włącznik do przekaźnika

ODPOWIEDZ
tomek45b
Majsterkowicz
Posty: 50
Rejestracja: 18 lut 2012, 20:22

włącznik do przekaźnika

Post autor: tomek45b » 7 kwie 2012, 14:23

witam
potrzebuje jakiś układ który by włączał przekaźnik po naciśnięciu przycisku i wyłączał po powtórnym przycisku
i nie mogę dać zwykłego przełącznika

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: włącznik do przekaźnika

Post autor: Łukasz » 7 kwie 2012, 15:24

A dwa przyciski mogłyby być? Wtedy dałoby się obejść bez jakiejkolwiek elektroniki i całość zrobić na dwóch przyciskach i dwóch przekaźnikach :)

Ale jak może być tylko jeden przycisk, to najszybciej możesz to oprogramować na Arduino. W czystej elektronice też pewnie by się dało, ale to już nie moja działka ;)
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: włącznik do przekaźnika

Post autor: nightex » 7 kwie 2012, 15:26

a może isostat?? jest to włącznik/wyłącznik w formie tak jakby guzika
rozwiązałby on cały problem z układem, bo go nie trzeba :D
Jevraik
Młodszy majsterkowicz
Posty: 16
Rejestracja: 22 lis 2011, 08:02

Re: włącznik do przekaźnika

Post autor: Jevraik » 7 kwie 2012, 16:00

a może zastosować zamiast zwykłego przekaźnika przekaźnik bistabilny?
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: włącznik do przekaźnika

Post autor: nightex » 7 kwie 2012, 17:45

pytanie tylko do czego tomek45b to jest potrzebne bo może i takowy by się nadał
tomek45b
Majsterkowicz
Posty: 50
Rejestracja: 18 lut 2012, 20:22

Re: włącznik do przekaźnika

Post autor: tomek45b » 8 kwie 2012, 11:01

chciałem zrobić lampkę na taśmę Led nad biurkiem już zrobiłem układ z 555 który włącza diodę gdy dotyka się drugi pin i mam zamiar do tego podłączyć właśnie taki układ który by włączał i wyłączał przekaźnik
stasheck
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 20 lut 2012, 15:19

Re: włącznik do przekaźnika

Post autor: stasheck » 11 kwie 2012, 09:47

No to jak już masz 555 to robisz z niego przełącznik bistabilny i będzie dokładnie to o co Ci chodzi.
tomek45b
Majsterkowicz
Posty: 50
Rejestracja: 18 lut 2012, 20:22

Re: włącznik do przekaźnika

Post autor: tomek45b » 11 kwie 2012, 11:22

jak mam to zrobić
stasheck
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 20 lut 2012, 15:19

Re: włącznik do przekaźnika

Post autor: stasheck » 11 kwie 2012, 15:23

Dobrze mi zrobiło odświeżenie wiedzy elektronicznej - szukamy nie przełącznika bistabilnego, tylko przerzutnika T :-) (https://pl.wikipedia.org/wiki/Przerzutnik_typu_T)

W dodatku większość pomysłów na NE555 to przerzutniki RS, ale udało mi się znaleźć to: http://todbot.com/blog/2010/01/02/momen ... using-555/ - może to Ci wystarczy?
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: