Arduino i MP3 moduł WT5001M02-28P

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
westman
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 25 sty 2013, 21:44
Lokalizacja: Żabia Wola
Kontakt:

Arduino i MP3 moduł WT5001M02-28P

Post autor: westman » 17 gru 2013, 23:20

WT5001M02-28P U-disk audio player SD card voice module MP3 Sound module Arduino

Witajcie, mam taki problem i nie wiem dlaczego..

Mam Arduino UNO oraz Leonardo. Kupiłem moduł MP3 jak wyżej wymieniony. No i nie wiem jak go uruchomić..
Głośnik to 1.5W, 4Ohm. Mam też głośnik 0.5W, 8Ohm. Mam też inne mocniejsze głośniki, ale nie wiem czy mogę je tak bezpośrednio podczepić.

Zdjęcie modułu: notes.my-car.pl/images/storage/przedmioty/109/wt5001m02-28p.jpg
Połączenie: notes.my-car.pl/images/storage/przedmioty/109/zestaw.jpg
Datasheet: notes.my-car.pl/images/storage/przedmioty/109/wcxq.jpg

No i prościutki kod:

void setup() {
Serial1.begin(9600);
Serial1.write(0x7E);
Serial1.write(0x03);
Serial1.write(0xA7);
Serial1.write(0x1F); // volume max
Serial1.write(0x7E);
}

void loop() {
Serial1.write(0x7E);
Serial1.write(0x04);
Serial1.write(0xA0); // A0 for SD card
Serial1.write((byte)0x00);
Serial1.write(0x01); // track number
Serial1.write(0x7E);
delay(5000);
}


Na karcie o pojemności 16GB mam parę plików mp3 i wav. Między innymi są też pliki o nazwie:
- 001.mp3
- 0001.mp3
- 0002.mp3

Pomóżcie proszę.. Niby to takie banalne a nie chce działać.. Ani pod Leonardem, ani pod UNO. Jak mam UNO podpięte to w kodzie zmieniałem tylko Serial1 na Serial. Zresztą pod Leonardem też zmieniałem i też - bez zmian. Co przechodzi pętla to jest tylko małe stuknięcie w głośniku.

Całość jest podpięta pod 5V z Arduina. Masa głośnika leci z modułu, lecz jak podepnę pod masę to też nie ma żadnych zmian. Nie wiem na 100% jak głośnik podpiąć, bo na jednych instrukcjach jest że + i - na głośnik idzie z modułu a na innych instrukcjach widziałem + z modułu (raz na prawy, raz na lewy kanał) a - już z normalnej masy.

POMOCY...

pozdrawiam
Przemo

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Arduino i MP3 moduł WT5001M02-28P

Post autor: Maxik » 17 gru 2013, 23:32

Strzelam, ale czy próbowałeś z kartą SD, a nie SDHC? Piszesz, że pojemność to 16GB, co jednoznacznie wskazuje na standard SDHC. Może to jest problem? Podepnij kartę np. 1GB czy jaką będziesz miał pod ręką i spróbuj.
Awatar użytkownika
westman
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 25 sty 2013, 21:44
Lokalizacja: Żabia Wola
Kontakt:

Re: Arduino i MP3 moduł WT5001M02-28P

Post autor: westman » 17 gru 2013, 23:43

Kurcze, nie mam takiej mini SD. Mam tylko te duże SD, ale mam też moduł do tych kart SD. Tylko jeśli go podłącze (pewnie przez MISO/MOSI/CLK), to wiesz jak wysłać dany plik.mp3 z SD na ten moduł od mp3?
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Arduino i MP3 moduł WT5001M02-28P

Post autor: Maxik » 18 gru 2013, 00:10

Jak pisałem, strzelam. Nie miałem do czynienia z takim modułem, ale są to względnie prymitywne urządzenia. O ile dobrze pamiętam SD i SDHC różnią się między innymi systemem plików, możliwe, że również protokołem transmisji, dlatego problem z kartą przyszedł mi do głowy. Na pewno nie masz jakiejś starej karty microSD, choćby telefonie komórkowym sprzed kilku lat?

Co z tym głośnikiem? Próbowałeś do jednego głośnika podpiąć np. ROUT lub LOUT i masę? Jakiś efekt? Na zdjęciu widzę, że do jednego głośnika masz pociągnięte ROUT i LOUT naraz. W nocie jest mowa o impedancji 8R, więc spróbuj podpiąć ten 0.5W, ale zmniejsz głośność w kodzie, żeby go nie uszkodzić.
Awatar użytkownika
westman
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 25 sty 2013, 21:44
Lokalizacja: Żabia Wola
Kontakt:

Re: Arduino i MP3 moduł WT5001M02-28P

Post autor: westman » 18 gru 2013, 00:45

TO było to. !!!
Masz u mnie przynajmniej piwo :) Dwa dni się z tym męczę. Fakt, że sam jestem sobie winien. W Datasheet-cie jest wyraźnie napisane jakie karty.

Znalazłem kartę w jakimś telefonie od dzieci, hehe..

Bardzo Ci dziękuję :) Mogę dalej to coś rozpracować. Test głośnika zrobiłem ale tylko z tym 4ohmowym, 1.5W więc tak. Jak jest podłączony ROUT i masa to gra ciszej niż podłączony bezpośrednio do ROUT i LOUT jako masę.

Co do 8ohmowego to nie będę tego małego podpinał, ale poszukam większego. Jeśli Cię interesuje, to mogę zdać relacje.
Docelowo ma być jeszcze wzmacniacz 100W. Całość mono - pod warunkiem wzrostu jakości dźwięku. Odtwarzane będą tylko komunikaty.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: