programowanie Atmegi8

ODPOWIEDZ
pawel122133
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 11 kwie 2014, 13:17

programowanie Atmegi8

Post autor: pawel122133 » 10 lut 2015, 22:06

Witam :)
zabrałem się za programowanie mikrokontrolera Atmegi8 za pomocą programatora USBasp przez ArduinoIDE lecz gy chcę wypalić Bootloader wyskakuje mi taki błąd:
avrdude: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude: initialization failed, rc=-1
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.

bardzo proszę o pomoc :)

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


pawel122133
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 11 kwie 2014, 13:17

Re: programowanie Atmegi8

Post autor: pawel122133 » 11 lut 2015, 10:54

podpiąłem wszystko tak jak kiedyś pisałeś mi w poście odnośnie podłączenia atmegi do programatora i dalej nic :/ ten sam błąd. jak miał byś czas wytłumaczyłbyś przez GG: 52907777 :) pozdrawiam
pawel122133
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 11 kwie 2014, 13:17

Re: programowanie Atmegi8

Post autor: pawel122133 » 11 lut 2015, 12:56

Co z tego ze tu pisze jak nie zawsze ktos odpowie a chce sie czegos nauczyc i zeby mi ktos wytlumaczyl bo jak to juz zczaje o co chodzi to bede wiedzial :)
pawel122133
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 11 kwie 2014, 13:17

Re: programowanie Atmegi8

Post autor: pawel122133 » 11 lut 2015, 14:36

No to okej.
Robilem tak i nic :/
pawel122133
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 11 kwie 2014, 13:17

Re: programowanie Atmegi8

Post autor: pawel122133 » 11 lut 2015, 15:06

To jak miernikem sprawdzac zeby dojsc do tego?
pawel122133
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 11 kwie 2014, 13:17

Re: programowanie Atmegi8

Post autor: pawel122133 » 11 lut 2015, 15:39

Okej dzieki.
To jak z tym bootloaderem ? Bo chce jak na razie programowac w ArduinoIDE bo mniej wiecej juz obczailem przy arduino.
pawel122133
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 11 kwie 2014, 13:17

Re: programowanie Atmegi8

Post autor: pawel122133 » 12 lut 2015, 20:41

Dobrze mam podpieta atmege8 do programatora?
Bo chcialbym wytrawic taka plytke do programowania.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pawel122133
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 11 kwie 2014, 13:17

Re: programowanie Atmegi8

Post autor: pawel122133 » 12 lut 2015, 22:45

Czemu nie ma? Przeciez jest do 7805 podpiete. To jak to ma byc?
pawel122133
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 11 kwie 2014, 13:17

Re: programowanie Atmegi8

Post autor: pawel122133 » 13 lut 2015, 09:59

Oczywiscie ze schemat.
http://majsterkowo.pl/forum/pierwsze-pr ... t3070.html a tak wczesniej kolega napisal zeby podpiac to ja juz nie wiem kogo sluchac. To jak to jest zle to narysujcie jak ma byc dobrze.
pawel122133
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 11 kwie 2014, 13:17

Re: programowanie Atmegi8

Post autor: pawel122133 » 13 lut 2015, 13:18

Dzieki za wszystko. Czlowiek na bledach sie uczy i zrobie tak jak piszecie zaraz jak wroce ze szkoly i napisze jak mi wyszlo. Pozdrawiam :)
pawel122133
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 11 kwie 2014, 13:17

Re: programowanie Atmegi8

Post autor: pawel122133 » 16 lut 2015, 14:24

A jakie mają być kondensatory przy zasilaniu tzn. przy układzie 7805?
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: