Vu meter LM3915N

Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 207
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Vu meter LM3915N

Post autor: Pixelx » 4 sty 2014, 23:26

Witam.

Chciałbym zbudować układ oparty na LM3915N, niedawno zbudowałem układ taki tylko, że na arduino a teraz bym chciał uzyskać taki sam efekt tylko, że w inny sposób. Z tego co słyszałem to układ LM3915 a LM3915N różnią się tylko obudową?

Efekt który bym chciał uzyskać jest taki jak na filmiku

http://www.youtube.com/watch?v=BTSXBymo7kg

Problem mam taki, że znalazłem w internecie różne schematy i różnią się trochę i nie wiem już który jest poprawny i według którego zrobić aby uzyskać efekt jak na filmiku.

Oraz dlaczego te LEDY są zasilane z 12V? Linia na którym jest napięcie jest bezpośrednio pod LEDY i nie ma tam rezystorów chyba, że to są diody na 12V?

Na schemacie drugim jest zaznaczony potencjometr i jak go podłączyć? Normalnie potencjometr ma trzy wyprowadzenia do pierwszego napięcie to ostatniego masa a z środkowego jest wyjście a tam ten potencjometr jest na masie więc trzy masy mam podłączyć? Wiem, że ten potencjometr pewnie jest do sterowania czułością świecenia tych ledów. I po co pin 2 z 4 jest połączony? Jak z wtyku mini jack można wyprowadzić masę? To po co łączyć dwie masy?

Schemat pierwszym też jest inny tam jest napisane, że 5V. Nie wiem już co robić i czy te dwa schematy są błędne czy co? Którym się kierować?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 4 mar 2014, 20:34 przez Pixelx, łącznie zmieniany 1 raz.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Vu meter LM3915N

Post autor: cube » 4 sty 2014, 23:53

LM3915 jest układem specjalizowanym. Jeśli masz wątpliwości co do poprawności schematów z internetu to odszukujesz "LM3915 datasheet" w google i sprawdzasz schematy w rozdziale "Typical applications". Schemat podany przez producenta jest zawsze bazą dalszego modyfikowania i gwarantem poprawnej pracy.

Co do potencjometru. Normalnie potencjometr pracuje jako regulowany dzielnik napięcia (dwa szeregowo połączone rezystory z odczepem między nimi). Suma rezystancji jest stała, równa rezystancji potencjometru.Z tym, że możliwy jest przypadek że któryś z tych wirtualnych rezystorów będzie równy zero, czyli że ślizgacz znajdzie się położeniach skrajnych.
Na schemacie 2 masz jeden rezystor 1,2k stały oraz potencjometr wpięty w układzie rezystora nastawnego, czyli rezystora o zmiennej rezystancji od 0 do 10k Omów. W ten sposób też tworzy się dzielnik napięcia, z tym że nie jest możliwe ustawienie wartości górnej napięcia za nim równej wartości napięcia zasilania. W takim układzie, suma rezystancji opornika i potencjometru zmienia się = nie jest stała; ale nie może spaść poniżej 1,2k i nie może być wyższa niż 11,2k (10k potencjometr+1,2k rezystor).
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 207
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Vu meter LM3915N

Post autor: Pixelx » 5 sty 2014, 00:16

Mam ten schemat.

Teraz to się już zgubiłem... Według tego schematu minus jest podłączany do plusa diody LED. W tamtych schematach zasilanie 12V szło od razu do LED a tu idzie masa do LED? I co da podłączenie kondensatora szeregowo?

Z tego co wiem po podłączeniu kondensatora szeregowo to zacznie się ładować i prąd popłynie aż do momentu kiedy kondensator naładuje się do pełna i nastąpi przerwanie obwodu.

I nie rozumiem o co chodzi z tym Vref po co znowu łączyć masę z masą jak są rezystory po drodze?

Zauważyłem także, że na innych schematach pin 9 jest zwierany do 12V a tutaj nie ma to wielkie znaczenie?

EDIT

zauważyłem, że pisze na schemacie napięcie do LED musi być mniejsze bądź równe 12V i większe bądź równe 3V. Więc o co tu chodzi? A 12V do zasilania układu LM3915N? A tam gdzie jest ten kondensator to nie trzeba chyba tego stosować skoro jest linią przerywana? I czy ten układ będzie działał jak podłącze normalnie pod kartę dźwiękową?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1163
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Vu meter LM3915N

Post autor: Marhef » 5 sty 2014, 17:14

Po pierwsze primo, gdzie masz podłączoną masę do plusa diod LED?
Po drugie primo, kondensator jst podłączony RÓWNOLEGLE pomiędzy zasilaniem diod, w celu stabilizacji napięcia.
Po trzecie primo, nie ma połączenia pomiędzy masą i Vref, masz tam pokazany punkt pomiaru napięcia odniesienia.
Po czwarte primo, sprawdź sobie w nocie, co daje podłączenie pinu 9 do masy, jak widzisz, pin ten opisany jest jako "MODE", i tego w nocie szukaj.
Po piąte primo, nie jest napisane, że napięcie na diodach ma być mniejsze od 12V, tylko od napięcia zasilania (które może być 12-20V). Oznacza to, że układ będzie działał dla napięcia na diodach z tego zakresu. 12V do zasilania podłączasz do pinnu 3. Kondensator lepiej daj, przy miganiu mogą być "niespodzianki". Kartę dźwiękową podłączasz tam, gdzie jest signal source. Ale doczytaj w nocie, jaki sygnał może być podpięty
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 207
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Vu meter LM3915N

Post autor: Pixelx » 5 sty 2014, 17:48

1. Ok już to łapie chodzi o ten kondensator (podpięty równolegle) a te kreski co są o oznacza, że opcjonalnie można go dodać?
2. Masz racje równolegle.
3. Teraz już wiem o co z tym chodzi dzięki.
4. Sprawdzę. Tryb ten jest za kontrolę wyświetlania albo cały pasek wyświetlany jest tylko jeden.
5. No to wiem tylko że źle się wyraziłem być może. To że układ będzie działał na napięciu 12-20V to wiem ja chce tam dać 12V z zasilacza ATX później zrobię sobie prosty zasilacz z transformatora, mostka Gretza, stabilizatora 7812 i kondensatora na filtr lub zakupię jakiś jak będzie w taniej cenie. A co do LED to załóżmy, że dam 12V na układ i na LED ma być mniejsze od napięcia zasilania czyli np 10V sobie mogę dać? To przecież je spale jak napięcie na diodach jest do 3V(zależy też od diody) i tego właśnie nie kapuje trzeb dać rezystor do każdej z diod?


Mam jeszcze pytanie bo cube fajnie opisał o potencjometrze, ale nie napisał jak go podłączyć w tym przypadku.
W domu mam taki potencjometr(10k): http://electropark.pl/1423-thickbox/pot ... owy-1k.jpg
I jak podłączałem go do np: wyświetlacza LCD (16x2) to używałem go do sterowania ostrością obrazu i podłączałem go tak, że pod lewą nóżkę patrząc tak jak jest na zdjęciu powyżej podłączałem napięcie po środkowe było wyjście a ostatnie po prawej to masa. Na schemacie w pierwszym poście (ten ostatni) jest dodany potencjometr ja akurat mam taki wiec chce go wykorzystać od razu. I jak mam go podłączyć? Tak jak do wyświetlacza?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Vu meter LM3915N

Post autor: cube » 5 sty 2014, 19:05

Przyjmijmy że potencjometr ma nóżki numerowane od lewej, 1, 2, 3. 1 do układu, 2 i 3 do masy. Jeśli będziesz chciał odwrócić kierunek obrotów pokrętła, to zamieniasz 1 z 3.
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 207
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Vu meter LM3915N

Post autor: Pixelx » 5 sty 2014, 19:46

1. Kompletnie inaczej niż to sobie wyobrażałem. Czyli pierwsza nóżka od lewej to w tym wypadku jest wyjście? Czemu tak? Teoretycznie wyjście jest na środku wiec myślałem, że do 1 nóżki maska do 3 tez i z 2 wyjście zawsze.

2. A co z tymi ledami? Jeżeli zastosuje 12V to przy każdej muszę dać rezystor? Zrobiłem taki schemat poniżej. Przyjmując, że na diodę jest 3V i zasilanie 12V to rezystor do każdej byłby 450 om.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Vu meter LM3915N

Post autor: cube » 5 sty 2014, 20:21

Pixelx pisze:1. Kompletnie inaczej niż to sobie wyobrażałem. Czyli pierwsza nóżka od lewej to w tym wypadku jest wyjście? Czemu tak? Teoretycznie wyjście jest na środku wiec myślałem, że do 1 nóżki maska do 3 tez i z 2 wyjście zawsze.
Z reguły tak jest jak piszesz. Ślizgacz potencjometru jest na środkowej nóżce. Na symbolu ślizgacz oznaczony jest strzałką. Ale na tamtym schemacie (ostatni z postu 1) jest podłączony dokładnie tak jak pisałem wcześniej, bo robi za rezystor nastawny. 2 i 3 do masy. W takim wypadku nie ma co myśleć, wystarczy czytać schemat.

Przy zasilaniu tego z 12V i diodach o spadku napięcia 3V, przy prądzie 20mA na każdym rezystorze wydzieli się 0,18W mocy. Czyli musisz zastosować mocniejsze niż standardowe rezystory 1/8W.
juniorK23
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 2 lis 2012, 20:41
Lokalizacja: Rzeszów/Frankfurt

Re: Vu meter LM3915N

Post autor: juniorK23 » 5 sty 2014, 20:26

Masz napisane wyraźnie 3V<V led <V+ nie możesz tak narysować tego schematu. Kondensator opcjonalnie.
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 207
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Vu meter LM3915N

Post autor: Pixelx » 5 sty 2014, 21:08

cube pisze:Przy zasilaniu tego z 12V i diodach o spadku napięcia 3V, przy prądzie 20mA na każdym rezystorze wydzieli się 0,18W mocy. Czyli musisz zastosować mocniejsze niż standardowe rezystory 1/8W.
cube masz racje 9*0,02=0,18W czyli będę musiał zastosować rezystor 1/4W czyli 0,25W?


juniorK23 pisze:Masz napisane wyraźnie 3V<V led <V+ nie możesz tak narysować tego schematu.
To jak mam go narysować? Tam jest napisane większe bądź równe 3V. Jak dam tam z 8V to przecież je spale a tego bym nie chciał... Więc co z tymi ledami? Chyba, że kupie LED na 12V? Lub zastosować stabilizator 7803 tylko pewnie się będzie grzał...
juniorK23
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 2 lis 2012, 20:41
Lokalizacja: Rzeszów/Frankfurt

Re: Vu meter LM3915N

Post autor: juniorK23 » 5 sty 2014, 22:10

Diody są sterowane prądowo a nie napięciowo, rezystory przed diodami ograniczają prąd.
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 207
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Vu meter LM3915N

Post autor: Pixelx » 5 sty 2014, 22:23

Czyli po prostu dać napięcie 12V bo takim będę to zasilać z ATX (zasilacz warsztatowy) a później kupie lub zrobię sobie zasilacz zwykły tradycyjny jak od ładowarki do telefonu tylko, że na 12V.

Tak będzie wyglądał końcowy schemat zmodyfikowałem ten pierwszy w moim pierwszym poście dodając tam kondensator elektrolityczny 10uF akurat taki mam taki do 50V.

Z pinu 9 MODE dam tam wyłącznik zwykły do zmieniania trybu wyświetlania diod.

Wiec wszystko powinno być ok?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1163
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Vu meter LM3915N

Post autor: Marhef » 5 sty 2014, 22:49

Napięcie na LEDach możesz zbić do 9V 7809, ale niekoniecznie. Jeśli ktoś zrobił w ten sposób to tak, będzie działać.
W linku, który umieściłeś w pierwszym poście (filmik na youtube) jest schemat. Wykorzystujący dodatkowo wzmacniacz. Możesz w taki sam sposób zrobić, wtedy na pewno będzie OK.
juniorK23
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 2 lis 2012, 20:41
Lokalizacja: Rzeszów/Frankfurt

Re: Vu meter LM3915N

Post autor: juniorK23 » 5 sty 2014, 22:50

juniorK23 pisze:Masz napisane wyraźnie 3V<V led <V+ nie możesz tak narysować tego schematu. Kondensator opcjonalnie.
Nadal źle zastosuj się do tego co masz wyżej napisane.
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 207
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Vu meter LM3915N

Post autor: Pixelx » 5 sty 2014, 23:06

Teraz powinno być ok. Podałeś ten schemat z filmiku a na tym myślisz, że nie zadziała? Stabilizator będzie wymagał radiatora zapewne?

Znalazłem coś takiego jeszcze filmik
http://www.youtube.com/watch?v=HKWt4zf2EGM

Na początku są pokazane zdjęcia i tam gdzie jest płytka PCB co to jest takie niebieskie? (Nie chodzi mi o kabelki)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
juniorK23
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 2 lis 2012, 20:41
Lokalizacja: Rzeszów/Frankfurt

Re: Vu meter LM3915N

Post autor: juniorK23 » 6 sty 2014, 00:03

Teraz lepiej. w 8 sekundzie filmiku? To potencjometr montażowy.
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 207
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Vu meter LM3915N

Post autor: Pixelx » 6 sty 2014, 00:15

Tak w 8s.
juniorK23 pisze:Teraz lepiej.
Nie powiedziałeś tego z przekonaniem :P coś tu jeszcze nie gra?

Teraz zamówię sobie ten LM3915N i złożę według tego schematu.
http://allegro.pl/lm3915n-linijka-swiet ... 28363.html


Tam jest zastosowany ten wzmacniacz więc sam sygnał z karty dźwiękowej będzie za słaby?
Jeżeli chodzi o nocie katalogową to tak średnio się w tym odnajduje. Wiesz może czy jest o tym tam wspomniane, że potrzebny będzie osobny wzmacniacz?

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... 3915N.html
Ostatnio zmieniony 4 mar 2014, 20:32 przez Pixelx, łącznie zmieniany 1 raz.
juniorK23
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 2 lis 2012, 20:41
Lokalizacja: Rzeszów/Frankfurt

Re: Vu meter LM3915N

Post autor: juniorK23 » 6 sty 2014, 00:40

Teraz schemat jest w porządku. Lm grzać się nie powinien.

Co do sygnału nie mam pojęcia czy nie będzie za slaby jeśli będzie to dorobienie wzmacniacza nie będzie problemem.
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 207
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Vu meter LM3915N

Post autor: Pixelx » 6 sty 2014, 00:50

Ok dzięki.

Jeżeli ktoś się orientuje czy sygnał będzie za słaby to niech napisze.

Dodam iż używam karty dźwiękowej AXAGO ADA-X5 jest to zewnętrzna karta dźwiękowa. Mam ją ponieważ korzystam z laptopa a mam głośniki w 5.1

Tutaj opis wyprowadzeń

https://www.hurt.com.pl/prods/komp/muz/axago_x5_2.jpg

Oraz ogólny wygląd

http://seltrade.pl/img/uploaded_images/ ... 82_142.jpg

Prawdopodobnie te informacje są zbędne co wam podałem, ale wolałem napisać.
juniorK23
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 2 lis 2012, 20:41
Lokalizacja: Rzeszów/Frankfurt

Re: Vu meter LM3915N

Post autor: juniorK23 » 6 sty 2014, 00:57

Piszą ,że wystarczy samo źródło bez wcmacniacza :

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic972989.html

Więc powinno działać;)
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1163
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Vu meter LM3915N

Post autor: Marhef » 6 sty 2014, 09:47

Z wzmacniaczem miałbyś możliwość łatwiejszego serowania głośnością (gdyby dźwięk był za głośny lub za cichy). Bez wzmacniacza będziesz sterował ustawieniami dźwięku na komputerze.
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 207
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Vu meter LM3915N

Post autor: Pixelx » 9 sty 2014, 18:09

Witam, ponownie po kilku dniach. Układ zbudowałem wszystko pięknie działa z wyjątkiem jednej irytującej rzeczy. W głośnikach słychać takie szwarczenie takie szszszszsz jak podkręcę potencjometrem na głośniku to jest ok czym to jest spowodowane da rade to wyeliminować?

Moje głośniki to logitech x530

A co do pinu MODE to po zwarciu nie wiele się zmienia zauważyłem lepsze świecenie diod myślałem, że tu jakieś większe bajery będą jeżeli chodzi o pin MODE

EDIT

wszystko wyjaśnione zasilacz co przerobiłem z ATX powodował zakłócenia. Czym to jest spowodowane? Jak ktoś wie to niech odpisze.

Teraz podłączyłem pod zasilacz 12V liniowy zwykły jak ładowarka i jest elegancko!!!

Mam zasilacz zastosowany 12V 300mA. Nie do końca pewien jestem jak to będzie wyglądać obecnie mam 10 diod LED każda bierze 0,02A czyli jeżęli mam 10 diod to 200mA. A ja będę stosować po dwie diody na sygnał czyli wyjdzie mi 400mA zasilacz bym potrzebował najlepiej 500mA na 12V?
Ostatnio zmieniony 9 sty 2014, 19:05 przez Pixelx, łącznie zmieniany 1 raz.
juniorK23
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 2 lis 2012, 20:41
Lokalizacja: Rzeszów/Frankfurt

Re: Vu meter LM3915N

Post autor: juniorK23 » 9 sty 2014, 18:55

Ktoś na forum już poruszał kwestie trzeszczących głośników, niestety nic z tym nie zrobisz.
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 207
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Vu meter LM3915N

Post autor: Pixelx » 9 sty 2014, 19:14

Dodam jeszcze, że zamiast tego potencjometru tam 10k om warto zastosować rezystor 8k om ja taki zastosowałem i jest b. dobrze szkoda potencjometru lepiej rezystor a poza tym mniej miejsca zajmuje.

Dzięki za pomoc wszystkim ;)
skl
Majsterkowicz
Posty: 60
Rejestracja: 3 gru 2013, 17:37

Re: Vu meter LM3915N

Post autor: skl » 9 sty 2014, 19:16

Pixelx pisze: Mam zasilacz zastosowany 12V 300mA. Nie do końca pewien jestem jak to będzie wyglądać obecnie mam 10 diod LED każda bierze 0,02A czyli jeżęli mam 10 diod to 200mA. A ja będę stosować po dwie diody na sygnał czyli wyjdzie mi 400mA zasilacz bym potrzebował najlepiej 500mA na 12V?
Tak. Ogólnie zasilacz musi Ci być w stanie "dać" co najmniej tyle A (lub mA) ile pobiera odbiornik, czyli w Twoim wypadku wszystkie diody + sam układ. Po za tym zawsze lepiej sobie zostawić "troszkę" zapasu ;)

// EDIT:
Pamiętaj tylko o tym żeby napięcie dostarczane do diód było wystarczające ;) Warto też sprawdzić czy układ daje odpowiednią ilość mA żeby podłączyć dwie diody ;)
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: