Stacja lutownicza z zasilacza atx

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Peszel
Starszy majsterkowicz
Posty: 321
Rejestracja: 11 wrz 2012, 15:11
Lokalizacja: offline

Stacja lutownicza z zasilacza atx

Post autor: Peszel » 11 wrz 2012, 15:35

Dużo się tu o atx-ach pisze, czyli się ludzie pewnie trochę na nich znają. Wala się to po domach nie potrzebne albo można kupić za parę zł. Jak spojrzeć na "naklejkę znamionową;)" to trochę mocy z tego da się wycisnąć. Czemu w sieci nie roi się od projektów stacji, gdzie zamiast drogiego trafo jest ?równie dobry?, zmodyfikowany zasilacz ATX? Jak uprościć i ewentualnie tanio zoptymalizować żeby dawał solidne, stabilne 24V?
szczerość to nie chamstwo

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Stacja lutownicza z zasilacza atx

Post autor: Tomasz.B » 13 wrz 2012, 22:22

http://majsterkowo.pl/forum/moj-zasilac ... -t278.html
U mnie jest tylko problem z zbyt wysokim napięciem na -12V bez obciążenia pojawia się około 25 ale już przy 1A schodzi do tych około -12V, oczywiście względem masy.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
Peszel
Starszy majsterkowicz
Posty: 321
Rejestracja: 11 wrz 2012, 15:11
Lokalizacja: offline

Re: Stacja lutownicza z zasilacza atx

Post autor: Peszel » 13 wrz 2012, 22:33

Poświeciłem problemowi chwile, czytając miedzy innym posty na tym forum i znalazłem zadowalającą mnie odpowiedź. Zasilacz ATX jako zamiennik trafo w stacji lutowniczej 24V dyskwalifikuje mała wydajność prądowa wyjścia -12V, a dodatkowo(choć to może nie być kluczowe) w stacji z AVT którą prezentował Łukasz kolba jest zasilana AC.
szczerość to nie chamstwo
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Stacja lutownicza z zasilacza atx

Post autor: Tomasz.B » 16 wrz 2012, 13:59

Lutownica np. 60W 24V to jest tylko 2,5A.
Według mnie wystarczyło by tylko wymienić diody na mocniejsze i to wszystko.
Ewentualnie wlutowanie przewodów od spodu płytki bo ścieżki mogą być za cienkie.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: