Zasilacz standardowy na zasilacz do HDD wewnętrznego USB

ODPOWIEDZ
CheesteR34
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 18 maja 2012, 22:08

Zasilacz standardowy na zasilacz do HDD wewnętrznego USB

Post autor: CheesteR34 » 18 maja 2012, 22:27

Witam , zgłaszam się z prośbą o pomoc w przerobieniu zwykłego zasilacza z komputera stacjonarnego na zasilacz do wewnętrznego dysku HDD (dysku twardego) , którego używam jako dysk zewnętrzny.
Kupiłem sobie kiedyś taki zestaw który pozwalał używać dysku HDD jako zewnętrznego dysku pod USB , w zestawie był kabel z przejściówką (IDE SATA to USB) kabel (SATA) i zasilacz . Wszystko działa sprawnie lecz spalił się zasilacz :( i nie mogę teraz używać dysku gdyż nie mam zasilania . Kilka dni używałem zasilacza z komputera stacjonarnego ale tylko wtedy gdy komputer był sprawny teraz się uszkodził i już całkiem nie mogę korzystać z tego dysku . Proszę o pomoc jak zrobić sobie zasilacz , mam do dyspozycji zasilacz z komputera , a może ktoś mi powie jak nie przerabiając zasilacza komp. odpalić dysk ? Próbowałem , podłączyłem zasilacz pod sieć (prąd) , włączyłem (on/off) podłączyłem dysk i nic , zasilacz też nie chodzi :( proszę o pomoc .

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Zasilacz standardowy na zasilacz do HDD wewnętrznego USB

Post autor: Tomasz.B » 19 maja 2012, 01:40

Jakoś tak nie bardzo zrozumiałem o co chodzi (albo o tej godzinie już nie myślę)
W dużym skrócie potrzebujesz zasilacza sieciowego do twojego dysku twardego, tak?
Mógłbyś dać zdjęcia dysku i zasilacza co będziemy mieli pewność co dalej robić.

To nie jest czasem ten zestaw???
http://allegro.pl/adapter-dyskow-usb-id ... 74616.html
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Zasilacz standardowy na zasilacz do HDD wewnętrznego USB

Post autor: nightex » 19 maja 2012, 13:50

też miałem taki adapter i zasilacz oczywiście też padł :D norma :D
żeby uruchomić atx'a musisz zewrzeć w głównej wtyczce zielony kabelek z czarnym obok (np 14 z 15)
Obrazek
możesz to zrobić zwykłym kabelkiem, wsadzając jego końcówki w odpowiednie piny
z zasilacza kablem (4żyły) podpinasz hdd lub musisz wykorzystać przejściówkę sata w zależności od dysku :)
nic innego nie trzeba przerabiać :)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: