Wzmacniacz Unitra PW 9010

Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: szczuka » 13 paź 2012, 13:40

Witam mam problem. Mianowicie chodzi o to w moim wzmacniaczu Unitra PW 9010 buczy transformator. Włączam go i transformator buczy nic więcej żadnej więcej reakcji i dodam jeszcze że po około 1 min. radiator robi się bardzo ciepły. Sprawdzałem bezpieczniki, kondensatory czy nie są napuchnięte lub czy rezystory nie są osmolone. Sprawdzałem też ścieżki czy nie ma żadnej przepalonej. Czy to mogą być końcówki mocy?? Proszę o szybką odpowiedź bo bez muzyki nie da się żyć ;p

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: Tomasz.B » 13 paź 2012, 15:53

A kiedy to się stało (okoliczności)?
"buczenie" transformatora może oznaczać przeciążenie.
Z tego co na szybko sprawdziłem tam nie ma końcówki mocy tylko tranzystory.
Mogły one ulec uszkodzeniu w wyniku zwarcia lub przegrzania poprzez podłączenie kolumn o independencji mniejszej niż 8 Ohm.
To co opisałeś dzieje się z kolumnami czy bez ??????
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: szczuka » 13 paź 2012, 18:41

No dokładnie to nie wiem kiedy to się stało ale to było tak z dnia na dzień np. dzisiaj działa a jutro już nie. Bez kolumn jest to samo. Wzmacniacz mam o impedancji 8 ohm a kolumny chyba 4 lub 6 tylko że przez 2 lata grało na tych samych kolumnach i nic sie nie działo.
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: Tomasz.B » 13 paź 2012, 20:43

szczuka pisze: kolumny chyba 4 lub 6
I tu jest haczyk czyli miał prawo padnąć, nie jestem jakimś wielkim znawcą ale jakoś specjalnie raczej on nie był zabezpieczony przed np. przeciążeniem.
A w głośnikach słychać jakieś dźwięki???

Myślę że na elektrodzie jest więcej dobrze obeznanych osób w tym temacie.

Ja osobiście sprawdziłbym co się będzie działo po odłączeniu tranzystorów końcowych (mocy) i czy są sprawne.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: szczuka » 14 paź 2012, 11:57

Nie w głośnikach nic nie slychać. dzisiaj wylutuje te tranzystory im napisze czy coś sie zmieniło



A tranzystory końcowe mocy to te które są przykręcone do radiatorów???




Wylutowałem jeden tranzystor dalej to samo, wylutowałem drugi tranzystor tam gdzie grzał się radiator podłączyłem do prądu włączyłem wzmacniacz i spalił mi się rezystor R156
Ostatnio zmieniony 14 paź 2012, 20:11 przez szczuka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: Tomasz.B » 14 paź 2012, 15:52

Im więcej będziesz "bezmyślnie" grzebał tym większego możesz narobić .... (wiadomo czego :P)
Tak tranzystory mocy to te duże na radiatorku.
Tu masz schemat w 2 częściach:
http://www.tremolo.pl/pict/Firmowe/UNIT ... Hq4EFEyRkg
http://www.tremolo.pl/pict/Firmowe/UNIT ... Hq3-FEyRkg

Tak jak pisałem najlepiej zacząć tranzystorów, najpierw wymień ten rezystor co się spalił.
I zadanie dla ciebie znalezienie go na schemacie (żeby wiedzieć jaki ma opór).

Mogły też dostać przebicia podkładki pod tranzystorami.

Mam nadzieję że masz multimetr!
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: szczuka » 14 paź 2012, 16:08

R 156 56 Ohm tak? a Tego tranzystora nie mogę znaleść na schemacie . No niestety nie mam multimetra ale muszę się w niego wkońcu zaopatrzyć ;p
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: nightex » 14 paź 2012, 18:10

Najtaniej obecnie w multimetr zaopatrzysz się w Auchan - 19zł
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: Tomasz.B » 14 paź 2012, 19:03

szczuka pisze:R 156 56 Ohm tak?
Tak, 56 Ohm to jest jego opór więc wiesz jaki już musisz kupić.

Jeżeli cię stać to warto wziąć coś lepszego, ile chciałbyś przeznaczyć na Multimetr??? (bez niego mało co zdziałasz)

Jakie rezystory wylutowywałeś? Mogło się czasem coś uszkodzić!

Rozumiem że lutownicę masz, a jak wygląda z umiejętnością lutowania?
Jeżeli średnio to może lepiej komuś/znajomemu dać do naprawy.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: szczuka » 14 paź 2012, 20:10

Na multimetr tak około 30 zł mogę przeznaczyć

Rezystorów nie wylutowywałem tylko tranzystory a rezystor mi się spalił po wylutowaniu tranzystora


Tak mam lutownicę a z lutowaniem radzę sobię bardzo dobrze więc sobie poradzę
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: Tomasz.B » 14 paź 2012, 20:46

Sory pomyliłem się oczywiście chodziło o tranzystory. Jakie to były???

Jak za 30zł to raczej nie ma dużego wyboru a gdzie będziesz kupował??
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: szczuka » 14 paź 2012, 21:33

Wylutowaem 2 tranzystory: 2N6488

No nie wiem. Do Castoramy się przejadę zobacze czy są tam wogóle jak bedą to zobacze jakie ceny,albo tak jak napisał nightex w Auchanie za 18 zł;p
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: nightex » 14 paź 2012, 22:06

w Casto dostaniesz ten sam tylko w żółtej obudowie za 30-35zł w tesco 40zł :) tak naprawdę te mierniki z przedziału 19-45zł niczym się nie różnią poza kolorem obudowy :D a gdyby się zgłębiać dalej to idąc do 65zł to różnią się także kształtem :) Ja nie widzę w tym różnicy, więc nie przepłacam :D Wiadomo że taki mierniczek za 200zł nie zrobi nam kawy, ale też nie ma wiele więcej funkcji niż ten za 19zł - a i tym wszystko praktycznie pomierzysz.
Obrazek
Dave
Majsterkowicz
Posty: 69
Rejestracja: 26 kwie 2012, 17:59
Lokalizacja: Ełk

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: Dave » 14 paź 2012, 22:41

Ja w Castoramie niedawno widział niebieski za 19 zł :) Tylko, że wiadomo - te najtańsze mają dużą tendencję do psucia się - zabezpieczenia nie tam nie znajdziesz takiego, jak w tym za 200 zł. A poza tym z dokładnością też różnie bywa, ale jak ma być taki na początek to polecam tańszy (mniejszy żal jak się popsuje).
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: nightex » 15 paź 2012, 16:11

oj....jakie masz tam zabezpieczenia w tym za 200zł bo poza jakością materiałów nie znalazłem żadnych :) jeśli będzie taki miernik co po włożeniu końcówek do gniazdka 230V i po wykonaniu pełnego obrotu kółkiem wyboru trybu pracy będzie dalej dział to taki kupie :)
Obrazek
Dave
Majsterkowicz
Posty: 69
Rejestracja: 26 kwie 2012, 17:59
Lokalizacja: Ełk

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: Dave » 15 paź 2012, 17:58

No, ja nie zamierzam tak testować swojego miernika :) Jak będzie jakiś chętny, to też się chętnie dowiem jak to z tym jest. Droższe mierniki po wykroczeniu poza zakres wyświetlają np. 1 lub OL, z tego co się orientuję, w tańszych tak nie ma.
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: nightex » 15 paź 2012, 18:41

No ale jak masz zakres to stosujesz największy (o ile nie wiesz ile faktycznie jest tam sztromu), potem możesz zmniejszyć aby sprecyzować :)
A co się dzieje gdy ktoś tak zrobi (przekręci pokrętło pod napięciem ~230V) otóż ja spaliłem miernik, gniazdko i wyje....wybiłem korki :) nie wiem co mnie pokusiło żeby to zrobić? Może czysta ciekawość, z drugiej strony byłem na siebie wściekły bo odziedziczyłem ten miernik (analogowy) po dziadku.
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: Tomasz.B » 16 paź 2012, 11:48

Według mnie bierz ten za 20zł albo UNI-T M890, są 3 wersje C,F,G
Tu możesz porównać różnice http://obrazki.elektroda.net/79_1280647743.jpg

Ja mam wersję F ale z względu na pomiar temperatury warto wziąć wersję G.
Cena 50-60zł
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: nightex » 16 paź 2012, 16:16

Szału w różnicy nie ma :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: Tomasz.B » 16 paź 2012, 19:24

nightex pisze:Szału w różnicy nie ma :D
Może i nie ma ale każdemu inaczej. ;)
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: szczuka » 30 paź 2012, 19:59

A czy przy wymienianiu tych tranzystorów na nowe muszę dać pastę? czy moge np. z tych starych troszeczkę zeskrobać i dać na te nowe? A w jakiej cenie są takie tranzystory??
Awatar użytkownika
johny
Majsterkowicz
Posty: 148
Rejestracja: 31 lip 2012, 18:57

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: johny » 30 paź 2012, 21:47

pasta lepiej nowa
a cene sobie sprawdzisz w kazdym sklepie
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: Tomasz.B » 30 paź 2012, 23:37

Dobrze by było jakbyś też wymienił podkładki pod nimi (silikonowe/mikowe )
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: szczuka » 31 paź 2012, 08:37

A ta pasta droga jest?? czy w miarę przystępna jest cena? Taka jak do procesora się nada?? A te podkładki to też w elektroniku dostanę?
Awatar użytkownika
johny
Majsterkowicz
Posty: 148
Rejestracja: 31 lip 2012, 18:57

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: johny » 31 paź 2012, 12:31

Ty udajesz czy naprawdę jesteś taka oferma? tak ciężko wejść do jakiegokolwiek sklepu internetowego i sprawdzić co po ile jest i co w nim jest dostępne?


Masz rację ale proszę BEZ WYZYWANIA SIĘ!
Poprawiłem błędy
Tomasz.B
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: