Wie ktoś może gdzie można dostać końcówki takie jak w przewodach nr 6 (tych na górze) na zdjęciu, ewentualnie jak zrobić coś takiego w domu?
Przewody ze skrętki to drut i są sztywne, a przewody typu linka są elastyczne i bardziej wygodne jednak trzeba zrobić końcówki do nich. Myślałem o dolutowaniu zwykłych goldpinów które od strony Arduino byłyby dobre ale do Breadboarda są nieco za grube, a te "szpilki" ze zdjęcia byłyby idealne.
Jakieś pomysły?
Przewody do Arduino
Przewody do Arduino
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Przewody do Arduino
Można dolutować nóżki od rezystorów/kondensatorów. Dodatkowo, jak by Ci się chciało bawić, na miejsce lutowania można pozakładać kawałki malutkiej koszulki termokurczliwej - wtedy będzie wyglądało prawie jak oryginał :) Ja w ten sposób porobiłem sobie kabelki do buzzerów, głośniczków, potencjometrów, silniczków i innych pierdół podpinanych do Arduino :)
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
Nóżki od rezystorów są moim zdaniem za miękkie. Gdzieś na blogu ktoś pisał że na breadboardzie używał zszywek jako zworek, może właśnie właśnie zszywki były dobre bo są w miarę cienkie i sztywne + rurka na całość.
Pytanie tylko, czy zszywki uda się w ogóle zlutować?
A nóżki od rezystorów o większej mocy (0,5W, 1W) są już dużo sztywniejsze :)
A nóżki od rezystorów o większej mocy (0,5W, 1W) są już dużo sztywniejsze :)
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
Spróbuj może zwykły kabelek (kilka cieniutkich żył w środku), odetnij końcówki izolacji, zakręć druciki i trochę zalutuj, żeby się nie rozlatywało i było sztywne.
Chyba popróbuje właśnie w ten sposób bo nóżek od większych rezystorów nie posiadam. Dzieki za odpowiedzi.
Nie wiem czy jeszcze aktualne, ale takie kabelki można kupić, między innymi na dealextreme, 70 sztuk za $3,50: http://dx.com/p/breadboard-jumper-wires ... 208?item=1 wysyłka jest za darmo, ale jak zamawiałem tam kilka rzeczy w okolicach lutego-marca to Chiny miały nowy rok i czekałem około 6 tygodni. Teraz powinno być lepiej.
Do mojej płytki Breadboard goldpiny pasują idealnie:)
Te kabelki z dealextreama mam, z tych 70 w osmiu kabelkach odpadały te czarne zabezpieczenia, ale kropelka kleju i wszystko jest ok :)
Te kabelki z dealextreama mam, z tych 70 w osmiu kabelkach odpadały te czarne zabezpieczenia, ale kropelka kleju i wszystko jest ok :)