jack, a po lewej 2 głośniki. Jumperem wybiera się tryb mono czy stereo.
hasebedej
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 2 kwie 2012, 19:27

Re: Głośnik ze starego radia,gdzie wlutować kabel na wejście

Post autor: hasebedej » 26 kwie 2012, 19:38

To radio ma z 13 lat więc to może dlatego. Niestety to trochę za późno, żeby zamówić ten KIT, bo głośnik mi potrzebny na jutro. Jeślibym podłączył te dwa kabelki od głośnika do transformatora i dalej do jacka to by mi coś spaliło? I czy by w ogóle działało :)
Dave
Majsterkowicz
Posty: 69
Rejestracja: 26 kwie 2012, 17:59
Lokalizacja: Ełk

Re: Głośnik ze starego radia,gdzie wlutować kabel na wejście

Post autor: Dave » 26 kwie 2012, 19:45

Nie. To jest tak samo bezcelowe jak podłączanie mikrofonu i głośnika z baterią wpiętą szeregowo. Jak już to można po prostu podłączyć jacka do głośnika, ale dźwięk będzie wtedy bardzo cichy. Żeby wzmocnić dźwięk potrzebujesz wzmacniacza. A do transformatora lepiej nie podłączaj, bo podłączony sprzęt może Ci się spalić.
hasebedej
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 2 kwie 2012, 19:27

Re: Głośnik ze starego radia,gdzie wlutować kabel na wejście

Post autor: hasebedej » 26 kwie 2012, 19:48

Dzięki, przepraszam, że tak katuje, ale mam jedno pytanie. Czy tego układu scalonego nie ma przypadkiem w kartach dźwiękowych? Bo miałem gdzieś stary komputer, a nie wiem czy opłaca się go szukać :)
Dave
Majsterkowicz
Posty: 69
Rejestracja: 26 kwie 2012, 17:59
Lokalizacja: Ełk

Re: Głośnik ze starego radia,gdzie wlutować kabel na wejście

Post autor: Dave » 26 kwie 2012, 23:03

W kartach dźwiękowych tego układu nie ma, a poza tym w kartach dźwiękowych są elementy SMD, które ciężko wylutować bez stacji lutowniczej i doświadczenia w lutowaniu i wylutowywaniu tak małych elementów.
hasebedej
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 2 kwie 2012, 19:27

Re: Głośnik ze starego radia,gdzie wlutować kabel na wejście

Post autor: hasebedej » 27 kwie 2012, 13:16

Okej, dzięki wielkie i przepraszam za kłopot :)
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: