Przerobienie wkretarki aku na sieciowa

ODPOWIEDZ
IdCzarek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 26
Rejestracja: 6 kwie 2012, 23:55

Przerobienie wkretarki aku na sieciowa

Post autor: IdCzarek » 7 kwie 2012, 00:03

Wkrętarce padły aku a szkoda ją wywalać - czy da się i czy jest sens przerobić ja na sieciową ?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


bartek0305
Majsterkowicz
Posty: 137
Rejestracja: 18 mar 2012, 19:54

Re: Przerobienie wkretarki aku na sieciowa

Post autor: bartek0305 » 7 kwie 2012, 01:32

Wydaje mi się że nie ma sensu, trzeba by chyba przewinąć silnik, być może dać przełączniki bardziej wytrzymałe a jeśli była tam jakaś elektronika to juz w ogóle chyba problem :D Osobiście nie podejmowałbym się czegoś takiego. Nie da sie dokupić takiego aku?
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Przerobienie wkretarki aku na sieciowa

Post autor: nightex » 7 kwie 2012, 09:06

jeśli masz jakiś zasilacz odpowiadający wartościom zasilacza to czemu nie :) podaj wartości coś pokombinujemy
Awatar użytkownika
LekkiGoryl
Młodszy majsterkowicz
Posty: 28
Rejestracja: 20 lis 2011, 17:19
Lokalizacja: Koło
Kontakt:

Re: Przerobienie wkretarki aku na sieciowa

Post autor: LekkiGoryl » 7 kwie 2012, 22:46

Wkrętarce trzeba sporo prądu, najtaniej (jak to jakaś wkrętarka do 12V) by wyszło pociągnąć kabel do starego zasilacza od kompa :P mają dobra wydajność prądową i przeważnie da się dostać za grosze, trafo i większe projekty wyjdą pewnie drożej niż nowy akumulatorek
Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: Przerobienie wkretarki aku na sieciowa

Post autor: Łukasz » 7 kwie 2012, 22:49

Dokładnie - najtańszym źródłem napięcia, z którego można pociągnąć większe prądy, są zasilacze komputerowe :) Tutaj masz opis przeróbki zasilacza ATX na zasilacz warsztatowy: http://majsterkowo.pl/zasilacz-warsztat ... lacza-atx/

Pytanie tylko, jakie napięcie dawały te oryginalne akumulatory...
quosek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 14 gru 2015, 23:11

Re: Przerobienie wkretarki aku na sieciowa

Post autor: quosek » 14 gru 2015, 23:19

To ja mam pytanko
Wkrętarka Bosch PSR 12
Baterie opisane jako 12V, 1.2 Ah (NiCd) - jakie natężenie musi mieć zasilacz by ją udźwignąć ? (nigdzie na bateriach nie znalazłem maksymalnego natężenia)

Dzięki
quosek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 14 gru 2015, 23:11

Re: Przerobienie wkretarki aku na sieciowa

Post autor: quosek » 15 gru 2015, 08:48

Jak bardzo chcę usieciowić ? kompletnie

wkrętarka ma dobrych parę lat (6-7 ?) i była sporadycznie użytkowana. Niestety, ale baterie kompletnie padły.

Teraz stoję przed wyborem:
- kupić znowu coś porządnego (tym razem lion) (czyli tak 450-500zł)
- kupić coś tańszego (mniejszy moment, jedna bateria, pewnie 10,8V) (250zł)
- (ew. za 120zł kupić nową baterię do tego bosha ;) )

Na codzień coś tańszego wystarczy (bo nawet taką tańszą przydomowe rzeczy zrobię).
Ale ... czeka mnie za jakiś rok (jak dobrze pójdzie) układanie tarasu drewnianego. A to wymaga wkręcenia tysięcy śrub. I albo wtedy będę miał porządny sprzęt (min. 2 baterie + pożyczenie kolejnego sprzętu od taty), albo ... będę miał usieciowionego bosha i wtedy nim będę mógł kręcić
Awatar użytkownika
pd1987
Majsterkowicz
Posty: 181
Rejestracja: 20 kwie 2013, 23:26
Kontakt:

Re: Przerobienie wkretarki aku na sieciowa

Post autor: pd1987 » 15 gru 2015, 22:01

@MrLewerence - czyli jeżeli podłączymy wkrętarkę do przerobionego ATXa, to spali nam się wkrętarka?
Mam starą Dedrę na 14,4V, której akumulator trzyma w porywach godzinę. Są wydajne przetwornice step-up 150W, które myślę, że dałyby radę. Silnik ciągle sprawny i dość mocny, ale ten akumulator to porażka... Myślałem już nad przeróbką na Li-ION (podobno niebezpieczne i jak to ładować z ogniwami 18650 w pakiecie?) albo właśnie nad kablem. W sumie kabel by mnie w 100% zadowolił, jak kolegę @quosek. Chciałem już kupić nową, ale szkoda wywalić stary sprzęt, który tyle posłużył :)
Awatar użytkownika
pd1987
Majsterkowicz
Posty: 181
Rejestracja: 20 kwie 2013, 23:26
Kontakt:

Re: Przerobienie wkretarki aku na sieciowa

Post autor: pd1987 » 16 gru 2015, 07:59

Dlaczego przerabiać? Sprawa jest banalna. W moim przypadku wkrętarka ma podobny wiek, jak kolegi quosek. Kosztowała może 150-200 PLN i tylko akumulator do wymiany, reszta sprawna. Wymiana ogniw na nowe NiCd wyjdzie drożej albo podobnie, jak cena zakupu. Nowego oryginalnego akumulatora nigdzie nie znalazłem. No to co robić?
Przeróbka na kabel wydaje się najprostszym i najrozsądniejszym rozwiązaniem - odpada koszt akumulatora, a sprzęt jest zawsze gotowy do pracy (o ile nie trzeba go zabrać w teren). Jeżeli masz jakieś inne pomysły na ożywienie takiego sprzętu, to chętnie skorzystam :)
rumunn95
Majsterkowicz
Posty: 174
Rejestracja: 12 mar 2015, 18:32

Re: Przerobienie wkretarki aku na sieciowa

Post autor: rumunn95 » 16 gru 2015, 10:23

Prościej kupić tania wiertarke koszt już od 50pl i nie dziadowac

Tapniete z LG G2
stiven
Złota rączka
Posty: 1581
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Przerobienie wkretarki aku na sieciowa

Post autor: stiven » 16 gru 2015, 11:34

rumunn95 pisze:Prościej kupić tania wiertarke koszt już od 50pl i nie dziadowac
A to ciekawe:) Używałeś kiedyś takiej wiertarki jako wkrętarki? Wkrętarkę możesz użyć jako wiertarki, ale odwrotnie to się nie uda.
rumunn95
Majsterkowicz
Posty: 174
Rejestracja: 12 mar 2015, 18:32

Re: Przerobienie wkretarki aku na sieciowa

Post autor: rumunn95 » 16 gru 2015, 11:36

Tak bez problemu

Tapniete z LG G2
rumunn95
Majsterkowicz
Posty: 174
Rejestracja: 12 mar 2015, 18:32

Re: Przerobienie wkretarki aku na sieciowa

Post autor: rumunn95 » 16 gru 2015, 13:03

Widzisz trochę wprawy i da radę do gipsowki są specjalne końcówki, jako że pół życia skakalem z ojcem po dachach i budowaniem wiaty garaże szopy z drewna nie mam z tym problemu mało tego nie jedna wiertarke uratował przewód przed upadkiem wkrętarki średnio 3-4 padały przez sezon od tych za parę zł jak i kilkaset więc nie wciskajcie panowie kitu że się nie da

Tapniete z LG G2
rumunn95
Majsterkowicz
Posty: 174
Rejestracja: 12 mar 2015, 18:32

Re: Przerobienie wkretarki aku na sieciowa

Post autor: rumunn95 » 16 gru 2015, 16:20

Żadnych zarzutów nikomu nie stawialem sam stwierdziłes że kablowanie wkrętarki niema sensu, zresztą nic więcej nie mam do dodania w temacie sądząc po ilości postów i lapek w górę napewno wiesz lepiej pozdro
;)

Tapniete z LG G2
Awatar użytkownika
pd1987
Majsterkowicz
Posty: 181
Rejestracja: 20 kwie 2013, 23:26
Kontakt:

Re: Przerobienie wkretarki aku na sieciowa

Post autor: pd1987 » 17 gru 2015, 09:55

A wracając do tematu przeróbki wkrętarki, bo o to chodzi. Drugi powód dlaczego przerabiać po swojemu - a dlaczego nie? ;) Przecież o tym jest to forum i całe majsterkowo, żeby sobie coś pomajsterkować.

@MrLewerence, pogrzebałem trochę na forum (i w sieci) i widzę, że pisałeś już o tym tu:
http://majsterkowo.pl/forum/zasilanie-z ... t1600.html

Czyli najlepszą opcją jest trafo, mostek i kondensator filtrujący? Z tego, co czytam, o zasilaczach impulsowych możemy zapomnieć...
Awatar użytkownika
pd1987
Majsterkowicz
Posty: 181
Rejestracja: 20 kwie 2013, 23:26
Kontakt:

Re: Przerobienie wkretarki aku na sieciowa

Post autor: pd1987 » 19 gru 2015, 10:10

Trochę zwlekałem z odpowiedzią, bo zamówiłem 15 kg kabli (złomu) i trafiło się trochę ciekawostek - zasilacze, ładowarki, sygnałowe VGA i DVI, a nawet głośniki i pedały na USB (tych akurat cała reklamówka). Słowem - taki gwiazdkowy prezent dla majsterkowicza ;)

Nie robiłem nigdy nic z transformatormi, dlatego może mi podpowiesz?
Z moich obliczeń (wzorowanych na powyższym linku) wynika, że do tej Dedry na 14,4V powinien nadać się trafo na 12V 200VA.
Napięcie na wyjściu trafo: 12V.
Po odjęciu diód mostka: 10,6V
Po wyprostowaniu: 10,6V x 1,41 = 14,946 V

Czyli tylko nieco więcej niż znamionowo, ale elektronika powinna to łyknąć.
Te transformatory nie są takie drogie, a może uda się wyrwać jakiś z demobilu.

Druga sprawa to mostek. Znalazłem w swoich szpargałach sporo sprawnych mostków 10A. Czy mogę połączyć dwa równolegle, żeby uniknąć szukania jednego na 20A? A może wystarczy jeden?

I na koniec pytanie dla upewnienia się. Czy ten układ z trafo i mostkiem nie doprowadzi do spalenia układu kontroli obrotów? Bo tak "na mój rozum" to i trafo i ATX nie mają ograniczeń prądowych i w obu przypadkach mogą popłynąć duże prądy. Czy jest jakiś haczyk, który przeoczyłem?
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: