hdmi-kabel

ODPOWIEDZ
tykonek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 12 maja 2012, 19:26

hdmi-kabel

Post autor: tykonek » 12 maja 2012, 19:29

Witam
jak moge zrobic samodzielnie kabel hdmi.skad moge wziac zaciskarke
pozdrawiam

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: hdmi-kabel

Post autor: Łukasz » 12 maja 2012, 20:16

Z HDMI do zaciskania się nie spotkałem, ale tutaj możesz kupić wtyczki i gniazda do lutowania: http://www.tme.eu/pl/katalog/#search=hd ... =46&page=1
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
tykonek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 12 maja 2012, 19:26

Re: hdmi-kabel

Post autor: tykonek » 12 maja 2012, 20:51

Łukasz pisze:Z HDMI do zaciskania się nie spotkałem, ale tutaj możesz kupić wtyczki i gniazda do lutowania: http://www.tme.eu/pl/katalog/#search=hd ... =46&page=1
czy musze te 19 kabelkow lutowac?
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1134
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: hdmi-kabel

Post autor: Marhef » 13 maja 2012, 13:56

Musisz. Znajdź sobie schemat w internecie (na wikipedii jest)
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: hdmi-kabel

Post autor: nightex » 13 maja 2012, 19:09

a co z standardami hdmi np 1.3 ?
Obrazek
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1134
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: hdmi-kabel

Post autor: Marhef » 15 maja 2012, 20:56

Wtyczka w każdym z nich jest taka sama
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: hdmi-kabel

Post autor: nightex » 16 maja 2012, 19:46

ok wtyczka się niczym nie różni, ale w takim razie czym różnią się te standardy w kablu?
Czasem można znaleźć info że ten kabel jest zgodny z st. hdmi 1.4 a na nie których 1.2
Obrazek
Jevraik
Młodszy majsterkowicz
Posty: 16
Rejestracja: 22 lis 2011, 08:02

Re: hdmi-kabel

Post autor: Jevraik » 16 maja 2012, 23:22

Według mnie kable w każdym standardzie są takie same, Wikipedia pokazuje że standardy różnią się między innymi rozdzielczością wyświetlanego obrazu moim zdaniem kabel nie ma tu akurat nic do rzeczy.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1134
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: hdmi-kabel

Post autor: Marhef » 20 maja 2012, 12:58

Mogą się różnić, że tak powiem, jakością wykonania. Im wyższy standard, tym lepsze materiały, wykonanie itp. Możliwe również, że są trochę inne przewody (inna średnica, lepsze ekranowanie).
Moim zdaniem nie warto samemu robić. Najlepiej kupić, wtedy jest pewność, że będzie działać
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: hdmi-kabel

Post autor: nightex » 21 maja 2012, 01:35

Suma sumarum :) poczytałem popytałem i wnioski mam takie:
Nie ma większego znaczenia z jakości elementów (pozłacane, platynowane czy zwykłe końcówki) dla zwykłego odbiorcy FullHD wygląda na każdym kablu tak samo - a więc nie ma sensu dawać się doić :) wystarczy kabelek za 20zł. Sygnał tu jest cyfrowy i w przeciwieństwie do sygnału analogowego jakość produktu ma tu mało wspólnego.

Długość kabla jest uzależniona od jakości przesyłanego obrazu do 15m Standard (częstotliwość 75MHz) czyli 720p i 1080i, a modele High Speed (częstotliwość 340MHz) do 7,5m wymagane są do przesyłania sygnałów 1080p oraz obrazu o poszerzonej palecie kolorów (48bit/px, w standardzie paleta kolorów wynosi 24bit/px)
Więc w sumie u nas sprzedawane są "z reguły" kable do 5m więc bez problemu wszystko odtworzymy na max :) a dlaczego? bo obecnie przesyłamy dane z prędkością 60-75Mhz :)
Na większe odległości stosuje się adaptery na RJ45 lub światłowody :D bądź wzmacniacze HDMI

Specyfikacja HDMI 1.0 -> 1.4 dotyczy portu a raczej układu sterującego a nie kabla
dla ciekawostki poniżej tabelka hdmi :)
A więc jak najlepiej zrobić taki kabelek :) moim zdaniem kupić :P ale jeśli ktoś musi to 2 wtyczki kabel internetowy (skrętka pod RJ45). Oczywiście potrzeba 19 żył (choć nie jestem pewny czy 18 bo jeden port wydaje się być pusty ale liczmy że 19) w sprzęcie domowym, przy sprzęcie pc stosowane jest gniazdo 29pin.

Dla ciekawostki w kablu HDMI mamy 5V - gdyby ktoś potrzebował małego zasilacza :D :D (pin18 5V)
Obrazek
No i tabelki :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: