SONY STR-GX 315 Brak dzwięku.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

SONY STR-GX 315 Brak dzwięku.

Post autor: donau » 24 sie 2013, 22:27

Witajcie posiadam amplituner SONY STR-GX 315 jednak nie działa.
Mianowicie nie ma wogole dzwieku a sam amplituner normalnie sie włącza wszystkie przyciski działają itp. Zdjelem pokrywe i nie zauważyłem by cos bylo spalone.

Wiecie co mogło paść?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: SONY STR-GX 315 Brak dzwięku.

Post autor: Tomasz.B » 24 sie 2013, 23:19

Ja bym zaczął od sprawdzania napięć, powinno ci się udać znaleźć dokumentację od niej.
W głośnikach nic nie słychać tzn. nie ma nawet szumu czy innych dźwięków np. podczas włączania?
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: SONY STR-GX 315 Brak dzwięku.

Post autor: cube » 24 sie 2013, 23:36

Amplituner mógł paść... Wybacz, moja szklana kula ostatnio szwankuje ;)
Potrzeba trochę więcej szczegółów. Dla formalności wspomnę o takich drobnostkach jak źródło dźwięku zewnętrzne (nie radio, np. przenośne mp3, discman), podłączone dobrym kablem (sprawdzić miernikiem), do prawidłowego wejścia (aux). Głośność w mp3 ustawiona na max, wejście selektorem wybrane na aux, gałką głośności amplitumera rozkręcasz od najcichszej do najgłośniejsze wartości, słuchając najpierw na kolumnie, potem na słuchawkach. Bo też nie napisałeś czego używałeś.
Poza tym:
czy sprzęt jest twój i wcześniej grał czy może dostałeś takiego pół-trupa i chcesz go zrobić?
czy ściągnąłeś już z sieci jego schemat?
czy potencjometr głośności jest cyfrowy (można kręcić w nieskończoność = więcej niż 10 obrotów) czy analogowy (najczęściej 270stopni zakresu ruchu, ale istnieją również potencjometry 3600stopni obrotu, chociaż takich w audio stosowanych nie widziałem)?
czy sprawdziłeś kondensatory elektrolityczne pod kątem wybrzuszeń, lub że się chwieją luźno?
czy masz możliwość zajrzeć od strony ścieżek i sprawdzić czy nie są gdzieś uszkodzone?
no i wreszcie, czy masz woltomierz i wiedzę jak go używać, aby sprawdzić czy już sam moduł wzmacniacza i końcówki mocy dostają napięcie?
Chociaż bez schematu, i bez zerknięcia na żywo może być kłopot z taką diagnostyką. Przyczyn może być tyle, ile wzmacniaczy wyszło na rynek.

W moim starusieńkim wzmacniaczu JVC, za problem zanikania dźwięku czasami, odpowiadał duet potencjometrów balansu i głośności - były już zużyte. Ten problem się rozwiązał, ale nadal były inne, których przyczyny upatruję w kondensatorach. Największe już wymieniłem, mniejsze czekają aż kupie odpowiedniki.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: SONY STR-GX 315 Brak dzwięku.

Post autor: donau » 25 sie 2013, 02:57

A więc tak dźwięk podawałem z komórki i z decka Sony. Dźwięku nie ma żadnego nawet szumu. Potencjometr jest analogowy. Nie mam schematu do niego. Dostałem apka z rodziny wcześniej grał normalnie nie był ustawiany na przester nawet nie na 50%mocy. Patrzyłem na kondensatory Ale mało dokładnie a miernik uległ zniszczeniu tydzień temu. Nie zabardzo mam jak sprawdzić ścieżki.
Awatar użytkownika
neoxic
Majsterkowicz
Posty: 64
Rejestracja: 21 gru 2012, 22:27
Lokalizacja: R-sko

Re: SONY STR-GX 315 Brak dzwięku.

Post autor: neoxic » 25 sie 2013, 10:54

Jak byś chciał serwisówke do niego to pisz,

lub ew. posiadajac konto na elektrodzie możesz zassać

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... bc9e8afb8e
Ostatnio zmieniony 25 sie 2013, 20:24 przez neoxic, łącznie zmieniany 1 raz.
Wczoraj to historia, jutro to zagadka...
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: SONY STR-GX 315 Brak dzwięku.

Post autor: donau » 25 sie 2013, 19:17

Ok zrobiłem małe testy i dzwiek jest na słuchawkach a w glosnikach nie ma kompletnie nic.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: SONY STR-GX 315 Brak dzwięku.

Post autor: cube » 25 sie 2013, 19:54

Więc musisz się skupić na końcówkach mocy. Jeśli neoxic Ci przesłał schematy, to poszukaj numery układów w bezpośredniej bliskości wyjść i sprawdź czy dociera do nich napięcie. Również wszystkie kondensatory. Miernikiem ciągłości możesz sprawdzić ścieżki.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: SONY STR-GX 315 Brak dzwięku.

Post autor: donau » 25 sie 2013, 20:36

Dobra dźwięk już zrobiłem tylko nie chce mi grać na glosnikach a+b tylko albo a albo b. I moje pytanie szukać dalszych usterek czy ten aplituner poprostu tak ma ze nie gra dwiema parami kolumn tylko albo jednymi albo drugimi?
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: