przeróbka zasilacza atx na warsztatowy.

ODPOWIEDZ
g.stypulkowski
Młodszy majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 11 lip 2014, 22:06
Lokalizacja: Łapy

przeróbka zasilacza atx na warsztatowy.

Post autor: g.stypulkowski » 12 lip 2014, 13:01

Witajcie mam do was kilka pytań związane z przerobieniem zasilacza atx na zasilacz warsztatowy
1. Chciałbym przenieść cały układ w środku do innej obudowy takiej co można kupić na allegro czy sklepie z częściami elektronicznymi i moje pytanie jest takie co powinienem zrobić jakąś masę wyciągnąć bo patrzę w gniazdku że na obudowie jest i o czym powinienem pamiętać..
2. Chciałbym zmienić wiatrak na inny ale niewiem czy można w starym wiatrakupobór produwynosi 0.15A a nowym 0.30A mogę je zmienić czy pozostawic stary?
3. Co mam zrobić z przewodem PW-OK?
Z góry dzięki pozdrawiam

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
macin
Majsterkowicz
Posty: 190
Rejestracja: 1 lip 2012, 11:24
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: przeróbka zasilacza atx na warsztatowy.

Post autor: macin » 12 lip 2014, 14:02

1) Jaka obudowa? Jeśli plastikowa to przewód uziemiający odcinasz, bo nigdzie do nie podepniesz.
2) Możesz wymienić.
3) Wylutować lub odciąć.
Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: przeróbka zasilacza atx na warsztatowy.

Post autor: djbuh » 12 lip 2014, 14:09

Najlepiej zostawić oryginalną obudowę, ponieważ zapewnia ekranowanie i dodatkowo bezpieczeństwo (jest uziemiona i połączona z masą zasilacza). Musisz uważać na radiator strony pierwotnej, jest pod napięciem (około 150 V). Masa zasilacza powinna być, jak już napisałem, podłączona do przewodu uziemiającego (zielono-żółty), ze względów bezpieczeństwa.

Jeżeli wentylator jest zasilany bezpośrednio z linii +12V lub +5V to można go zastąpić innym. Jeżeli jest sterowany dedykowanym układem to może być problem.

PWR-OK to sygnał zwrotny dla płyty głównej, który informuje o tym, że zasilacz wystabilizował się i jest gotowy do pracy, wtety dopiero komputer się włącza. Cały proces trwa ułamek sekundy. Do tak prostego układu jakim jest zasilacz warsztatowy nie jest konieczne użycie tego sygnału, tak więc możesz go po prostu pominąć.
g.stypulkowski
Młodszy majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 11 lip 2014, 22:06
Lokalizacja: Łapy

Re: przeróbka zasilacza atx na warsztatowy.

Post autor: g.stypulkowski » 12 lip 2014, 14:16

tej obudowy już nie mam więc co mam zrobić zeby dobrze było?
kubagut445
Młodszy majsterkowicz
Posty: 38
Rejestracja: 7 mar 2014, 20:09

Re: przeróbka zasilacza atx na warsztatowy.

Post autor: kubagut445 » 12 lip 2014, 17:28

1. Jeżeli masz uziemienie w domu przylutuj/przykręć przewód tam gdzie była przykręcona płytka. Tam jest na około cyna. Jeżeli nie masz uziemienia w domu ten kabelek jest niepotrzebny.
2. Spokojnie wymieniaj :)
3. Wylutować/odciąć
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: