Termoregulator

ODPOWIEDZ
sibir44
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 24 paź 2013, 09:11

Termoregulator

Post autor: sibir44 » 24 paź 2013, 09:30

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na tym forum, na elektronice znam się kiepsko a w zasadzie to wcale. Mam do Was pytanie jak zrobić termoregulator podobny do termoregulatora RT 2 (nie mogę wklejać linków ale na allegro jest go dużo) tyle, że:
*miałby większy zakres temperatur (do ok.45st.),
*byłby dokładniejszy,
*miał wyświetlacz, który wyświetlałby ustawioną temperaturę,
*dobrze by było, żeby miał dokładność do 0,5st. i załączał się po spadku temp. o 1st. od temp. zadanej.
Dlaczego potrzebuję takiego termoregulatora? Otóż hoduję węże, termoregulator RT 2 jest zawodny, ma zbyt duże wahania temperatury i zawiesza się (co doprowadziło już do śmierci jednego z węży). Natomiast wyższy zakres temperatur jest mi potrzebny do zrobienia inkubatora do jaj drobiu ozdobnego, które wymagają stałej inkubacji w 38st.

Pozdrawiam

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
jacek1234gml
Majsterkowicz
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2013, 19:55

Re: Termoregulator

Post autor: jacek1234gml » 24 paź 2013, 19:30

Jak znasz się słabo to wykonanie tego samemu będzie trudne jak nie niemożliwe, analogiem takich założeń nie zrealizujesz, potrzebny jest procesor. Może znajdziesz jakiś kit avt do samodzielnego montażu?
sibir44
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 24 paź 2013, 09:11

Re: Termoregulator

Post autor: sibir44 » 24 paź 2013, 21:46

No dobrze, znalazłem schemat takiego termoregulatora, ze zrobieniem płytki i wlutowaniem elementów powinienem sobie poradzić, problemem jest tylko procesor Attiny26, co potrzebuję żeby go zaprogramować,czy trzeba do tego jakiś specjalnych urządzeń? Plik z właściwym oprogramowaniem też posiadam.
Awatar użytkownika
jacek1234gml
Majsterkowicz
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2013, 19:55

Re: Termoregulator

Post autor: jacek1234gml » 25 paź 2013, 12:32

Nigdy nie próbowałem programowania. Wiem że na pewno jest potrzebne urządzenie do zaprogramowania (je chyba też można samemu zrobić) Ale jak wiadomo czego człowiek nie spróbuje tego się nie nauczy. Poczytaj więcej o programowaniu, zgromadź to co ci potrzebne i próbuj. Powodzenia;)
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Termoregulator

Post autor: Maxik » 25 paź 2013, 14:35

Najłatwiej będzie kupić programator USBasp, jest popularny, w dość niskich cenach i obsługiwany przez oprogramowanie(avrdude).
Awatar użytkownika
rafalzaq
Majsterkowicz
Posty: 180
Rejestracja: 2 maja 2013, 23:57

Re: Termoregulator

Post autor: rafalzaq » 25 paź 2013, 16:49

Żeby samemu zrobić programator trzeba mieć najpierw programator by go zaprogramować. ;)
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Termoregulator

Post autor: cube » 25 paź 2013, 21:19

rafalzaq pisze:Żeby samemu zrobić programator trzeba mieć najpierw programator by go zaprogramować. ;)
Albo pc z wyjściem równoległym. Schematu podłączenia procesora avr do lpt i sposobu programowania szukaj pod hasłami "parallel avr programmer".
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: