Sterowanie napięciem w zasilaczu ATX przez potencjometr

ODPOWIEDZ
kedzier93
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 14 gru 2011, 16:08

Sterowanie napięciem w zasilaczu ATX przez potencjometr

Post autor: kedzier93 » 14 gru 2011, 16:12

Witam

Zrobiłem sobie zasilacz warsztatowy tak jak opisane jest w artykule. Chciałem zrobić jeszcze dodatkowo gniazdo z możliwością zmiany napięcia przez potencjometr.

Po podłączeniu samego potencjometru na linii 12V różnica między minimalnym a maksymalnym napięciem wynosiła raptem 0.2 V.

Kumpel mi bąknął coś na temat kładu sterującego z tranzystorem.
Stąd moje pytanie.

Jak wykonać coś takiego? Sam potencjometr faktycznie nie wystarczy?

Pozdrawiam

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Kzyho
Młodszy majsterkowicz
Posty: 18
Rejestracja: 13 lis 2011, 22:36
Kontakt:

Sterowanie napięciem w zasilaczu ATX przez potencjometr

Post autor: Kzyho » 14 gru 2011, 18:35

Badał kolega napięcie pod obciążeniem czy bez?
"Jestem normalny. Normalny w swoim rodzaju." (Moje przemyślenia :D)
kedzier93
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 14 gru 2011, 16:08

Sterowanie napięciem w zasilaczu ATX przez potencjometr

Post autor: kedzier93 » 14 gru 2011, 21:08

Bez. A czy to ma jakieś znaczenie ?
Kzyho
Młodszy majsterkowicz
Posty: 18
Rejestracja: 13 lis 2011, 22:36
Kontakt:

Sterowanie napięciem w zasilaczu ATX przez potencjometr

Post autor: Kzyho » 14 gru 2011, 23:08

Z tego co wiem, to tak. Podłącz coś, co jest na 12 V, na przykład żarówkę. Ustaw potencjometr na najmniejszy opór i dopiero mierz. Rzecz jasna musisz uważać!
"Jestem normalny. Normalny w swoim rodzaju." (Moje przemyślenia :D)
Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Sterowanie napięciem w zasilaczu ATX przez potencjometr

Post autor: Łukasz » 17 gru 2011, 20:27

Z samym potencjometrem to raczej nie wyjdzie :)

Musiałbyś sobie zrobić regulację napięcia na jakimś stabilizatorze, np. LM317 (~1zł). Tylko wtedy z linii 12V wyciągniesz maksymalnie 9V, ale za to będziesz miał płynną regulację i obciążalność do 2A.
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
Awatar użytkownika
Fenclu
Majsterkowicz
Posty: 79
Rejestracja: 2 gru 2011, 18:42
Lokalizacja: Pabianice

Sterowanie napięciem w zasilaczu ATX przez potencjometr

Post autor: Fenclu » 18 gru 2011, 09:43

Można pokombinować i równolegle z zaciskiem 12V dać regulator i zacisk z napięciem regulowanym
"Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno." - Edward Murphy
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1188
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Sterowanie napięciem w zasilaczu ATX przez potencjometr

Post autor: Marhef » 11 sty 2012, 16:15

Znalazłem coś takiego: http://krykkk.page.tl/Zasilacz-LM350_3A.htm
Na razie jestem na etapie przygotowania do wykonania. Z komentarzy ludzi, którzy robią takie układy wynika, że działa
Awatar użytkownika
Fenclu
Majsterkowicz
Posty: 79
Rejestracja: 2 gru 2011, 18:42
Lokalizacja: Pabianice

Sterowanie napięciem w zasilaczu ATX przez potencjometr

Post autor: Fenclu » 11 sty 2012, 20:01

To jest zwykły regulator na LM350. Będę robił coś podobnego, tylko na LM317. Będzie jeszcze kilka usprawnień. Jak się uda to wyślę do admina jako "Rozbudowa zasilacza warsztatowego ATX", być może pojawi się na blogu.
"Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno." - Edward Murphy
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: