Stacja lutownicza

ODPOWIEDZ
Gren1024
Młodszy majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 10 lip 2013, 12:18

Stacja lutownicza

Post autor: Gren1024 » 10 lip 2013, 13:33

Witam wszystkich jako nowy! :)

Zgłaszam się z następującym problemem i garścią pytań.
Postanowiłem wykonać stację lutowniczą i mam sporo wątpliwości.
A mianowicie:
- Czy kolba 24V musi być zasilana transformatorem toroidalnym 2x12? Czy mogę użyć normalnego transformatora 2x12?
- Jakie taka kolba jest zasilana? 2x12 czyli pod + i - po 12V? Zatem czy mogę podłączyć masę i 24 zamiast 2x12? I wtedy użyć transformatora 24V?

Z góry dzięki i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 10 lip 2013, 18:58 przez Gren1024, łącznie zmieniany 1 raz.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


juniorK23
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 2 lis 2012, 20:41
Lokalizacja: Rzeszów/Frankfurt

Re: Stacja lutownicza

Post autor: juniorK23 » 10 lip 2013, 17:36

Obojetnie jaki transformator byle na wyjsciu bylo 24V, drugiego pytania nie rozumiem.
Gren1024
Młodszy majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 10 lip 2013, 12:18

Re: Stacja lutownicza

Post autor: Gren1024 » 10 lip 2013, 18:57

Chodzi mi o to, że wszędzie w sumie, w każdym opisie itd. podane jest, że do stacji ma być transformator toroidalny 2x12V. Do kolby na 24V. I stąd moje pytanie. Jak ta 24V kolba jest zasilana z transformatora 2x12?

I czy np. w tym: elportal pl/pdf/W05_01/75_55.pdf (dodać kropkę przed pl) projekcie bez problemu mogę użyć normalnego transformatora 24V o odpowiedniej mocy?
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Stacja lutownicza

Post autor: Tomasz.B » 11 lip 2013, 00:02

Gren1024 pisze:I czy np. w tym: elportal pl/pdf/W05_01/75_55.pdf (dodać kropkę przed pl) projekcie bez problemu mogę użyć normalnego transformatora 24V o odpowiedniej mocy?
W większości przepadków jest jakiś powód stosowania 2x12V.
Cytat:
"Odpowiednich napięć do poprawnej pracy
układu dostarcza symetryczny zasilacz stabi−
lizowany złożony z mostka Graetza, konden−
satorów filtrujących i stabilizatorów U6, U7"
Mam nadzieję że dojdziesz do wniosku dlaczego musi być 2x12V, no chyba że jesteś bardzo początkujący to spróbujemy ci to wyjaśnić.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Gren1024
Młodszy majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 10 lip 2013, 12:18

Re: Stacja lutownicza

Post autor: Gren1024 » 11 lip 2013, 11:14

Jestem początkujący i byłbym wdzięczny za wyjaśnienia, bo to (dla mnie) dość zawiły temat obecnie, pomimo przeczytanych informacji. Wiem, że czasem wykorzystuje się te napięcia do zasilania reszty stacji, ale to
jestem gotów przeskoczyć oddzielnym zasilaniem dla elektroniki, a oddzielnym dla kolby.
Zasilaniem elektroniki się nie przejmuję, bo mam części by je zasilić oddzielnym źródłem.
Generalnie założenie jest takie, że posiadam transformator 1x24V lekko ponad 4A EI i zastanawiam się, czy mógłbym go użyć do budowy stacji. Czy kolbę można zasilić dysponując takim trafem? Ewentualnie czy istnieje schemat oparty o takie trafo? Lub schemat, który można pod to trafo przerobić?
Widziałem projekty na takich trafach, zatem wnioskuję, że się da. Wystarczy inaczej podejść do tematu regulacji
temperatury, czyż nie?
Zatem zna ktoś prosty schemat takiej stacji?
Szukam możliwie najprostszej stacji, nawet bez programowalnego μC.

Dzięki za pomoc. :)
juniorK23
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 2 lis 2012, 20:41
Lokalizacja: Rzeszów/Frankfurt

Re: Stacja lutownicza

Post autor: juniorK23 » 11 lip 2013, 20:56

Zobacz na schemat nr 1 są tam 3 wzmacniacze które zasila się napięciem +12v oraz -12V, Poczytaj o wzmacniaczach operacyjnych. Transformator który posiadasz nie nadaje się do tej stacji
Gren1024
Młodszy majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 10 lip 2013, 12:18

Re: Stacja lutownicza

Post autor: Gren1024 » 11 lip 2013, 22:06

Dobrze, dziękuję, ale też zadałem pytanie, czy kolbę 24V mogę zasilać trafo EI takim jak napisałem powyżej, czyli 24V?
Poprzedni projekt był bardziej przykładowy. Nie muszę akurat z niego korzystać przy tworzeniu stacji.
Obecnie myślę, czy by czegoś takiego nie zrobić:
ep com pl/files/6118.pdf (kropka przed com i pl)
Tylko boli mnie dziwny pomiar temperatury. Zapewne przerobienie tego pod termoparę typu K (lub inną) zbyt proste
nie będzie. I dalej szukam w miarę prostego schematu stacji lutowniczej pracującej ze zwykłym trafem, jakie podałem wyżej.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1261
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Stacja lutownicza

Post autor: Marhef » 12 lip 2013, 00:51

Dlaczego dziwny? Masz w lutownicy czujnik temperatury (o ile się nie mylę Pt100). Moim zdaniem, pomiar temperatury w ten sposób jest łatwiejszy niż termoparą.

Projekt stacji lutowniczej przedstawił Łukasz w poście: http://majsterkowo.pl/cyfrowa-stacja-lu ... d-avt-987/
Gren1024
Młodszy majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 10 lip 2013, 12:18

Re: Stacja lutownicza

Post autor: Gren1024 » 12 lip 2013, 09:25

Dziwny, bo dotyczy owego czujnika, który posiada niewielka ilość lutownic na rynku.
Jako, że lutownice wymienione w projekcie (LR-20/21) są w zasadzie niedostępne/trudno dostępne/drogie zapewne dobrze by było przerobić stację pod coś popularnego.
No chyba, że o czymś nie wiem i ten czujnik, który podałeś posiadają obecnie lutownice, które łatwo dostać i są w przystępnej cenie?
Znam ten projekt, który przedstawił Łukasz. Ale napisałem wyżej, że szukam projektu (prostego) pod trafo, które posiadam.
Gren1024
Młodszy majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 10 lip 2013, 12:18

Re: Stacja lutownicza

Post autor: Gren1024 » 18 lip 2013, 13:06

Witam.
Trochę się dokształciłem w tym zakresie i zabieram się za projekt stacji lutownicznej z
Praktycznego Elektronika 3/99. Mimo, że jest tam użyty transformator toroidalny 2x12, przerobię ją pod
transformator 24V z jednym uzwojeniem wtórnym.
Ten temat można uznać za rozwiązany, pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: