Iluminofonia (kolorofon) LED

Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Iluminofonia (kolorofon) LED

Post autor: krzxsiek » 10 sie 2013, 08:39

Witajcie, postanowiłem tańszym kosztem zrobić sobie iluminofonie z gotowego projektu Jabela J-272.
Kit do samodzielnego montażu kosztuje jakieś 20-30zł. a części które kupiłem wyniosły mnie może z 5-6zł. :D
Robię właśnie projekt płytki PCB w Eagle i proszę o sugestie czy dobrze wszystko zrobiłem :D
Zastanawiam się jeszcze jak podłączyć ten potencjometr i czy aby na pewno jest dobrze zaprojektowany w oryginalnym projekcie.

Załączam oryginalny projekt i schemat oraz mój odtworzony w Eagle.
ilumled.png
J-272 - kolorofon.pdf
P.S. Robiłem to na szybko
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 10 sie 2013, 11:06 przez krzxsiek, łącznie zmieniany 4 razy.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1257
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Iluminofonia (kolorofon) LED

Post autor: Marhef » 10 sie 2013, 09:12

Po pierwsze primo: nie podłączyłeś trzeciej nóżki potencjometru.
Po drugie primo: jeśli będziesz ywkonywał płytkę sam, masz za małe odległości pomiędzy ścieżkami i polami lutowniczymi tranzystorów. Zrób cieńsze ścieżki albo poprowadź inaczej.
Po trzecie primo: przyjęło się, że nie prowadzi się ścieżek pod kątem prostym. Pochyl o 45deg

Takie moje sugestie na szybko.
Wiem, na schemacie oryginalnym ścieżki są pod kątem prostym
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Iluminofonia (kolorofon) LED

Post autor: krzxsiek » 10 sie 2013, 09:32

Po pierwsze primo: nie podłączyłeś trzeciej nóżki potencjometru.
Już podłączyłem ale nie wiem czy tak jest dobrze.
Po drugie primo: jeśli będziesz ywkonywał płytkę sam, masz za małe odległości pomiędzy ścieżkami i polami lutowniczymi tranzystorów. Zrób cieńsze ścieżki albo poprowadź inaczej.
Robiłem to wszystko na szybko a tranzystory sobie przerobie aby były większe odstępy bo te z biblioteki strasznie ciasno są zrobione.
Po trzecie primo: przyjęło się, że nie prowadzi się ścieżek pod kątem prostym. Pochyl o 45deg
Spoko, poprawiłem ;)



Dzięki za sugestie :)
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Iluminofonia (kolorofon) LED

Post autor: cube » 10 sie 2013, 10:04

Czemu nie zastosowałeś pola masy? Mniej ścieżek i oszczędność wytrawiacza.
Jak wspomniał Marhef, za małe odległości ścieżek od punktów w tranzystorach. Po prostu podmień symbol z biblioteki na inny, albo zastosuj odcinek węższej ścieżki.
Masz potencjometr montażowy pionowy? Bo taki zastosowałeś footprint. Dla leżącego potencjometru, jak w oryginalnym jabelu musisz zastosować element z eagla taki: TRIM_EU-CA6V (TRIM_EU-).
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Iluminofonia (kolorofon) LED

Post autor: krzxsiek » 10 sie 2013, 10:23

cube pisze:Czemu nie zastosowałeś pola masy? Mniej ścieżek i oszczędność wytrawiacza.
Nie chciało mi się jeszcze w to bawić ale już zrobiłem :) Trochę mi się Eagle'a zapomniało po dłuższej rozłące z nim :D
cube pisze:Jak wspomniał Marhef, za małe odległości ścieżek od punktów w tranzystorach. Po prostu podmień symbol z biblioteki na inny, albo zastosuj odcinek węższej ścieżki.
Wyedytowałem już sobie te tranzystory :)
cube pisze:Masz potencjometr montażowy pionowy? Bo taki zastosowałeś footprint. Dla leżącego potencjometru, jak w oryginalnym jabelu musisz zastosować element z eagla taki: TRIM_EU-CA6V (TRIM_EU-).
Tak to jest pionowy "stojący" bo leżące wyszły :D


Ten potencjometr cały czas wydaje mi się źle podłączony ale nie wiem :D
il_led_pcb.png
Czy szerokość ścieżek 40mil będzie dobra? Chce być bardziej pewien że mi dobrze wyjdą :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Iluminofonia (kolorofon) LED

Post autor: djbuh » 10 sie 2013, 14:41

40 mils do termotransferu jest ok, potencjometr jest raczej dobrze podłączony, tzn. tak się łączy jeżeli zamiast dzielnika napięcia chcesz mieć po prostu rezystor o zmiennej rezystancji. To czy jest tam błąd zależy od oryginalnego projektu ;). Poza tym płytka w porządku.

Poleciłbym jeszcze zwiększyć pady elementów. Po rozwierceniu aktualnych dostaniesz coś w rodzaju ścieżki z urwanym padem. Możesz wykorzystać przelotki (ustaw siatkę na "finest") i ustawić je możliwie równo na padach elementów. Ale to jest metoda pośrednia i raczej niepoprawna (chyba, że do "domowego użytku"). Używałem kiedyś takiego skryptu (jest domyślnie w eaglu), który zmieniał pady wszystkich wybranych elementów. Średnice padów i ich kształt oczywiście dało się wybrać. Niestety zapomniałem jego nazwy :D.

Zwiększ też szerokość szczelin w thermalpadach, bo Ci się zleją :). Po lewej z listy wybierasz "Drc", następnie zakładkę "supply" i wpisujesz w milsach szerokość tych szczelin. Polecam 25-50 milsów. Następnie "apply" i przeliczasz płytkę jeszcze raz. Thermalpady powinny się zmienić.
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Iluminofonia (kolorofon) LED

Post autor: krzxsiek » 10 sie 2013, 18:42

djbuh pisze:40 mils do termotransferu jest ok, potencjometr jest raczej dobrze podłączony, tzn. tak się łączy jeżeli zamiast dzielnika napięcia chcesz mieć po prostu rezystor o zmiennej rezystancji. To czy jest tam błąd zależy od oryginalnego projektu ;). Poza tym płytka w porządku.
Dzięki za wytłumaczenie :)

Powiększyłem pady i przerobiłem troszkę projekt bo diody na płytce nie są mi potrzebne.
Ostatecznie diody będą na oddzielnej płytce wraz z rezystorem.
kolorofon.png
kolorofon_02.png
Wszystko ok?

P.S. Jak wytrawie i przetestuje układ, zamieszczę wam pliczek eagle jakby się komuś przydał ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Iluminofonia (kolorofon) LED

Post autor: djbuh » 10 sie 2013, 18:46

Szczeliny thermalpadów za wąskie, nie poszerzyłeś :). Pady bym zrobił wielkości padów goldpinów, bo te wciąż wydają mi się zbyt małe. Jak chcesz zobaczyć jak to wyjdzie w rzeczywistości to najlepiej wydrukować projekt na próbę i zobaczyć co i jak.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Iluminofonia (kolorofon) LED

Post autor: cube » 10 sie 2013, 19:48

Coś masz namieszane w schemacie. Od jednego z padów R5 leci airwire do ścieżki pod nim. Przy potencjometrze też masz jakiś luźny airwire, który wygląda tak, jakbyś na schemacie, ślizgacz podłączył do nieodpowiedniej nóżki krańcowej potencjometru.
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Iluminofonia (kolorofon) LED

Post autor: krzxsiek » 10 sie 2013, 20:28

cube pisze:Coś masz namieszane w schemacie. Od jednego z padów R5 leci airwire do ścieżki pod nim. Przy potencjometrze też masz jakiś luźny airwire, który wygląda tak, jakbyś na schemacie, ślizgacz podłączył do nieodpowiedniej nóżki krańcowej potencjometru.
Właśnie nie wiem czemu tak się dzieje, schemat jest na 99% prawidłowo przeniesiony z pdf'a do eagla. W ogóle dziwnie to wszystko zaprojektowali . A te odstępy przy thermal padach to chyba mogą takie być? Nawet nie wiem jak się je powiększa.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1257
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Iluminofonia (kolorofon) LED

Post autor: Marhef » 10 sie 2013, 20:30

Wrzuć schemat, bo faktycznie coś tam jest nie tak
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Iluminofonia (kolorofon) LED

Post autor: krzxsiek » 11 sie 2013, 01:04

Ok, załączam pliki eagle oraz schemat w png. Oryginalny schemat jest w pliku pdf w pierwszym poście.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Iluminofonia (kolorofon) LED

Post autor: djbuh » 11 sie 2013, 02:39

Schemat jest OK, tylko Ty namieszałeś coś na płytce. "+" kondensator C4 ma iść do 7 nóżki scalaka, a idzie bezpośrednio do zasilania. Eagle zaznaczył to poprawnie, Ty natomiast wykonałeś błędne połączenie. Podobnie jest z PRkiem.

Jeśli chodzi o thermalpady, napisałem wyżej jak zrobić szersze te szczeliny.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Iluminofonia (kolorofon) LED

Post autor: cube » 11 sie 2013, 10:57

Którym narzędziem robisz połączenia między elementami na pcb? Służy to tego narzędzie Net a nie Wire.
Za pomocą oczka (Show) zaznacz sobie połączenie na schemacie(np. to od plusa C4) i sprawdź na pcb, które ścieżki się podświetlą. Wszystkie podświetlone elementy powinny być ze sobą związane ścieżkami.
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Iluminofonia (kolorofon) LED

Post autor: krzxsiek » 11 sie 2013, 11:32

djbuh pisze:Schemat jest OK, tylko Ty namieszałeś coś na płytce. "+" kondensator C4 ma iść do 7 nóżki scalaka, a idzie bezpośrednio do zasilania. Eagle zaznaczył to poprawnie, Ty natomiast wykonałeś błędne połączenie. Podobnie jest z PRkiem.
Właśnie chyba jest na odwrót bo to eagle mi zaznaczył inaczej niż w oryginalnym projekcie PCB.

Zamieszczam oryginalny PCB i schemat z pdfa
schem_mont.png
schem_id.png
cube pisze:Którym narzędziem robisz połączenia między elementami na pcb? Służy to tego narzędzie Net a nie Wire.
Na PCB nie ma "Net". Robiłem "Routem"
cube pisze:Za pomocą oczka (Show) zaznacz sobie połączenie na schemacie(np. to od plusa C4) i sprawdź na pcb, które ścieżki się podświetlą. Wszystkie podświetlone elementy powinny być ze sobą związane ścieżkami.
Rozumiem, tylko że co innego wychodzi w eaglu a co innego jest w oryginalnym projekcie PCB :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Iluminofonia (kolorofon) LED

Post autor: cube » 11 sie 2013, 11:44

Fakt, schemat z jabela różni się od płytki z jabela. To teraz musisz wybrać czy wzorować się będziesz na ich płytce (co zrobieś teraz) czy na ich schemacie. Jak można takie coś na rynek wypuścić?
A swój pionowy potencjometr połącz zgodnie z airwire a nie jak jest w oryginale.
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Iluminofonia (kolorofon) LED

Post autor: krzxsiek » 11 sie 2013, 11:58

cube pisze:Fakt, schemat z jabela różni się od płytki z jabela. To teraz musisz wybrać czy wzorować się będziesz na ich płytce (co zrobieś teraz) czy na ich schemacie. Jak można takie coś na rynek wypuścić?
A swój pionowy potencjometr połącz zgodnie z airwire a nie jak jest w oryginale.
Hehe no mi tam to różnicy nie robi :D Oby tylko było poprawnie wszystko i oby działało :)

Tylko że jak podłącze C4 do 7 nóżki scalaka to wyskakuje mi kolejny aiwire. R5 chyba robi tutaj w tym ich projekcie za ścieżkę VCC?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1257
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Iluminofonia (kolorofon) LED

Post autor: Marhef » 11 sie 2013, 14:23

Na Twojej płytce tak to wygląda. Wydaje mi się, że problem masz ze ścieżką odchodzącą od nóżki 7 scalaka. Według płytki, ma ona nazwę Vcc. Więc albo zmień tą nazwę (polecenie Name) albo zamiast Vcc daj symbol 12V. Albo jakiś inny od zasilania
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Iluminofonia (kolorofon) LED

Post autor: krzxsiek » 11 sie 2013, 15:37

Marhef pisze:Na Twojej płytce tak to wygląda. Wydaje mi się, że problem masz ze ścieżką odchodzącą od nóżki 7 scalaka. Według płytki, ma ona nazwę Vcc. Więc albo zmień tą nazwę (polecenie Name) albo zamiast Vcc daj symbol 12V. Albo jakiś inny od zasilania
Na początku nazywała się inaczej ale zmieniłem na schemacie jej nazwe również na VCC bo mi się nie chciało połączyć tak jak na PCB od Jabela.

Zrobię tak samo jak na ich PCB i kij z tym :D

Poprawiłem
ilpcb2.png
ilpcb3.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1257
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Iluminofonia (kolorofon) LED

Post autor: Marhef » 11 sie 2013, 15:48

Dalej tak samo.
W pliku w załączniku: na czerwono jest źle poprowadzona ścieżka. Powinna być poprowadzona tak, jak pokazane na zielono. A kondensator C2 powinien być w miejscu zaznaczonym na pomarańczowo.
EDIT: Ewentualnie zamień nazwę kondensatora C2 i C4. Bo to one są zamienione miejscami. Teraz zauważyłem. I mimo wszystko, przeniósłbym jeden z tych kondensatorów w pomarańczowe miejsce
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Iluminofonia (kolorofon) LED

Post autor: krzxsiek » 11 sie 2013, 16:46

Marhef pisze:Dalej tak samo.
W pliku w załączniku: na czerwono jest źle poprowadzona ścieżka. Powinna być poprowadzona tak, jak pokazane na zielono. A kondensator C2 powinien być w miejscu zaznaczonym na pomarańczowo.
EDIT: Ewentualnie zamień nazwę kondensatora C2 i C4. Bo to one są zamienione miejscami. Teraz zauważyłem. I mimo wszystko, przeniósłbym jeden z tych kondensatorów w pomarańczowe miejsce
A powiedz czemu mam tak zmieniać jeśli na PCB od Jabela jest tak jak zrobiłem i najwyraźniej działa w tym zestawie?

No dobra zmieniłem chociaż nie wiem po co :D
ilpcb_poprawione.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1257
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Iluminofonia (kolorofon) LED

Post autor: Marhef » 11 sie 2013, 17:26

Jak dla mnie tą płytkę od jabela projektował jakiś amator.
Ostatnio przerabiam kurs EAGLE'a (http://mirekk36.blogspot.com/p/spis-tresci.html) i tam takie płytki określane są mianem laurki
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Iluminofonia (kolorofon) LED

Post autor: krzxsiek » 11 sie 2013, 18:33

Marhef pisze:Jak dla mnie tą płytkę od jabela projektował jakiś amator.
Ostatnio przerabiam kurs EAGLE'a (http://mirekk36.blogspot.com/p/spis-tresci.html) i tam takie płytki określane są mianem laurki
Hehe no ja też przerabiałem ten kurs ale na szybko i jakieś pół roku temu już chyba więc trochę mi się pozapominało :D Czyli tak jak teraz jest będzie ok?
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1257
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Iluminofonia (kolorofon) LED

Post autor: Marhef » 11 sie 2013, 20:10

Moim zdaniem zapewni Ci to lepszą filtrację napięcia zasilania. Ale oczywiście mogę się mylić, więc niech mnie ktoś poprawi. Ważne, że pozostałe sygnały są OK. Znaczy sprawdzone było na szybko, więc mogłem coś przeoczyć.
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Iluminofonia (kolorofon) LED

Post autor: krzxsiek » 11 sie 2013, 20:11

Marhef pisze:Moim zdaniem zapewni Ci to lepszą filtrację napięcia zasilania. Ale oczywiście mogę się mylić, więc niech mnie ktoś poprawi. Ważne, że pozostałe sygnały są OK. Znaczy sprawdzone było na szybko, więc mogłem coś przeoczyć.
Aha, no dzięki za pomoc :) Poczekam jeszcze kilka dni z wytrawianiem.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: