Iluminofonia (kolorofon) LED

Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1260
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Iluminofonia (kolorofon) LED

Post autor: Marhef » 11 sie 2013, 20:18

Działać będzie. Jeśli ten oryginalny z jabela działa ;)

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Iluminofonia (kolorofon) LED

Post autor: cube » 11 sie 2013, 20:22

Ściągnąłem twój plik. Wiesz gdzie masz błąd? Podłączając VCC, ścieżka do której zasilanie dołączyłeś (idąca do T1, T3, T5, JP1 itd), dostała taką właśnie nazwę. A potem dodałeś nazwę VCC do innego zupełnie odcinka, dołączonego do drugiego pada R5. Jeśli dwa różne odcinki nazywają się w Eaglu tak samo, to oznacza że są ze sobą połączone! Stąd te magiczne airwire na schemacie. R5 ogranicza prąd dla TL071. Co zrobić żeby naprawić? Wybierasz opcję Name i klikasz węzeł między R5 a wzmacniaczem operacyjnym. Zostawiając domyślnie włączoną opcję "This segment only", zmieniasz nazwę odcinka np. na VCC2. Potem wystarczy narysować brakujące ścieżki na pcb, bo kilka złych program sam skasuje. C2 z C4 zamień na pcb miejscami, to bez problemu poprowadzisz ścieżkę.
Co do potencjometru, wg schematu, ścieżka od górnego pada, powinna iść do lewego dolnego, nie do prawego. Ale znaczenia w sumie nie ma to żadnego, bo zmieni Ci się najwyżej kierunek kręcenia podczas ustawiania.
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Iluminofonia (kolorofon) LED

Post autor: krzxsiek » 11 sie 2013, 20:36

cube pisze:Ściągnąłem twój plik. Wiesz gdzie masz błąd? Podłączając VCC, ścieżka do której zasilanie dołączyłeś (idąca do T1, T3, T5, JP1 itd), dostała taką właśnie nazwę. A potem dodałeś nazwę VCC do innego zupełnie odcinka, dołączonego do drugiego pada R5. Jeśli dwa różne odcinki nazywają się w Eaglu tak samo, to oznacza że są ze sobą połączone! Stąd te magiczne airwire na schemacie. R5 ogranicza prąd dla TL071. Co zrobić żeby naprawić? Wybierasz opcję Name i klikasz węzeł między R5 a wzmacniaczem operacyjnym. Zostawiając domyślnie włączoną opcję "This segment only", zmieniasz nazwę odcinka np. na VCC2. Potem wystarczy narysować brakujące ścieżki na pcb, bo kilka złych program sam skasuje. C2 z C4 zamień na pcb miejscami, to bez problemu poprowadzisz ścieżkę.
Co do potencjometru, wg schematu, ścieżka od górnego pada, powinna iść do lewego dolnego, nie do prawego. Ale znaczenia w sumie nie ma to żadnego, bo zmieni Ci się najwyżej kierunek kręcenia podczas ustawiania.
No wiem bo zmieniłem nazwę tej drugiej ścieżki za rezystorem R5 bo mi się nie chciało połączyć tak jak w oryginale ale już to poprawiłem :D

Zamieszczam poprawione pliki eagle.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Iluminofonia (kolorofon) LED

Post autor: krzxsiek » 14 sie 2013, 22:40

Wytrawione i złożone :) Działa całkiem spoko chociaż mogło by lepiej :D

Macie filmik ;)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=o9C_HNiCLqQ[/youtube]

Dziękuję wszystkim za pomoc ;)

Na elektrodzie widziałem ktoś dodał sobie jeszcze 3 potencjometry i może ja sobie dodam jak będę drugi robił to może regulacja trochę poprawi jakość efektów :D
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: