Wzmacniacz na TDA2030A

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MaffSound
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 17 sie 2014, 18:27

Wzmacniacz na TDA2030A

Post autor: MaffSound » 17 sie 2014, 18:41

Witam,
Chcę zrobić wzmacniacz na układzie TDA2030A. Początkowo znalazłem schemat do TDA2030, ale potem zorientowałem się że posiadam z dopiskiem A. Chciałbym wmontować potencjometr, tyle że nie wiem jakiej mocy, oraz gdzie go wsadzić.
schemat.PNG
Wydaje mi się, że mógłby być on zamiast rezystora R3 (22k), ale jak go podłączyć?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Wzmacniacz na TDA2030A

Post autor: djbuh » 17 sie 2014, 19:30

Rezystor R3 zostaw w spokoju. Podłączasz normalnie jako dzielnik napięcia, czyli sygnał wejściowy pomiędzy zewnętrzne wyprowadzenia potencjometru, a sygnał wyjściowy z potencjometru, czyli Vi na schemacie, podłączasz do środkowego wyprowadzenia. Masę sygnału, który wchodzi podłączasz do masy wzmacniacza.
Awatar użytkownika
MaffSound
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 17 sie 2014, 18:27

Re: Wzmacniacz na TDA2030A

Post autor: MaffSound » 17 sie 2014, 19:49

Tak więc rezystor zostawiam w spokoju. Po dodaniu potencjometru schematy wyglada tak:
schemat.PNG
O coś takiego chodziło? Potencjometr może być o wartości 50k?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Wzmacniacz na TDA2030A

Post autor: djbuh » 17 sie 2014, 20:00

Dokładnie tak. Gwoli ścisłości, brakuje Ci strzałki na suwaku potencjometra :). Może być 50k.
SzamanWombat
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 28 sie 2014, 18:42

Re: Wzmacniacz na TDA2030A

Post autor: SzamanWombat » 28 sie 2014, 18:49

Gdzie trzeba podłączyć te czarne poziome kreski które są min. przy C5, C3, R3? No i czym jest te Vi? Czy te trzy kreski oznaczają sygnał wyjściowy czyli tam np. jest podłączony jack?
Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Wzmacniacz na TDA2030A

Post autor: djbuh » 28 sie 2014, 22:05

Kreska oznacza masę, czyli punkt wspólny/potencjał odniesienia układu. Symbol z wieloma kreskami zwężającymi się wraz z każdą kreską także jest używany jako symbol masy. W tym przypadku należy po prostu te miejsca połączyć. Symbole masy czy zasilania stosuje się aby zwiększyć czytelność schematu - zamiast ciągnąć połączenie przez pół rysunku można w dane miejsce wstawić mały symbol. Masę układu należy podłączyć do masy zasilania, w tym przypadku jest to zasilanie symetryczne (oprócz masy, czyli popularnego "minusa" występuje również "plus" czyli napięcie dodatnie względem masy, oraz ujemne względem masy, i to napięcie wypadałoby nazwać "minusem", a masę zostawić w spokoju).

Vi to nic innego jak sygnał wejściowy (można rozszyfrować jako "Voltage input").
Awatar użytkownika
MaffSound
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 17 sie 2014, 18:27

Re: Wzmacniacz na TDA2030A

Post autor: MaffSound » 28 wrz 2014, 17:06

Zrobiłem według schematu i niestety nie działa. Końcówka mocy się nie grzeje (jak dotykam nie jest ciepła). Ze względu na to że jestem początkujący proszę o dokładne opisywanie co i jak zrobić. Zdjęcia układu i zasilania:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Wzmacniacz na TDA2030A

Post autor: djbuh » 28 wrz 2014, 19:42

To nie tak. Zasilanie tego układu nie jest takie proste. Musisz mieć zasilacz symetryczny. Pisałem o tym wyżej. Jeżeli układ chcesz zasilać pojedynczym napięciem musisz przerobić układ wg rys. 15: http://www.itisff.it/dip_eln/tda2030.pdf
Awatar użytkownika
MaffSound
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 17 sie 2014, 18:27

Re: Wzmacniacz na TDA2030A

Post autor: MaffSound » 28 wrz 2014, 20:13

Podałeś na TDA2030, a ja mam TDA2030A. Czy to będzie ten schemat?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Wzmacniacz na TDA2030A

Post autor: djbuh » 28 wrz 2014, 21:48

Tak, praktycznie nie ma różnicy między nimi, poza dopuszczalnym zakresami napięć zasilania.
Awatar użytkownika
MaffSound
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 17 sie 2014, 18:27

Re: Wzmacniacz na TDA2030A

Post autor: MaffSound » 29 wrz 2014, 09:14

Kondensator 2200uF dać 16V czy większy może być? Zasilacz jak widać 18V
Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Wzmacniacz na TDA2030A

Post autor: djbuh » 29 wrz 2014, 17:18

Może być większy, ale nie musi. Daj jaki masz.
Awatar użytkownika
MaffSound
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 17 sie 2014, 18:27

Re: Wzmacniacz na TDA2030A

Post autor: MaffSound » 29 wrz 2014, 20:03

A czym się różnią te kondensatory np. 16V i 32V? Zawsze mnie to zastanawiało (jak na razie zauważyłem, że tylko rozmiarem)
Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

Re: Odp: Wzmacniacz na TDA2030A

Post autor: v-cu » 29 wrz 2014, 22:12

Awatar użytkownika
Nefarious19
Starszy majsterkowicz
Posty: 373
Rejestracja: 4 cze 2014, 23:04

Re: Odp: Wzmacniacz na TDA2030A

Post autor: Nefarious19 » 29 wrz 2014, 23:35

MaffSound pisze:A czym się różnią te kondensatory np. 16V i 32V? Zawsze mnie to zastanawiało (jak na razie zauważyłem, że tylko rozmiarem)
A nie przyszło Ci do głowy ze napięciem znamionowym? Te 16V są na maksymalnie 16 Voltow , jak przylozysz więcej to je przebijesz i albo przestaną po prostu spełniać swoją rolę albo zrobisz zwarcie.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: