Naprawa zasilacza FSP 200-60SAV

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 205
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Naprawa zasilacza FSP 200-60SAV

Post autor: Pixelx » 31 maja 2014, 14:33

Witam.

Znalazłem zasilacz i postanowiłem iż chciałbym go naprawić. Zasilacz podłączam pod żarówkę 60W szeregowo. Podczas uruchamiania błyśnie raz czyli jest ok a błyska bo jest prąd ładowania kondensatorów. Czy błyśnięcie zarówki w zasilaczu ATX oznacza sprawną stronę pierwotną?
Na początku wymieniłem elektrolity na stronie wtórnej bo jeden był lekko wybrzuszony i wymieniłem od razu 2200uF 10V, 2200uF 16V, 3300uF 10V x2. Po wymianie wentylator obrócił się parę razy. Sprawdziłem diody schootkiego po (te w obudowach jak tranzystory bodajże jest to TO220). Sprawdzałem je za pomocą rezystancji na multimetrze pomiędzy 5V a GND 12V a GND, 3,3V a GND i wartości są rzędu 20ohm do 250ohm. Czyli są ok z tego co wiem to jak by były uwalone to pokazane wartości były by bardo małe rzędu 1ohm. Prawda?
Raz po próbie uruchomienia poszedł dym z tranzystora Q1 i chyba Q2 widać ewidentne teraz przypalenie lekkie przy emiterze tego tranzystora ( środkowa nóżka) Q1. I podczas tego incydentu zasilacz ruszył a dym leciał, ale szybko go wyłączyłem od źródła zasilania. Oczywiście zasilacz ciągle uruchamiam przez żarówkę szeregowo.
Sprawdziłem tranzystory multimetrem Q1 i Q2. Pomiędzy bazą a emiterem i kolektorem jest przejście (czerwona sonda multimetru na bazę a czarna na emiter lub kolektor) w drugą stronę brak oraz emiter kolektor też brak i tak samo w Q2. Więc jak na moje są sprawne. Chyba, że się mylę, to proszę o poprawienie. Zasilacz obecnie nie wydaje, żadnych oznak życia(wentylator nie obraca się jak wtedy).

Napięcia
-Stand by 4,95V
-PWR ON(zielony) 2,5V a było niecałe 5V. Normalnie na tym kabelku powinno być 5V?
-napięcie na kondensatorach 200V 156-160V(jest ok bo kondensatory te są na 200V?)
-na liniach 12V, 5V, 3,3V brak napiec multimetr jedynie pokaże coś z rzędu 0,01V

Zasilacz naprawiam w celu edukacyjnym. Z góry dzięki za pomoc.


PS.

Mam także pytanie po co w zasilaczach są potencjometry bo w tym są chyba 2.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


kubagut445
Młodszy majsterkowicz
Posty: 38
Rejestracja: 7 mar 2014, 20:09

Re: Naprawa zasilacza FSP 200-60SAV

Post autor: kubagut445 » 27 cze 2014, 12:47

Zrób jakieś fotki. Ja na twoim miejscu nie naprawiał bym tego "czegoś", bo się nie opłaca. Jeżeli chcesz zrobić coś w celach edukacyjnych to załatw sobie sprawny zasilacz ATX (ja mam od Pana z informy :P) i przerób go na zasilacz laboratoryjny. :) Ja jestem przy końcu robienia.
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 205
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Naprawa zasilacza FSP 200-60SAV

Post autor: Pixelx » 28 cze 2014, 22:24

Mam już taki zasilacz laboratoryjny zrobiłem go z jakiś rok temu. ;) Od tamtej pory parę razy próbowałem coś robić, ale teraz pomału mam trochę czasu więcej więc do niego wrócę.

Jak ktoś ma jakieś propozycje co do tego to pisać można nadal. ;)
kubagut445
Młodszy majsterkowicz
Posty: 38
Rejestracja: 7 mar 2014, 20:09

Re: Naprawa zasilacza FSP 200-60SAV

Post autor: kubagut445 » 28 cze 2014, 22:56

Aha i ostatnio spalił mi się ten zasilacz. Najprawdopodobniej spaliła się przetwornica (te same objawy co u cb). Niestety, ale tego się nie da naprawić :/
Chyba, że masz drugi IDENTYCZNY zasilacz i przetwornicę przelutujesz :P
kubagut445
Młodszy majsterkowicz
Posty: 38
Rejestracja: 7 mar 2014, 20:09

Re: Naprawa zasilacza FSP 200-60SAV

Post autor: kubagut445 » 29 cze 2014, 11:12

Gdzie ty masz tam niby potencjometry? O_o zrob fotki :P ale i tak zasilacz nie do odratowania :/
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 205
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Naprawa zasilacza FSP 200-60SAV

Post autor: Pixelx » 29 cze 2014, 12:23

Jak widać jednak jest potencjometr (ostatnie zdjęcie na dole). Przetwornica Stand by jest sprawna daje 5V.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
kubagut445
Młodszy majsterkowicz
Posty: 38
Rejestracja: 7 mar 2014, 20:09

Re: Naprawa zasilacza FSP 200-60SAV

Post autor: kubagut445 » 29 cze 2014, 12:26

Powiem ci tylko tyle ze to jest tykajaca bomba....
Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Naprawa zasilacza FSP 200-60SAV

Post autor: djbuh » 29 cze 2014, 16:37

Jeden z potencjometrów służy do regulacji napięcia na wszystkich szynach jednocześnie, natomiast drugi (nie jestem pewien dokładnie do czego) reguluje napięcie na szynie +3.3V.
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 205
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Naprawa zasilacza FSP 200-60SAV

Post autor: Pixelx » 29 cze 2014, 18:34

Ok thx za info z tymi potencjometrami. Może i teraz tykająca bomba ale FSP (Forton) jest rekomendowaną marką i polecaną przynajmniej była obecnie popularne są ATX'y XFX, Corsair be quiet itp., ale i tak bym go nie zamontował nigdzie tylko po prostu chcę go naprawić jeżeli to będzie możliwe.

Mam takie pytanko jeszcze. Czy można wyrzucić ten przełącznik napięcia 230V/115V? I po jego wyrzuceniu będzie chodziło wszystko na 230V?
Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Naprawa zasilacza FSP 200-60SAV

Post autor: djbuh » 29 cze 2014, 18:43

Można, ale musisz podłączyć wszystko poprawnie, tzn. jeżeli podłączysz 230V do wyprowadzenia dla 115V to po włączeniu zasilacza dostaniesz niespodziankę :).
kubagut445
Młodszy majsterkowicz
Posty: 38
Rejestracja: 7 mar 2014, 20:09

Re: Naprawa zasilacza FSP 200-60SAV

Post autor: kubagut445 » 29 cze 2014, 19:18

Jak juz pisalem jest najprawdopodobniej spalona przetwornica a tego nie uratujesz :-)
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: