sprytny przelacznik wyjscia audio

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Silvered87
Młodszy majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 13 wrz 2012, 20:26

sprytny przelacznik wyjscia audio

Post autor: Silvered87 » 10 mar 2013, 10:17

Witam. Postanowiłem przerobić mój przełącznik audio z regulacją głośności na "sprytny przełącznik wyjścia audio" z tego artykułu: http://majsterkowo.pl/sprytny-przelaczn ... cia-audio/
Natrafiłem jednak na pewien problem. Moje słuchawki Sennheiser HD 201 (pełne słuchawki nauszne) są za lekkie, aby wdusić przycisk. Czy jest jakiś sposób na zmiękczenie sprężyny? Albo jakiś inny sposób, aby moje słuchawki wduszały ten przycisk?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 668
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: sprytny przelacznik wyjscia audio

Post autor: Łukasz » 10 mar 2013, 10:39

Ja swoją sprężynę po prostu trochę skróciłem. Możesz też całkiem ją wyciągnąć i wsadzić w miej miejsce kawałek jakiejś delikatniejszej sprężynki wyciągniętej np. z długopisu (w niektórych są bardzo cienkie i delikatne:)
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
Awatar użytkownika
Silvered87
Młodszy majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 13 wrz 2012, 20:26

Re: sprytny przelacznik wyjscia audio

Post autor: Silvered87 » 16 mar 2013, 21:14

Dzięki bardzo pomogło, choć udało mi się już znaleźć inne rozwiązanie. Mianowicie przycisk monostabilny. Jest wystarczająco miękki aby słuchawki go nacisnęły a jednocześnie ma mały skok.
Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: sprytny przelacznik wyjscia audio

Post autor: djbuh » 17 mar 2013, 01:39

Przycisk monostabilny to przycisk, który jest stabilny tylko w jednym położeniu (wskazuje na to jego nazwa), a nie taki który jest "wystarczająco miękki aby słuchawki go nacisnęły a jednocześnie ma mały skok". Z Twojej wypowiedzi wynika ta druga "definicja" :).
Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 668
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: sprytny przelacznik wyjscia audio

Post autor: Łukasz » 17 mar 2013, 09:39

Ale... jak Ty to chcesz zrobić na jednym monostabilnym przycisku? Bez dodatkowej elektroniki lub przekaźnika się w takim wypadku nie obejdzie :)
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: sprytny przelacznik wyjscia audio

Post autor: donau » 17 mar 2013, 15:01

Z myszki komputerowej ma maly skok:)
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: sprytny przelacznik wyjscia audio

Post autor: Sarkazm » 18 mar 2013, 09:16

Myśle, że można by też wykorzystać starą klawiaturę. Przycisk razem z gumką i wycięty kawałek płytki spod klawisza.
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
Awatar użytkownika
Silvered87
Młodszy majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 13 wrz 2012, 20:26

Re: sprytny przelacznik wyjscia audio

Post autor: Silvered87 » 18 mar 2013, 21:13

Jak kupowałem na allegro to w tytule było monostabilny, a ma 6 nóżek. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.
Bez problemu przełącza pomiędzy słuchawkami, a głośnikami (są oddzielne kanały lewy i prawy).
Zanim zabrałem się do robienia układu rozebrałem go w celu sprawdzenia, czy nie ma tej zapadki. Nie miał, ale już nie udało mi się go złożyć (trzeba było przetestować przewodami z krokodylkami). Na szczęście miałem kilka zapasowych.

Pojawił się też problem z potencjometrem. Nawet gdy jest na maxa w prawo to jest trochę jakby wyciszony, a słuchawki zaczynają się podgłaśniać mniej więcej w połowie obrotu, a pod koniec skali nierówno podgłaśnia kanał lewy i prawy. Postanowiłem, że zrobię oddzielne potencjometry dla słuchawek i głośników.

I tu nasuwa się pytanie. O jakiej rezystencji potencjometrów użyć dla którego urządzenia? i jakiej firmy, aby nie było różnicy między kanałem lewym i prawym.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: sprytny przelacznik wyjscia audio

Post autor: cube » 19 mar 2013, 00:20

Typ przycisku, jaki jest wam potrzebny oznacza się DPDT ON-(ON) - dwie pozycje, dwa tory; przewodzący stabilnie, przewodzący chwilowo.
Do regulacji głośności musisz użyć potencjometr logarytmiczny. Na całym świecie oznacza się je jako typ A - audio taper; liniowe oznacza się B - linear taper. W potencjometrach produkcji polskiego telpodu oznaczenia są zamienione: A - liniowy, B - logarytmiczny (są jeszcze inne typy potencjometrów, ale w tej chwili nie istotne).
Co do firmy, to polecę Alpsa z ebaya, za ok 10-15$ za potencjometr podwójny (duży, z niebieską lub czarną obudową).
Awatar użytkownika
Silvered87
Młodszy majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 13 wrz 2012, 20:26

Re: sprytny przelacznik wyjscia audio

Post autor: Silvered87 » 19 mar 2013, 21:51

Ale jaką oporność zastosować, aby nie było sytuacji, w której dźwięk pojawia się dopiero w połowie skali?
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: sprytny przelacznik wyjscia audio

Post autor: cube » 20 mar 2013, 00:27

Ja bym zastosował potencjometr o takiej samej rezystancji jak w słuchawkach. Na słuchawkach ustawiasz najgłośniej jak i całą funkcję regulacji przejmuje dorobiony potencjometr.
Awatar użytkownika
Silvered87
Młodszy majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 13 wrz 2012, 20:26

Re: sprytny przelacznik wyjscia audio

Post autor: Silvered87 » 20 mar 2013, 23:12

Czyli jak moje słuchawki mają impedancję na poziomie 24ohm to powinienem zastosować potencjometr 2x25k ?
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: sprytny przelacznik wyjscia audio

Post autor: cube » 21 mar 2013, 10:31

Nie. Zmierz potencjometr w słuchawkach i weź dobierz podobną wartość potencjometru.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2013, 13:25 przez cube, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Silvered87
Młodszy majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 13 wrz 2012, 20:26

Re: sprytny przelacznik wyjscia audio

Post autor: Silvered87 » 21 mar 2013, 10:41

W moich słuchawkach nie ma potencjometru. Potencjometr miałem w starym przełączniku audio, ale tam nie działało to zbyt dobrze z powodu źle dobranego potencjometru (2x50kohm logarytmiczny) - głośność zaczyna się od połowy potencjometru.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: sprytny przelacznik wyjscia audio

Post autor: cube » 21 mar 2013, 13:37

A sprawdzałeś potencjometr miernikiem? Jeśli działał od połowy skali, to na myśl mi przychodzi że może był to potencjometr z odczepem na środku ścieżki i źle go połączyłeś?
Zrób próbę z pot. log. o małej wartości, np.1k, podłącz jeden kanał. Sprawdzisz w ten sposób czy wartość będzie Ci pasować. Wejście do 1, wyjście do 2, masa do 3 nóżki. Dobrze polutuj, złe łączenie może powodować znaczne podniesienie rezystancji.
Awatar użytkownika
Silvered87
Młodszy majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 13 wrz 2012, 20:26

Re: sprytny przelacznik wyjscia audio

Post autor: Silvered87 » 21 mar 2013, 15:41

Potencjometr był podłączony przed przełącznikiem audio. Dla głośników działało w pełnym zakresie, a dla słuchawek od połowy. Jak zamieniłem miejscami to dalej głośniki w pełni, a słuchawki od połowy.
A miernika jeszcze nie posiadam, bo brak mi trochę kasy.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: