Jak zrobić przełączanie zasilania w radiu (mały projekt diy)

ODPOWIEDZ
Bodziobsz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 11 paź 2014, 18:04

Jak zrobić przełączanie zasilania w radiu (mały projekt diy)

Post autor: Bodziobsz » 18 paź 2014, 22:44

Witam.

Mam pewnien problem z którym sobie nie umiem poradzić.
Mianowice zrobiłem bumboxa z radia samochodowego którego chciałbym zasilać zasilaczem 12v 5A.
Mam też akumulator 12v z alarmu domowego.

Wymyśliłem taki układ który mi przełącza zasilania po podpięciu zasilacza tylko mam problem ponieważ po odpięciu zasilacza przekaźnik chwilę trzyma przełącza w pozycję off czyli zaczyna prąd lecieć przez akumulator niestety w ciągu tej chwili radio gaśnie i resetuje ustawienia.

Próbowałem wpinać między radio kondensatory niestety to tylko wydłużało pracę przekaźnika i radio zawsze gaśnie 1 przekażnik 2.

Jak zrobić żeby w radiu jeszczę chwilę (na ten czas tylko co się przełącza przekaźnik) podtrzymać napięcie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


bpachel
Młodszy majsterkowicz
Posty: 32
Rejestracja: 2 sty 2014, 22:02

Re: Jak zrobić przełączanie zasilania w radiu (mały projekt

Post autor: bpachel » 19 paź 2014, 07:58

A ten konensator wpinałeś pomiędzy + a - radia?
Bodziobsz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 11 paź 2014, 18:04

Re: Jak zrobić przełączanie zasilania w radiu (mały projekt

Post autor: Bodziobsz » 19 paź 2014, 09:31

Tak. I jeszcze z diodą.
Co jest najgorsze to ten przekaźnik że tak późno wyłącza, wydaje mi się ze to przez to że w zasilaczu jest jeszcze sporo prądu zgromadzonego i po odłączeniu z sieci.
Awatar użytkownika
Nefarious19
Starszy majsterkowicz
Posty: 373
Rejestracja: 4 cze 2014, 23:04

Re: Jak zrobić przełączanie zasilania w radiu (mały projekt

Post autor: Nefarious19 » 19 paź 2014, 15:11

A jak duże kondensatory dałeś?
Bodziobsz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 11 paź 2014, 18:04

Re: Jak zrobić przełączanie zasilania w radiu (mały projekt

Post autor: Bodziobsz » 19 paź 2014, 15:37

Największe jakie miałem pod ręką czyli kilka w szeregu co dało 5200uF ale nawet na wyłączonym radiu jak tylko dioda świeci to odłączam zasilacz jakaś sekunda mija może chwilę więcej i 1 gaśnie dioda w radiu a potem przekaźnik robi pyk. Także ta chwila wystarcza żeby skasowało ustawienia w radiu.
bpachel
Młodszy majsterkowicz
Posty: 32
Rejestracja: 2 sty 2014, 22:02

Re: Jak zrobić przełączanie zasilania w radiu (mały projekt

Post autor: bpachel » 21 paź 2014, 17:41

Łączenie kondensatrów jest odwrotne jak z rezystorami więc łącząc je szeregowo tylko zmniejszasz ich pojemność.
Bodziobsz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 11 paź 2014, 18:04

Re: Jak zrobić przełączanie zasilania w radiu (mały projekt

Post autor: Bodziobsz » 21 paź 2014, 17:56

Mój błąd. Oczywiście laczylem równolegle. Plus do plusa, minus do minusa.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Jak zrobić przełączanie zasilania w radiu (mały projekt

Post autor: cube » 21 paź 2014, 20:33

W handlu dostępne są gniazda zasilające z odłączanym obwodem w momencie włożenia wtyczki. Jak to znaleźć w necie nie wiem, poszukaj sam. Osobiście kupowałem takie gniazda na wolumenie w warszawie.
Bodziobsz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 11 paź 2014, 18:04

Re: Jak zrobić przełączanie zasilania w radiu (mały projekt

Post autor: Bodziobsz » 21 paź 2014, 22:14

Niestety nie umiem też tego znaleźć nigdzie. Ale mam w domu takie małe radio które działa na 3 baterie, i mam do niego dołączony zasilacz 5v. Działa to tak że tylko jak wepnę wtyczkę do radia to nie działają baterie. Mam to rozebrane na części teraz ale nie wiem na jakiej to zasadzie działa.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Jak zrobić przełączanie zasilania w radiu (mały projekt

Post autor: cube » 22 paź 2014, 15:04

Już wiem jak tego szukać. "Gniazdo ze stykiem rozwiernym".
Stefankar1000
Majsterkowicz
Posty: 126
Rejestracja: 24 wrz 2014, 18:35

Re: Jak zrobić przełączanie zasilania w radiu (mały projekt

Post autor: Stefankar1000 » 1 gru 2014, 15:07

Jakiego rodzaju wtyczki używasz?
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: