Wzmacniacz Unitra PW 9010

Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: Tomasz.B » 31 paź 2012, 14:12

Co do podkładek pod nimi, są tam prawdopodobnie mikowe (takie przeźroczyste) i jako że są trudno dostępne kup silikonowe.
Jakie są zalety silikonowych nie trzeba stosować past termo przewodzących ale co do parametrów każdy ma inne zdanie.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
johny
Majsterkowicz
Posty: 148
Rejestracja: 31 lip 2012, 18:57

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: johny » 31 paź 2012, 14:19

tylko że mikowe służą do izolacji elektrycznej a silikonowe jako przewodniki ciepła
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: Tomasz.B » 31 paź 2012, 14:30

Obie służą do tego samego czyli zapewniają izolację i przewodzą ciepło (z jakimś oporem)
Przy mikowych obowiązkowo pasta termo a przy silikonowych nie.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: szczuka » 1 lis 2012, 13:43

Dobra. Jutro jadę do elektronika i kupie to wszystko ;p potem napiszę czy wzmacniacz będzie działał ;p
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: Tomasz.B » 1 lis 2012, 13:58

A sprawdzałeś co się dzieje po odłączeniu tranzystorów mocy???
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: szczuka » 1 lis 2012, 14:25

Wylutowałem jeden nic,wylutowałem drugi, włączyłem wzmacniacz i spalił mi się rezystor spalił.Dlatego nie odłączałem wszystkich żeby jeszcze czegoś nie uszkodzić p;p;d
juniorK23
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 2 lis 2012, 20:41
Lokalizacja: Rzeszów/Frankfurt

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: juniorK23 » 2 lis 2012, 20:57

Sprawdź tranzystory te umieszczone na radiatorach. Miernik ustaw w pozycji testera ciągłości (tam gdzie narysowany jest symbol diody) i sprawdź przejścia pomiędzy poszczególnymi wyprowadzeniami. Szczerze powiedziawszy podejrzewał bym coś innego. Jeżeli padła by końcówka mocy uszkodzony byłby jeden kanał a nie oba.
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: szczuka » 8 lis 2012, 15:10

No jest mały problem. Jeszcze nie posiadam miernika ponieważ w tym miesiącu miałem dużo wydatków(sprawy rodzinne) także postaram się go jak najszybciej kupić ale nie wiem kiedy
Bartq
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 3 gru 2012, 19:21

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: Bartq » 3 gru 2012, 19:30

Jeżeli transformator buczy a nic nie gra, to może ma zwarcie ? Nie będę już tłumaczył jak, jeżeli kolega się nie zna choć trochę na elektronice to lepiej nie pchać łapek. Zdrowiej dla siebie i dla sprzętu.

Co do mojej wiadomości proszę tez z pewnym dystansem podejść. Jestem dopiero na drugim roku w technikum, więc na wszystkim się nie znam. Pozdrawiam i życzę pomyślności.
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: Tomasz.B » 3 gru 2012, 20:52

O tym nie pomyślałem ale raczej mało prawdopodobne, teoretycznie powinno bezpiecznik przepalić ale przypadkami rządzą inne prawa.

Oczywiście można sprawdzić jak się zachowa po odpięciu wszystkiego od trafa na wtórnym.
Autor postu napisał że radiator robi się gorący więc ...
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: szczuka » 12 gru 2012, 19:47

Bartq pisze:Jeżeli transformator buczy a nic nie gra, to może ma zwarcie ? Nie będę już tłumaczył jak, jeżeli kolega się nie zna choć trochę na elektronice to lepiej nie pchać łapek. Zdrowiej dla siebie i dla sprzętu.

Co do mojej wiadomości proszę tez z pewnym dystansem podejść. Jestem dopiero na drugim roku w technikum, więc na wszystkim się nie znam. Pozdrawiam i życzę pomyślności.



Akurat sprzęt nie należy do najdroższych(kupiłem go od kolegi za 15 zł i posłużył mi 3 lata) ale ja jestem uparty i chcę go naprawić własnymi rękami. Jeszcze nie kupiłem tych tranzystorów bo mnie nie było przez kilka dni ale się też tak zastanawiałem czy wymienienie tych tranzystorów coś da. Bo jak napisałeś że transformator może mieć zwarcie to pewnie nie opłaca mi się wymieniać transformatora,no chyba że da się w jakiś sposób go naprawić.I teraz moje pytanie, oprócz tych tranzystorów co może być ewentualnie uszkodzone??
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: Tomasz.B » 12 gru 2012, 20:46

Możliwości jest dużo.
Więc morze zacznij od sprawdzenia transformatora.
Potem sprawdzić tranzystory mocy i tak pokolei.

Możesz popytać u konkurencji na "e" (mam nadzieję że zostanie mi wybaczone) tam na pewno znajdziesz fanatyków takiego sprzętu i obcykanych w temacie, tylko kwestia moderatorów, bywają złośliwi i czepiają się byle pierdół.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Wzmacniacz Unitra PW 9010

Post autor: szczuka » 21 lut 2013, 00:17

Po długim długim i jeszcze raz długim namyślaniu czy jest sens naprawiania tego . Wkońcu zdecydowałem się i kupiłem te tranzystory podkładki itd. Wymieniłem je ale wystąpił następny problem : Po wymienieniu pierwsze włączenie transformator buczał i to dosyć głośniej niż wcześniej i cały wzmacniacz miał takie małe drgania i spaliły mi się 2 kondensatory, jest na nich napisane 047Ohm1035W. Czym to może być spowodowane ? Sprawdziłem jeszcze raz nóżki tranzystorów tych co wymieniłem i rezystora i nie stykają się na szczęście z innymi więc nie ma zwarcia
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: